Sture väckte nytt ­digitalt liv i 33 år gammal inspelning

Sture Ahnlund

Av en tillfällighet hittade Sture Ahnlund en gammal skivinspelning han gjort 1989 och bestämde sig för att ge ut dem igen. Nu har han släppt en remastrad och remixad version av sin skiva ”Tidig morgon” – 34 år efter att skivan först kom ut.

Sture Ahnlund var bara 14 år när han gick med i sitt första rockband. Därefter har musiken fått ta stor plats i hans liv, något som 1989 – på ett sätt – kulminerade när han släppte skivan Tidig morgon på kassett. Skivan levde sedan sitt liv i några år. Den såldes i en del ex och Sture spelade en hel del med låtar från skivan de kommande tre åren.

Där kunde historien om ­Tidig morgon också ha tagit slut. Om det inte vore för ett tilltal han upplevde från Gud i början av 2000-talet.

– När jag satt och bad kände jag ett tilltal där Gud sa att sista ­ordet inte var sagt om den här skivan, att något mer skulle komma att hända.

Tidig morgon

Men åren hann gå på nytt och Sture hade ingen som helst aning om hur det skulle kunna bli verklighet. I stället släppte han 2014 en skiva, Mälarstad, som präglades mycket av hans uppväxt, om trasighet, hemstaden Västerås och kärleken till hans fru Eva som han träffade i Västerås.

Så för några år sedan kom tankarna tillbaka på den där första skivan, Tidig morgon. Med en kopia av kassettbandet gick han till en kille som digitaliserar produkter, men domen var hård: kvalitén var för dålig.

Sture Ahnlund fick skjuta tankarna på en nyutgivning åt sidan – tills han städade i förrådet för ett par år sedan och av en slump hittade en LP-liknande låda.

– Det visade sig vara A- och B-sidan till kassetten Tidig morgon. Jag bara tänkte ”wow!”, det var häftigt.

Masterbanden fuktskadade

Men även nu fanns problem; masterbanden var för fuktskadade och för smutsiga och var i princip bara att kassera, enligt en person han tog hjälp av.

– Men någonstans i huvudet hade jag det där tilltalet från Gud med mig. Jag mindes känslan från den där från bönestunden, säger han.

En liten ljusning fanns för banden, om de gick att värma i en ugn för att förbättra bandet från skadorna. Så som ett halmstrå att greppa tog Sture kontakt med en digitaliserare i Småland som – trots att han själv inte trodde på det – lyckades väcka liv i de gamla inspelningarna.

– En vecka senare ringde han och sa att det var klart och att han skulle skicka över låtarna till mig!

La på instrument och remixade

Tillsammans med sin son satte sig Sture och mastrade om ljudet, la på instrument på ett par låtar, remixade, och justerade ner trumljuden som var väldigt höga på 80-talet. I våras släppte han ­nyutgåvan av Tidig morgon som ­digital release på Spotify. Till sist var det Gud talat till honom om verklighet, 20 år efter tilltalet och 34 år efter releasen.

– Det var så kul att höra resultatet för det blev en helt annan ljudbild. Jag känner att låtarna som jag gjort har Gud på något sätt varit med i, och de håller än i dag, säger han.

Ganska snabbt fick han även res­pons på releasen.

Andligt och substantiellt

– Jag fick respons genom ett sms från en person som hört någon av låtarna och kände att det talade till dem. Det var väldigt roligt att få höra. Det är det jag vill, att låtarna ska få vara till nytta för folk och ge lyssnaren något andlig och substantiellt.

Processen att ge ut Tidig morgon på nytt har dessutom gett Sture Ahnlund lite av en blodad tand på musiken.

– Ja, faktiskt. Jag har skaffat en egen inspelningsstudio där jag producerar egna låtar. Det är en väldigt bra avkoppling för hjärnan, samtidigt som jag gärna vill beröra människor på ett andligt plan med musiken.

Fakta: Sture Ahnlund

 • Bor: Uppsala.
 • Ålder: 70.
 • Yrke: Pensionerad lärare, jobbar extra inom SFI.
 • Familj: Frun Eva, tre söner och två barnbarn.
 • Aktuell med: Nyrelease av sin skiva ”Tidig morgon” från 1989.

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne