Mindre lyckat år för konsensusmetoden

Sändarens Per-Erik Lund är den journalist som troligen har närvarat på flest årskonferenser med Equemeniakyrkan. I år såg han svagheten med konsensusmetoden under första förhandlingsdagen - och kommer här med förbättringsförslag.

En tredjedel av kyrkokonferensens beslutspunkter var redan avklarade i det digitala verktygen VoteIT, när förhandlingarna återupptogs på fredagen. Visserligen lätta punkter som skulle gått geschwint igenom även i analogt plenum - men ändå fanns alla förutsättningar för årets årsmöte skulle kunna gå raskt att genomföra utan att för den skull tubba på den demokratiska processen.

Detta var mindre lyckat

Trots att presidiet kastade om ganska friskt i föredragningslistan punkter för att vinna tid blev två motioner ajournerade från lördagen till söndagen vilket knappast kan sägas vara särskilt lyckat.

Den nu sju år beprövade konsensusmodellen hade ett av sina mindre lyckade år. Det är framförallt motionsbehandlingen som känns onödigt långdragen och blev bitvis förvirrande.  Det är ett problem med motioner utan klara att-satser, som sedan i diskussion och i plenum tröskas igenom med tillägg och borttagningar.

 

Konsensusmetoden hade en tuff dag på lördagen. Foto: Emilia Benkel

Men här är fördelarna

Och så upp och ned med de blå eller orangea indikatorkorten. Det torde ibland vara svårt för ombuden att alltid riktigt veta vad man "ger sin värme till" (det är ju temperaturen i årsmötet som indikatorkorten mäter, enligt modellens manual.

Men konsensusmodellen har många fördelar, många fler känner att de får visa sin åsikt även om man inte går upp till talarmicken. Modellen ger också presidiet möjlighet att styra så det blir större bredd i inläggen.

Så skulle det kunna gå till!

Skulle det kanske gå att ändå kombinera konsensusmodellens beslutsgång med att-satsernas återkomst?

 1. Dag 1:  kyrkokonferensen bearbetar motionerna enligt konsensusmodellen och formulerar dem med klara att-satser.
 2. Dag 2: "Konsensusmotionerna" ställs mot den ursprungliga motionen och kyrkostyrelsens förslag (om de fortfarande är aktuella) med vanligt bifall eller avslag.


Till sist. Det är dags att införa en klädkod på kyrkokonferensen för män. Det är väl numera allmän praxis att män inte ska shorts på jobbet eller i offentliga sammanhang. Men under kyrkokonferensens beslutssession räknade Sändaren åtminstone fem män som i olika ärenden officiellt var uppe på podiet shortsbeklädda. Det ser faktiskt ganska slappt och slarvigt ut. Räck upp ditt orangea kort om du håller med. Eller när det gäller män i shorts kanske det ska vara blått kort…?

7 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
Gerard Willemsen
Klädkod? Blå kort för förslaget. Jag för min del har inte lagt märke till shortsen. Tror jag var för upptagen med förhandlingarna. Och tycker om mångfald även i detta.
Karin Thysell
Konsensusmetoden är bra när den fungerar, men förhandligar om formuleringar verkar sega... Varför inte plocka ner dina förslag en nivå? Dvs utarbeta en klar och redig instruktion för hur man skriver mitioner?
Carina
Men hallå….lite förlegad åsikt om shortsen tycker jag allt. Det var fruktansvärt varmt!!
Lars-Bertil Florén
Orange kort! Håller helt med. När jag varit med vid tidigare tillfällen har presidiet skött uppgiften
Charlotte Rosengren
Jag tänker tvärtom; att vi i år fick se konsensusmetoden i funktion och att den fungerar även när det verkar köra fast. Vad gäller ”och så upp och ner med med de blå och orangea indikatorkorten” så är det ju just det som är meningen. Att det får bölja fram och tillbaka. Imponerad av presidiets förmåga att leda förhandlingarna. Vad gäller klädkod, så nej tack! Ja tack till mångfald och rätt att inte behöva tryckas in i någon allmän praxis!
Hans Eriksson
Män i dyra kavajer tycker jag är ett större problem än shorts på en kyrkokonferens.
Robert Larsson
Jag hoppas, och tror, att kommentaren kring shorts är ironisk. Den väcker dock en annan fråga, den om det utbredda användandet av prästkragar. Under min uppväxt i Baptistsamfundet hörde det till ovanligheten att frimärket användes. Prästskjortan nyttjades bara vid högtidligare tillfällen. Sedan Equmeniakyrkan bildades verkar den ha blivit ”arbetsdräkt” för våra pastorer. Jag har mycket svårt att se hur det stämmer med vår ämbetssyn. Eller håller den också på att förändras? Än värre med den blå kåpan! Nej, vi behöver en mer avslappnad klädkod som för oss närmare vanliga svenskar!

 

Till minne

Söndagsservice