På väg mot en auktoritär stat

Philip De Croy

Att ”det går fort i hockey” är ett svenskt uttryck som känns oväntat för mig, som inte följt ett enda lag eller sett någon match att använda. Men faktum är att uttrycket också passar för svensk kriminalpolitik som just nu rusar ikapp Sverigedemokraterna med repressiva förslag.

Det ska avlyssnas, straffas hårdare, sanktioneras och utvisas i jakten på ordning och nya väljare. Och var för sig kan många förslag låta vettiga men mäter man den sammanlagda effekten av alla dessa åtstramningar anar man konturerna av en auktoritär stat.
Att människor är oroliga är egentligen inte konstigt. Tvärtom har Sverige drabbats av en eskalerande våldsvåg där kriminella gäng rekryterar barnsoldater och utkämpar blodshämnd i när­heten av förskolor, på gym och i frisersalonger. I en sådan verklighet är det inte förvånande att många är beredda att för en tid acceptera inskränkningar och offra vissa rättigheter. Problemet är att mycket vill ha mer. Det som kan ses som ett litet ingrepp följs ofta av ett större samtidigt som de rättigheter som tagits ifrån oss sällan eller aldrig lämnas tillbaka när hotet väl är undanröjt.

Motiverade inskränkningar

Det vet vi för vi har sett det förr. Samma diskussioner förekom nämligen i samband med vår nuvarande terrorlagstiftning. Då var det hoten från mördarsekter som Al-Qaida och Islamiska staten som motiverade inskränkningar i grundläggande rättigheter och de som lyfte en varningens finger blev misstänkliggjord för att vara naiva eller i värsta fall gå terrorismens ärende. När man sen lyckades pressa tillbaka dessa rörelser slopades inte lagarna. Tvärtom skrevs de om för att även kunna bekämpa så kallad inhemsk terrorism.
Som en konsekvens har både Frankrike och Tyskland börjat tillämpa såväl frihetsberövande i förebyggande syfte, GPS-spårning, preventiv avlyssning och förbud mot miljöaktivism som exempelvis innebär att limma fast sig själva på motorvägar. För nu kan dessa grupper skopas ut som miljötalibaner och klimatterrorister.

Föreslår inlåsning utan rättegång

För att möta dessa yttre och inre hot spottar regeringen ur sig en mängd förslag. Det handlar om angiverilagar, visitations­zoner, anonyma vittnen, förbud mot vissa organisationer, preventiv användning av tvångsmedel, sänkt straffrättsålder, utvisning vid bristande vandel, utökad kameraövervakning, ansikts­igenkänning, undantagstillstånd, utegångsförbud, kollektiva bestraffningar mot familjer om någon medlem begår brott och chat control som ger staten tillgång till det vi skriver eller säger i appar och på sociala medier. Men trots att regeringspartierna gör allt de kan för att mäta sig med Sverige­demokraterna vill de som vanligt gå än längre. I SVT-programmet 30 minuter föreslår Jimmie Åkesson bland annat att ­människor ska kunna hållas inlåsta utan rätte­gång och på obestämd tid.

Vill kunna göra människor statslösa

Och som krona på verket vill regeringen nu avskaffa likhetsprincipen för vårt mest fundamentala skydd, medborgarskapet. För i veckan föreslog justitieminister Gunnar Strömmer att Sverige ska kunna göra människor statslösa, alltså att beröva en människa sitt svenska medborgarskap även om de inte har ett annat medborgarskap att falla tillbaka på. I ett trollslag vill juristen Strömmer, dela upp svenska medborgare i ett A-och ett B-lag. Ett vars rättigheter är eviga och givna av födseln och ett annat där grundläggande rättigheter kan dras tillbaka på grund av luddiga begrepp som bristande vandel eller obekväma åsikter. Det är förunderligt att se hur Gunnar Strömmer som tidigare drev Centrum för rättvisa just för att försvara den enskilde mot staten nu tecknar statens rätt på den enskildes bekostnad.  
Jag som föddes 1984 funderar på om regeringen möjligen använder George Orwells bok med  titel som handbok snarare än som avskräckande exempel. För det man bygger nu är ett samhälle av rädsla, misstro och angiveri. Det är inte liberalt, det är bara sorgligt.

Philip de Croy

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Staffan Wadström
Ligger mycket sanning i det du skriver. Men Sverige är byggt för en annan tid. Med en hög tillit mellan medborgare, med stor respekt för andra människor, rättsväsende, skola och socialtjänst. Där svenska normer och värderingar var självklara. Men detta har radikalt förändrats på några årtionden. Medan svenskarna sovit en naivitetens sömn. En förändring kräver mycket av det du beskriver. Innan vi lyckats vända skutan kommer det att göra ont

 

Till minne