Orosanmäl när ­pappor köper sex

Philip de Croy

”Du får lön genom mitt bolag, det ska se ut som att du ingår i familjen”.
Mannen som skriver detta har två barn i förskole­åldern och vill köpa en eskort att ta med på familjeresan till Thailand. Tyvärr är han inte ensam. Var sjunde man har en positiv inställning till sexköp.

Några är pappor, vissa kallar sig sugardaddys och somliga köper till och med sex av andras barn. Men inget barn ger sin pappa ett sexköp i fars dags-present. Och inget barn borde vara någons fars dags-gåva.

När stiftelsen Child10 skapade sajten hyrflickvän.se registrerades 808 profiler. Var sjätte konto, 16,6 procent, av dessa män sökte efter minderåriga. Genom digitala bordeller förvandlas alltså sexuella övergrepp på barn till så kallad sugerdejting.

Kan inte ta ansvar för barns trygghet

Den som köper andras kroppar har visat att hen inte kan ta ansvar för barns trygghet. Därför borde sexköpande föräldrar bli orosanmälda till socialtjänsten. Det handlar inte om att peka finger eller hänga ut. Det handlar om att med varje mått och steg skydda de värnlösa och ge röst åt de tystade.

Tillsammans med narkotika och vapen är människohandel nämligen den mest inkomstbringande branschen i världen. Bara i Sverige beräknas sexköpen ­omsätta sju miljarder kronor per år och fenomenet saknar både moraliska och geografiska gränser. De flesta som säljs i Sverige lockas hit från fattiga länder som ­Rumänien, Polen och Nigeria. Bland deras förövare, eller kunder som männen själva kallar sig, finns både ensamstående och gifta, höginkomsttagare och studenter, kända och okända. Och även om de är olika på hemma­plan blir de samma sak just här nämligen förövare. De förenas i att söka upp redan utsatta flickor och kvinnor för en timmes ­ensidig njutning.

Oinskränkt makt

De gör det för att de kan, de gör det för att de för en stund får oinskränkt makt och de gör det för att risken att åka dit är så förtvinande liten.

Och då skall vi inte ens prata om oturen att åka dit på just det påstått första sexköpet. De brukar nämligen påstå just det, att det är första gången men beteendemönstren visar på något annat.

Är de okända vill de förbli det. Är de däremot kända kanske de får en terapitid i tv-kanalernas morgonsoffor. Han som våldfört sig får då uppmärksamhet medans hon som blivit våldtagen riskerar utvisning ur landet.

Självskadebeteende säger han trots att den han skadat är någon annan. Sexmissbrukare påstår han, trots att det är hennes kropp som missbrukats. För i det här livet har han huvudrollen medan hon är statist utan namn eller röst.

Bara fokus på sig själva

I en artikel i Göteborgs-Posten berättar polisen Anton att han aldrig mött en förövare som vid gripandet undrar hur tjejen mår. Tvärtom har männen bara fokus på sig själva och hur det kommer gå i fortsättningen.

Vi säger inte att det är lätt att vara människa. Det är allt för många människor som växt upp med våld i luften och missbruk i vägg­arna. Allt för många har i vuxen ålder tvingats ägna både tid och pengar till att lappa och laga ­hålen i sina själar. Men en tragisk barndom är ingen fribiljett till övergrepp på andra. Egna demoner är ingen ursäkt för att sprida mörkret.

Människor är aldrig varor och människor som tar sig rätten att köpa andras kroppar är inte lämpliga som föräldrar.

 

Philip de Croy

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne