Guds ljus syns klart i mörkret

Robert Tjernberg, Sändarens chefredaktör, skickar varje vecka ut ett Nyhetsbrev. Denna text publicerades först i det. Foto: Mikael M Johansson

Varför är Gud så osynlig vid katastrofer?

Frågan är lika uråldrig som relevant. Vem kan förstå något så meningslöst, fruktansvärt som minst 45 000 döda i rasmassorna efter de fruktansvärda jordbävningarna som drabbat Turkiet och Syrien.

Vem kan ta in att attackerna mot Ukraina nu rapporteras gå in i ett ännu intensivare läge än tidigare under hela kriget. Går det ens?

Än en gång strömmar outhärdliga nyheter in i mobilen, tidningen, TV-apparaterna. Om detta ens vore den enda katastrofen av apokalyptiska mått. Jemen, Myanmar och den ständiga brutaliteten på afrikanska kontinenten är andra rubriker som döljer floder av tårar och smärta.

Och var finns Gud i allt detta? Varför är han så osynlig, säger nog många med maggropen. Det är en rimlig undran, och jag har inte svaret. Men kanske har jag anat en del av det mellan de mörka raderna;

Jag ser för min del sällan Gud så tydligt som i katastrofens och krisens stund. Det är nämligen då hans jordiska kropp verkar som bäst - och mest synligt.

Gud syns i världen om den värlsvida kyrkan bestämmer sig för att visa honom för den, som den kristi kropp vi kallats till. Och det gör ju kyrkan alltsomoftast.

Visst syns Gud genom Denis Mukweges arbete med våldtagna kvinnor i Kongo!

Visst syns Gud genom kyrkors matutdelningar till hemlösa!

Visst syns Gud genom alla kyrkors och människors vilja att vara till tjänst när världen vänds upp och ner!

Så här skriver pastorn Micael Grenholm på facebook;

" Hans Rosling fick en gång frågan vilka hjälporganisationer man bör ge till när det skett en katastrof, och han lyfte då särskilt fram kristna organisationer tillsammans med stora namn som Röda korset och Unicef.

Även om de kristna organisationerna inte är lika stora "har de varit på plats tidigare" och kan ofta hjälpa direkt.

"De som har varit på plats och som känner området som har en systerkyrka eller nåt sånt där, de är bra på att hjälpa", sa Rosling.

Det här är lika sant idag - bara några timmar efter att jordbävningen dödade 17000 människor i Turkiet och Syrien och försatte miljontals i akut nöd var flera kristna organisationer på plats för att hjälpa. PMU, Diakonia och Act Svenska kyrkan har redan igång insamlingar för att snabbt nå fram med livräddande hjälp till dem som behöver.

Låt oss göra som Hans Rosling rådde oss till och stötta dem!"

Gud syns så klart också i den som inte kallar sig kristen, men gör den "kristnes gärningar".

Han syns också i de otaliga människor som nu räddas ur rasmassor, men också i de som inte gick att rädda.

När vi ser människan kan vi inte undgå att se i vems avbild hen är skapad, vi kan inte undgå att dela Kristus sorg för världen. Inte ens i den ondaste av tider kan vi fly från den godhet som förföljer oss.

Gud förbarma dig.

Här är några bra tips på säkra kanaler att ge det du kan via:

PMU

Swish: 9000506

Plusgiro: 900050-6

DIAKONIA

Swish: 9033044

Bankgiro: 903-3044

EQUMENIAKYRKAN

Swish: 900 32 86

Bankgiro: 900-3286

märk ”katastroffonden”

ACT SVENSKA KYRKAN

Swish: 9001223

Bankgiro: 900-1223

märk "AKUT"

Denna text är först publicerad i veckans nyhetsbrev från vår chefredaktör och är en reflektion av det svåra med tro i en tid som utmanar hoppet. Varje vecka får du tankar, artikeltips och andra spaningar. Registrera dig på www.sandaren.se

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne