Nu lanserar vi Sändarens egen bibelskola!

Johan Winbo

Som tidigare redaktör för teologiska tidskrifterna Teologi och Ledarskap och Nod, har jag fått förkovra mig i många bra och intressanta texter.

Jag har då lagt märke till att vi teologer lätt skriver för andra teologer genom att uttrycka oss i fackspråk. Något som jag tagit med mig genom åren är att när ett uppslag och viktiga händelser presenteras på ett enkelt och visuellt sätt når det en bredare läsekrets. Jag erkänner direkt att det är mycket svårare att skriva kort och kärnfullt. En teolog vill vara trogen källan utan att förenkla för mycket. Det är en konst att skriva teologi enkelt.

Unga efterfrågar tydlig och genomtänkt teologi

Samtidigt upplever jag att intresset för teologi ökat också utanför de akademiska rummen. Jag tror att särskilt unga människor i dag efterfrågar en tydlig och genomtänkt teologi. Det syns bland annat genom att Verbum gav i höstas ut boken Var är Jesus? Där Caroline Klintborg intervjuar konfirmander och deras upplevelse av bristen på Jesus i undervisningen.

Här upptäckte jag något i mina studieår kring kyrkohistoria i USA. Amerikanarna har en helt annan tradition av att förklara också svåra teologiska frågor på ett lättfattligt sätt.

Teologi på ett enkelt sätt

I Sverige har vi tillgång till många teologiska mästerverk, men alltför få artiklar som introducerar teologi på ett enkelt sätt. Sändarens bibelskola syftar till att ge de stora penseldragen i kyrkans historia och teologi. I varje artikel ges också tips för vidare läsning i ämnet.

Det var genom samtal med Sändarens chefredaktör Robert Tjernberg som den här idén väcktes att försöka visa för på att teologi är till för alla och inte bara för teologer och akademiker. Därför börjar vi Sändarens bibelskola med texter om trosbekännelsen.

Kompetent grupp

En viktig aspekt var att få med en mångfald av skribenter från olika sammanhang. Vi kan stolt presentera en kompetent grupp som skriver. Joel Appelfeldt inleder att skriva om Fadern. Rune W Dahlén fortsätter med Sonen. Åsa Molin tar vid och skriver om Anden. Åsa Kristensson skriver om Församlingen och Mattias Nordström skriver om Syndernas förlåtelse och ett evigt liv.

Den är tänkt att kunna användas i hemgruppen, konfagruppen eller för egen förkovring i teologi. Riv ut och spara vet jag!

Hoppas ni kommer att uppskatta denna nya satsning!

Taggar:

TEOLOGI
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne