Utmanar utan att skuldbelägga om helande

Bokomslag

Sjukdom och helande är något av en krutdurk i kristna sammanhang. Bibeln är fylld av både uppmaningar och löften gällande dem.

Fakta: BOK

Tio Liv – Hur Jesus möter den som är sjuk

Joel Backman

Semnos

Ändå har vi alla erfarit att vi själva och/eller närstående återkommande drabbats av sjukdomar oavsett vilka böner som betts. Förklaringarna därtill har ibland hamnat i ett skuldbeläggande av antingen den bedjande eller den sjuke – eller bådadera – och deras brist på tro vilket genererat smärtsamma erfarenheter utöver själva sjukdomsförloppet.

Jesus bemötande av sjuka

Med det sagt är det modigt av Joel Backman att ge sig i kast med ämnet. Hans utgångspunkt är att undersöka Jesus bemötande av sjuka och de svar han hade på deras frågor. Tio personers möten med Jesus i Nya testamentet skärskådas, kommenteras och försöker göras relevanta för vår tid.

Bland annat Bartimaios, den blinde tiggaren utanför Jeriko som gång på gång ropade på Jesus om att han skulle gripa in. Trots att andra bad honom vara tyst gav han sig inte utan vågade fortsätta. Vågar man inget så vinner man sällan något och det man inte ber om får man nästan aldrig. Eller Lasarus som ju redan var död och inte kunde be för egen del, men där närstående inte gav upp utan så att säga trodde och bad i hans ställe.

Joel Backman är föreståndare och pastor i Equmeniaförsamlingen Elimkyrkan i Eskilstuna och detta är hans tredje bok.

Mycket bibelreferenser

Lite på gott och ont är Tio Liv som en fördjupad och förlängd predikan med väldigt mycket bibelreferenser och en tät koncis text. Meningarna känns avvägda och genomtänkta och rymmer mycket information. Utifrån det upplever jag bitvis att läsningen blir lite ansträngd och kräver en hel del koncentration.

Samtidigt gillar jag Backmans direkta stil och de slutsatser han drar av de bibeltexter han läst. Han utmanar utan att skuldbelägga och jag håller med om mycket av vad han presenterar. Till skillnad från liknade böcker jag tidigare läst hamnar inte fokus på varför personen är sjuk utan på hur de runtomkring kan hjälpa till och göra skillnad.

Roger Bengtsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne