Kommer Jesus tillbaka 2036?

Dags igen 2036? Foto: Commons

Det går att diskutera hur Människor och tros redaktion på Sveriges Radio tänkte kring gästlistan för programmet om när Jesus (...Messias eller Mahdi) kommer. I Jesus och Mahdis fall, kommer åter.

För kristen syn svarade ingenjören Anders Gärdeborn. Före detta ordförande av kristna kreationistföreningen Genesis, och författare till flera böcker, en med tema sista tiden och Jesu återkomst.

Anders är absolut ingen foliehatt, men står för en kontroversiell syn på Jesu återkomst och det borde funnits fler teologer längre fram i adressboken.

Men det är bra radio, att ha med någon som faktiskt menar sig ha svaret. Beräkningar med utgångspunkt i Daniels bok, utarbetat av amerikanske pastorn Tim Warner, som Gärdeborn också stödjer, spikar datumet för Jesu återkomst till 1 oktober 2036.

Bibelord om att inte ens Jesus känner till detta datum, förklaras med progressiv uppenbarelse – ju närmare, ju större kunskap.

Det är lätt att få jämförelser med de rörelser i USA under 1800-talet, som med Daniels bok till hjälp räknade sig fram till såväl 1844 som 1914.

Den samlade historien säger oss nu att datumsättande mest varit ett splittrande företag utan några vidare frukter. ”Den stora besvikelsen” efter baptistpredikanten Millers missräkning till 1844, ledde till såväl många enskilda troskriser, liksom framväxten av rörelser som sjundedagsadventisterna och Jehovas vittne.

Visst är Jesu återkomst en del av trosbekännelsen att diskutera mer, för en större förståelse och kunskap. Men tills dess han kommer åter mår nog de flesta bättre av att ännu mer fokusera på Jesu återspeglande. Det som syns i andens frukter och består av kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning.

Då är man ju dessutom i biblisk mening förberedd för det där datumet – när det nu än kommer.

 

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne