Ser ni inte att kungamakaren är naken?

Robert Tjernberg

Trollfabriker. Sverigedemokraternas trollfabriker blottar en undfallenhet för den nakne kunga­makaren. Nu krävs en värderingsstyrd reträtt för att slippa ut ur en Macchiavellisk spiral av lögner som lär lämna regeringspartierna med bitter eftersmak.

Jag tänker på HC Andersens Kejsarens nya kläder, fast inverterad, när historien rullas upp om hur Sveriges näst största parti använder sig av anonyma trollkonton för att tysta motståndare.

Kejsare Ulf, i modern svensk kontext, står visserligen inte naken. Han står bara handfallen inför sin kungamakares uppenbara nakenhet.

Man måste ge viss eloge till Sverigedemokraternas gameplan. Inför mer eller mindre öppen ridå har de fört striden om den politiska makten på sociala medier långt innan kollegorna knappt förstod vad det var.

Konton, hubbar och egna mediekanaler

Strategiskt har konton, hubbar och egna mediekanaler byggts upp vars syfte är att göra livet surt för meningsmotståndare, och försöka få det att framstå som att alla tycker som SD. På ett sätt har det alltid varit känt, men det har inte presenterats tydligare än i Kalla Faktas nya granskning.

Den visar hur konton i sociala medier styrs från högsta SD-ort, med målet att sätta käppar i hjulet på sina motståndare (och kollegor).

Teodorescu Måwe och LVU-kampanjen

Alice Teodorescu Måwe fick känna på kraften i organisationen när hon blev medlem i KD (Hon skulle ju vara en av SD). Det visade sig också att det var SD-konton som varit drivande i delar av den så kallade LVU-kampanjen, där myndigheter anklagades för övergepp på muslimska barn.

Att vinna framgångar med förvirring och gruppmentalitet är ett framgångsrecept.

Mikael Klimtmans studie

Mikael Klimtman, professor vid Lunds Universitet, utkom för ett par år sedan med en studie som visade att grupptillhörighet är långt mer viktigt än sanningssökande och vetgirighet hos människor.

Vi slutar alltså lyssna på fakta om den äventyrar vår plats i gruppen.

Förstår vi detta, blir det enklare att förstå de mekanismer som måste ha dragit in de borgerliga vännerna i KD, M och L att krampaktigt hålla sig nära ett parti som uppenbart utmanar vår samhällsordning.

Klarsyntheten stöts bort

Klarsyntheten stöts bort för att inte äventyra makten.

Att backa nu, efter alla ansträngningar att normalisera SD, är nästan omöjligt för regeringstrion som vet att deras grupptillhörighet också beror på just den ansträngningen.

En Macchiavelisk kungamakare

De har hamnat i händerna på en Macchiavelisk kungamakare som inte skyr att ljuga också när lögnen är uppenbar. ”Det är en inhemsk påverkansoperation – mot Sverigedemokraterna!”, var partiledare Jimmie Åkessons svar på granskningen.

I SVT-agenda förnekade han inte att kontona visserligen kunde knytas till SD-anställda, som får uppdraget av partiets kommunikationschef, och gör det på arbetstid - men svaret blev att de ”ändå skulle göra det på sin fritid”.

De inte längre lika anonyma tuggar på med narrativet att Sverigedemokraterna är missförstådda och baktalade.

Amanda Sokolnickis reflektion

Amanda Sokolnicki gör i Dagens Nyheter en intressant reflektion kring När TT frågar Ulf Kristersson om man kan lita på SD? ”Det kan jag inte svara på just nu”, ­säger statsministern. Däremot är han säker på att samarbetet ska fortsätta”.

Undrar om säkerheten är ömsesidig?

Många kristna fanns med i formandet av Liberalerna, ännu fler vid bildandet av Kristdemokraterna. De har gett dessa partier, skulle jag säga, ett historiskt starkt ethos när det blåser. Moderaternas historia är en litet annan, men har byggt sin idé på en stor skopa eget ansvar och starka värderingar. Var är denna värderingsdrivna tradition när den behövs?

Risken för demokratisk halkbana

Ruset över egen makt och avskaffat vänsterstyre kan inte få trumfa risken att skicka Sverige ut på demokratisk halkbana.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne