Den öppna nattvardens högtid

Robert Tjernberg

Glad påsk! Jag börjar med att säga det, för budskapet vi snart når fram till är oefterlikneligt glatt.

Vi firar tillsammans med den kristna världen det ofattbara att den Gud som blev människa dog för oss. Och uppstod. Döden vann inte, den förvandlades i stället till liv. Ett återköp av det som skedde i historiens gryning när livet förvandlades till död.

Så enkelt och så svårfattligt på samma gång. Jag slår på trumman igen, att det bara kan tas emot som ett mysterium.

Vår hållning till nattvardsbordet

Detsamma gäller vår hållning till nattvardsbordet. När vi samlas för att minnas den sista jordiska måltiden. Där Jesus bjöd in de närmaste lärjungarna att dela bröd och vin – och därtill uttalade de ofattbara orden att detta är mitt bröd, mitt blod. Utgjutet för er. Och sedan påbjudit att denna typ måltid skulle firas i hans åminnelse.

Ännu en gång har en diskussion om vilka som är välkomna till detta åminne blossat upp hos kollegorna på tidningen Dagen.

Öppen nattvardssyn

Vissa vill att den ska vara stängd för utomstående (så är också fallet i till exempel katolska och ortodoxa kyrkor) medan ledarskribenten Elisabeth Sandlund påpekar att hennes egen resa i trons värld troligen aldrig börjat utan den öppna nattvardssyn hon mötte i den Svenska kyrka där hennes dotter konfirmerades.

Jag är glad att vi i de flesta sammanhang som kallas svensk frikyrka delar arvet av en öppen nattvard (jo jag vet Missionsförbundet har en delad tradition).Men ”Till nattvarden inbjuds var och en som söker gemenskap med honom”, skriver Equmeniakyrkan fram det i sin teologiska grund. Vi ser det i Kristus samtal med rövaren på korset. Trots att han stod så långt utanför bjöd hans tro en väg in i den allra heligaste gemenskapen.

Alla som känner sig kallade att delta i den heliga nattvarden med ett uppsåt att ta del av hans bröd och kropp, måste alltså välkomnas. Men när den synen utmanas av frikyrkliga ytterkanter, som synts i debatten hos kollegorna, behöver vi slå fast varför vi tror att det är vår väg.

Visat vägen mot kristus

Oavsett vad andra kyrkofamiljer, med all respekt för deras val, står. Vi kan i stället bejaka att den burit frukt och visat vägen mot Kristus. Titta bara på Elisabeth Sandlund. En gång ateist. ­Sedan förvandlad av nattvarden.

Att ta del av Kristi gemenskap lämnar sällan en människa oberörd. Vilka är vi att säga nej till den som vill ge sitt ja till detta deltagande?

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Bert Arvidsson
En fråga varför bjöd Jesus bara in de närmaste lärjungarna som du skriver varför visade han icke vägen för oss och bjöd in hela Jerusalem . Skall vi locka folk att ta nattvarden utan att vara på nytt född , då dricker och äter de en dom över sig och du är skyldig till att de går förlorade därför att du har lurat dem . dem
Håkan Engfors
Visst är det bra med ordning och reda, annars blir det kaos. Men ofta inom kyrkans olika grenar blir gränserna viktigare än centrum. Under ett ekumeniskt nattvardsfirande i Malmö nyligen, var det ovanligt många som valde att lägga armen på bröstet, de kunde dela gemenskap, sång och orden, men inte dela måltiden. Vi har långt kvar till att alla är ett så det syns hur mycket vi älskar varandra, när vi inte kan dela samma Kristi kropp och blod. Vem som står utanför vill komma in i den glesa kyrkan när det stormar i världen?

 

Till minne