Ett kristet liv bryter svärdets våldsmonopol

Robert Tjernberg

En AI har översatt Adolf Hitlers tal till engelska. Ni vet de i svartvitt när han vrålar argt och belönas med en tusenhövdads publiks salut.

Översättningen fångar inte längre den ­kalla kåren av 30-talstyska, som man någonstans inom sig ansett som ondskans språk.

I stället börjar man höra vad han säger. Som att han stått upp för tyskarna, kämpat för landet, vill ge Tyskland sin forna gloria tillbaka.

Make Germany great again, med dagens språkbruk.

Plötsligt inser jag att de löften som i dag ges av politiska ledare med narcissistiska ambitioner är precis. Nästan. Likadana.

Aggressiv-nationalistisk agenda

Över hela världen sluter ledare upp bakom en aggresiv-nationalistisk agenda för att isolera makten till sin egen sfär. Attacken mot den liberala världsordningen går över alliansgränser och kastar än en gång ut världen på osäker mark.

Tydligaste parallelen är tveklöst det nysovjetiska Kreml.

På samma sätt som Tyskland i början av 1900-talet fråntagits sin position som växande världsdominant och tvingats till ekonomisk och militär underkastelse efter första världskriget, drömmer nu Rysslands president om att återta dess självklara plats som världsmakt. Kosta vad det kosta vill.

Putin är som Hitler, en ledare som till viss del infriat sina löften, och ridit på vågen av utvalda framgångar i ekonomi, byggande med mera.

Despotisk arketyp

All rysk propaganda är inte lögn, men sanningen är tillräckligt uppblandad för att få det att se ut som att han slåss för landet när han i själva verket bara förkroppsligar den despotiska arke­typen. Som härskar, och söndrar, skryter och blåser upp.

Gör allt det som är motsatsen till vad kärlek är. Den arketyp, om vi kan kalla det så, som i stället förkroppsligas i Kristus, som bryter svärdets våldsmonopol när han helar soldaten i Getsemane.

Måste få försvara sig

Ukraina måste få försvara sig när fienden kommer. Men vi vet att det finns ett annat sätt att också slåss mot ondskan – nämligen att leva kristet med kärlek till den nästa. Fråga romarrikets och det gamla Sovjes kristna. Eller Martin Luther King som vann med hjälp av kärleken och förmågan att lyssna till Guds dröm. Som blev hans.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice