Sverige måste ta ansvar för troende i världen

Det finns bara ett sätt att sänka terrorhotnivån för Sverige. Att inse att våra mätetal inte ens räcker till för stora delar av världen. Som samhälle kan vi börja med att se vikten av att vara en kraft för de förföljda troende i världen.

Redan ett antal dagar innan Sverige själva höjt sin nivå för terrorhot uppmanade både engelska och amerikanska underrättelsetjänster sina medborgare för att vara försiktiga vid resor till Sverige.
Från USA pekades förutom offentliga platser, bland annat religiösa samlingsplatser och kyrkor ut som potentiella hot.
Det här är något för svenska församlingsstyrelser över hela det kyrkliga spektrat att fundera på. Hur agerar en enskild kyrka om något så ofattbart som en terrorattack en vanlig söndagsgudstjänst skulle hända i Sverige.

Diskutera på kyrkokonferensen


Vi tror kanske att det bara är i Långt-bortistan det finns risk för sådant, men närtiden vittnar om att det händer på närmare håll än så. I Frankrike mördades 2016 en katolske prästen brutalt när en jihadist skar av honom halsen mitt under pågående mässa. 
Kristenheten blir lätt en symbol när västvärlden som nu, anses som fiende eller kränka islam. Också när koranbrännaren är en irakisk ateist som knappast satt sin fot i en kyrka i Sverige.
Säkerhetsfrågan borde nu sättas in som en extra punkt under höstens kyrkokonferens i Equmeniakyrkan, liksom den bör lyftas ytterligare av SKR. 

Fördjupa dialogen


Svenska kristna organisationer bör också fördjupa dialogen med muslimska vänner på sina orter, för att inte felaktiga idéer om varandra sprids och får törnesådd. 
Det bästa sättet att förhindra våld är och kommer alltid förbli det långsamma motståndets - att fortsätta leva sitt liv utan rädsla, att fortsätt bygga relationer och att fortsätta göra gott i kontrast mot det som vill splittra och förgöra.

Den verkligt stora hotbilden


Men vi behöver också se längre än till den egna hotbilden. Koranbränningarna i Sverige anges ha varit en av anledningarna, förutom anklagelserna om att en lokalvårdare hädat, till att en våldsam mobb brände ner ett otal kyrkor, länsade kristna hem och förstörde byggnader i Pakistanska Faisalabad nyligen.
Med tanke på att ett större antal länder i OIC,  med bland annat Pakistan, samlades för att fördöma bränningen av heliga skrifter med mera, hade man kunnat hoppas på att det fanns en idé om att följa upp med ett samlat internationellt fördömande av detta. 


Sverige, inte minst i sin roll som ett stort givarland bör kunna ställa högre krav på likabehandling i utlandet, på samma villkor som andra länder har synpunkter på hur Sverige hanterar inhemska frågor.
Det är ett utmärkt tillfälle att nu visa hur man kan stoppa koranbränningar utanför till exempel moskéer på den rimliga grundvalen att medborgare har rätt att delta i sitt religiösa liv utan att bli hånade, hatade eller provocerade. Men också göra det med ett medskick att länder som uttryckt kritik mot Sverige också tar ansvar för minoriteter i sina länder. 

Tusentals kristna mördas varje år


Den bistra sanningen är att över 5 500 kristna dödades förra året för sin tro (enligt Open doors), hundratals kyrkor har bränts ned bara i år i länder som Indien, Egypten och Pakistan. I land efter land har du inte ens möjligheten att bli provocerad  utanför din religiösa byggnad - eftersom du knappats får ha en.
Kristna är den grupp som förföljs hårdast i världen och mörkertalet av alla som får plikta med livet för sin tro är antagligen större än vad statistik visar.

Även andra grupper förföljs


Vi ska heller inte stanna vid att det endast är kristna som förföljs och utsätts. Även exempel som de uiguriska muslimerna i Kina är skräckinjagande, vad yezidierna utsatts och utsätts för i Mellanöstern vill man inte ens tänka på. 
I land efter land är terrorhotet jämfört med Sverige så höga att vår skala för att mäta det antagligen inte räcker till. 


Om vi som kristna, religiösa gemenskaper över trosgränser och på samhällsnivå inte verkar för att sänka terrornivån i hela världen kommer en sänkning av vår egen väga lätt. En start kan vara att vi pekar ut ett antal särskilt förföljda religiösa grupper i världen - och öronmärker en del av vårt bistånd till att aktivt hjälpa dessa till ett friare liv.
 

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Bo Sävhammar
En mycket välformulerad och tänkvärd artikel . TACK Robert

 

Till minne