Vi är inte kallade att påskynda ­Armageddon

Robert Tjernberg

SOM JAG SER DET.  ”Det finns två länder som Herren välsignar, det är Israel och USA.” Så uttrycker sig den republikanska kongresskvinnan Lauren Bobert i en dokumentär om de amerikanska ”högerkristna” på SVT, I väntan på Armageddon.

Hon fastslår där en amerikansk tanke som nog inte är alldeles ovanlig, att USA är en form av ­tusenårsrike vars uppdrag är av apokalyptisk natur. En nation format för att ”påskynda Herrens ankomst” som Andra Petrusbrevet 3 uttrycker det.

Dokumentären pekar på i huvudsak tre saker. 1. Utan amerikanska evangelikaler finns ingen grogrund för Donald Trump. 2. Den evangelikala rörelsen i USA militariseras, och landet går mot inbördeskrig. 3. De amerikanska evangelikalernas främsta mål är att bidra till att uppfylla de bibliska profetiorna om ändens tid i Israel. Bland annat genom att stödja grupper som förbereder området för den ”sista striden”.

Ganska ensidig bild

Jag har en del kritik i hur dokumentären framställer kristna genom att belysa en ganska ensidig bild av det gigantiska evangeliska USA.

Men med det sagt är dokumentären viktig, inte bara för USA:s kristna, utan också för en svensk frikyrklighet som ofta sitter tätt ihop med den amerikanska. Deras lovsånger, ledarskapsmodeller och teologi kommer förr eller ­senare att nå också oss.

Påverkas indirekt av det som sker i USA

De två första punkterna är skrämmande, men kanske inget som rör vår egen kontext mer än att vi indirekt påverkas av det som sker i USA.

Den sista tåls att stanna upp lite vid, för den typen av teologi finns också i Sverige. Här behövs en del klokhet och konsten att hålla minst tjugo tankar i huvudet samtidigt. Tills vidare nöjer jag mig med en; Om kristna i USA och världen strävar efter att påskynda Herrens återkomst gör man bäst i att inte engagera sig i strider, eller finansiera död och efterföljande flyktingströmmar. Den som tar sig tid att läsa raderna i ­Petrusbrevet lite mer noggrant ser att det talas om ett liv med fokus på att leva för Gud och sin nästa. ”När nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt bör ni då inte leva medan ni ser fram emot Guds dag och påskyndar dess ankomst.”

Kristna är alltså inte kallade att mana på domedagen, men att efterlikna Kristus, fridsfursten.

Taggar:

USA
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice