Vi längtar efter en ny tid men lever nu

P-O Byrskog

BETRAKTELSE  Tre söndagar på rad med ungefär samma tema. Jesu ankomst och återkomst. Jesus som en befriare i och ur oroliga tider.

 Jesus är med lärjungarna i templet. Några talar om hur vackert det är och Jesus säger ”… det skall komma en tid då det inte lämnas sten på sten.” När skall det ske? – undrar lärjungarna oroligt. Jesus svarar inte på det utan säger: ”När ni får höra om krig och oroligheter, så tappa inte besinningen.”  Sedan berättar Jesus om förföljelse, krig, jordbävningar, hungersnöd och hur Jerusalem en dag skall stå omringat av härar. Så hände också. Ett försök till uppror mot romarna slogs brutalt ner år 70 e kr och templet förstördes. Besöker man Rom kan man se Titusbågen där Triumftåget avbildas när segrarna kommer hem med templets sjuarmade ljusstake menoran som byte.  Under perioder var det massiva förföljelser av de kristna och en del av dem fick möta lejonen på cirkus eller möta döden på korset.

Tsunamis och vulkanutbrott

I vår text fortsätter beskrivningen av eländet som närmast låter som tsunamis och vulkanutbrott. Som enskilda kristna kan vi uppleva Guds beskydd konkret, men ändå möter vi krig, förföljelser, översvämningar och svält. Ingen räkmacka alltså.
 Jesus uppmaning, mitt i allt, är att inte tappa modet: ”Sträck på er och lyft upp huvudet. Vet att jag snart kommer”. Det är som om Gud säger: jag har inte tappat greppet. Trots allt det som nu sker, ska jag en gång segra. Med Mikas ord: ”Han skall skipa rätt bland mäktiga folkslag i fjärran. De skall smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårds­knivar. Folken skall inte lyfta svärd mot varandra och aldrig mer övas för krig.”
 Vi väntar på den tiden, och längtar, men vi lever nu. Så: tappa inte besinningen! Låt inte era sinnen fördunklas. Kanske är det viktigare nu än någonsin. Så många röster, så viktigt med urskiljning, så viktigt med försoning. Guds rike är nära. Vi är Jesus händer och fötter in i denna trasiga värld, just i dag. Vi får komma med hopp där det saknas. Sända mat och mediciner dit där det behövs. Förkunna Jesu kärlek och försoning – inte en plattityd, utan det enda som kan rädda vår värld.

Vem ska berätta?

Vid planeringsmötet i dag satte sig en kollega vid flygeln och började spela Marvin Winans gospel: Who’s gonna tell them. ”Who’s gonna tell them Jesus loves them? Who’s gonna tell them there’s a better way? Who’s gonna warn them of the things coming on them, so God can turn their nights to day?” Vem skall berätta för dem? Frustrationen i sången ökar.  ”Somebody’s gotta warn them. Somebody’s gotta tell them.” Någon måste ju komma till deras hjälp! Till slut har kören uppfattat Guds kallelse och svarar: ”I'm gonna tell them.” Jag ska berätta för dem, så att Gud kan förvandla deras nätter till dag!
 När allt detta börjar, så räta på er och lyft era huvuden, ty er ­befrielse närmar sig.
Vem? Du och jag!

P-O Byrskog
regional kyrkoledare Region Mitt

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

10 december
Andra söndagen i advent

Tema: Guds rike är nära
Text: Lukas evangelium
21:25-36

Fakta: BÖN

Jesus, vår Herre, kungars kung, fridsfursten, kom till oss i denna tid med din fred, försoning och med ditt hopp. Hjälp oss att räta på oss och lyfta blicken så vi kan se hur vi kan få vara dina händer och fötter. Förbarma dig över oss och denna värld. Herre Jesus Kristus, kom snart! Amen

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne