Vad önskar du dig?

AnnaSara Gotting

BETRAKTELSE  När Aladdin får tre önskningar av anden i lampan väljer han att använda sin första önskan till att bli prins, och rider in i Agrabah med elefanter, magdansöser och påfåglar och försöker imponera på prinsessan Jasmine och hennes pappa.

När de tre bröderna Peverell i Harry Potter och dödsrelikerna får önska något av Döden önskar de förmågan att återkalla andra från döden, en oövervinnlig trollstav och någonting som skulle göra det möjligt att bli osynlig för Döden. När en blind man får frågan om vad han vill att Jesus ska göra för honom säger han att han vill se.

Vad skulle du svara? Om du fick önska?

Bättre ekonomi på första plats

Enligt en undersökning från november som genomfördes av Kantar Sifo i uppdrag av Bring, om vad svenskar önskade sig i julklapp, hamnade pengar/bättre ekonomi på första plats. Därefter följde god hälsa och en resa. På fjärde plats kom fred på jorden och femte plats tid med familjen. Kanske önskar du dig något liknande? Men är våra önskningar samma sak som det vi går med till Jesus?

Innan vi läser om den blinda mannen samlar Jesus sina lärjungar och berättar för dem om vad som ska hända med människo­sonen. Att han ska hånas, dödas och uppstå. Och lärjungarna förstår ingenting. ”Vad han menade var fördolt för dem, och de kunde inte förstå vad han sade”. Men det är någon annan som förstår. Den blinda mannen säger: ­”Jesus, ­Davids son, förbarma dig över mig.” Han såg vem Jesus var. Trots att han var blind.

Önskar sönerna bra sittplatser

I Markusevangeliets parallella text kommer en text direkt efter att Jesus sagt att han ska dö och uppstå, där Johannes och Jakob kommer fram och vill be Jesus om en sak. Jesus frågar då samma sak till dem som till den blinda mannen: Vad vill ni att jag ska göra för er? De svarar att de vill få sitta bredvid honom i hans rike. I Matteustexten är det deras mamma som får frågan vad hon vill och önskar sönerna bra sittplatser.

På samma sätt som lärjungarna och deras mamma kommer till Jesus med det de önskar och funderar på, får vi också göra det. Om det så rör hälsa, fred, pengar eller en ny bil (det kom på åttonde plats) så lyssnar Gud. Sedan får Gud göra vad Gud vill med de önskningarna och bönerna. Kanske svarar Gud precis som vi tänkt, kanske får vi något ännu bättre.

Jesus säger nej till lärjungarnas sittplatsfråga, men liksom den blinda mannen fick vara med om under och se, öppnades även lärjungarnas ögon. I Lukas 24:45, när Jesus dött och uppstått, står det att deras sinnen öppnades så att de kunde förstå skrifterna och se vem Jesus är.

Dagens text ställer frågor till oss. Är vi blinda för något? Vad behöver vi egentligen hjälp med? Vem är Jesus för oss? När den blinda mannen fick synen tillbaka följde han med Jesus och ”prisade Gud och allt folket som såg det sjöng Guds lov”. Har vi något att tacka Gud för i dag? Har vi anledning att tacka Gud så att det smittar av sig till andra?

AnnaSara Gotting
föräldraledig journalist

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

11 februari
Fastlagssöndagen

Tema: Kärlekens väg

Text: Lukas evangelium: 18:31–43

Nyckelmening: Och då mannen kom närmare frågade Jesus: ”Vad vill du att jag skall göra för dig?” Han svarade: ”Herre, gör så att jag kan se igen.”

Fakta: BÖN

Tack Jesus för att du kan göra under när vi ber dig och förlåt oss när vi glömmer att tacka. Tack för att du vill lyssna på våra böner och önskningar hur triviala de än är. Hjälp oss att se dig som den du är och hjälp oss att förstå när det känns som att du inte svarar alls eller inte på det sätt vi vill.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne