En ny tid väntar Sändaren efter beslutet

Robert Tjernberg

Mediestöd. Beslutet om det nya mediestödet till svenska publikationer är satt, och det kastar Sändaren ut i okänd terräng.

Från att ha byggt en viktig del av tidningens ekonomi på mediestöd under lång tid, avslogs nu vår ansökan om allmänt mediestöd. Övergångsstödet sattes för 2024 till 2,8 miljoner kronor. En siffra som halveras år två för att inom fem år upphöra.
Det här var inte oväntat. Från utredningens start var det tydligt att lokalpress, och i viss mån dagspress skulle prioriteras. Veckotidningar och nischad media skulle puttas ut ur ”mediemångfalden”.

Dagen och Världen Idag får stöd

Exakt hur besluten på sista raden tagits är något oklart, men av de kristna mediebolagen är det endast tidningen Dagen och Världen Idag som får fortsatt statligt stöd. För Dagen handlar det om att i år få knappa 15,2 miljoner kronor. Världen Idag knappa 10.
Medan tidningar som våran fasas ut från utbetalningslistan, kommer det allmänna mediestödet i stället att tillfalla de i huvudsak storkoncernsägda svenska lokaltidningarna.

Puttar mångfalden över kanten

En utredning som sagt sig vilja mediemångfald, puttar här mångfalden över kanten, må så vara att QX och ­Alkompis faktiskt tilldelas det nya allmänna mediestödet.
I min bok är detta snarare ett steg åt en mer privatiserad demokrati där ”sista raden” blir viktigare indikator för journalistisk framgång än mångfalden av perspektiv.

Kvalitativ journalistik

Samtidigt får vi nu möjlighet att, inte minst med er läsare, ta steg mot en ny tid för Sändaren där alla kort är på bordet. Vi får på sätt och viss nu en chans, om än så oombedd, att fundera på hur vi fortsatt kan leverera kvalitativ journalistik med vårt unika perspektiv. Och det i än större kraft kring vad våra läsare vill ha, utan hänsyn till ­påbjudna stödregleringar.
Rent krasst, det vet vi redan, kommer vi bli än mer beroende av att du som läser vill betala för produkten Sändaren. Men kanske höjs också värdet om det nu blir uppenbart att läsare och de sammanhang den belyser, behöver betala för att den ska bli kvar.
Jag tror och hoppas att det är så, och att du vill vara med oss i nästa steg av Sändaren. 

Robert Tjernberg
chefredaktör
 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne