Rekommenderas för alla som ­ber om en väckelse

film om Jesusrörelsen
Samtidigt som filmen om Jesusrörelsen (bilden) gått upp på svenska filmdukar, har också boken om rörelsen kommit i svensk översättning. Bok och film kompletterar varandra. Foto: Lionsgate

Det har skrivits mycket i kristen press om den bioaktuella filmen Jesus revolution, som är väl värd att se. Lagom till biopremiären har boken Jesusrevolutionen, som kom ut i USA redan 2018, nu översatts till svenska.

Fakta: BOK

Jesusrevolutionen

Greg Laurie, Ellen Vaughn

Sjöbergs förlag

Filmen fokuserar på några få ledargestalter för Jesusrörelsen, främst Lonnie Friesbie, Chuck Smith och Greg Laurie, vilket förstås även boken gör. Men boken handlar mest om Greg Laurie, vilket är naturligt då han är en av två författare till densamma. Greg skriver tillsammans med Ellen Vaughn, en känd kristen författare som skrivit eller varit medförfattare till ett 25-tal böcker. Det är dock lite förvirrande när man läser, för det är som om det mest är Ellen som skriver om det som Greg berättar för henne, eller så skriver Greg om sig själv i tredje person.

Unga trötta på Vietnam-kriget

Men boken sätter också in Jesusrörelsen i den politiska, andliga och sociala kultur som rådde i USA under slutet av 1960-talet och början av 70-talet. Det handlar om hur ungdomsgenerationen var trötta på Vietnamkriget, sociala spänningar, rasism och morden på kända personer som Kennedy x 2 och Martin Luther King, vidare om Watergate-skandalen med mera som gjorde att man tappade tron på auktoriteter i samhället och i stället flydde in i droger, sex, new age och Rock’n’roll.

Det som skedde i Kalifornien i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet påverkade en hel ungdomsgeneration och många av oss som är i 70-årsåldern känner igen mycket. För egen del ”råkade” jag gå en månads ­bibel- och ungdomsledarutbildning på Lidingö under augusti månad 1971, när Jesusfolket kom till Sverige. Vi var många som tog oss in till Stockholm och mötte gruppen från USA och lyssnade till vittnesbörden på ”plattan”, i City­kyrkan och på andra platser. Enligt berättelser på Facebook och i andra sammanhang berättar många i min ålder vad Jesusrörelsen fick betyda för dem själva och deras tjänst i kyrkan. Även många församlingar förnyades om man vågade ta till sig det positiva som rörelsen förde med sig.

Mötet med Jesus

Framförallt handlar boken om hur människors liv blir förvandlade genom mötet med Jesus, uppfyllelsen av Anden och ett därmed följande socialt och kristet engagemang, ett tema som också i dag borde vara det viktigaste för våra församlingar.

Greg Laurie, som kom till tro och började som 17-årig evangelist, är fortfarande en viktig person inom kristenheten i USA. Sammanfattningsvis berättas i slutet av boken om att ”fler än en miljon människor har bett tillsammans med Greg efter att de bestämt sig för att följa Jesus”. Ändå är det inte Greg Laurie som lyfts fram i boken, när det talas om väckelsen och det jämförs med andra väckelser i USA:s historia, utan det är Gud som ger väckelse. ”Han ger den (väckelsen) till dem som är ödmjuka nog att inse att de behöver den”.

Splittring mellan ledare

I boken tas också upp om ­Jesusrörelsens baksidor. Många hippie-predikanter ­kämpade med droger och dåliga vanor och lämnade kyrkan efter en tid. Där fanns även splittring mellan ledare. Så var det med Lonnie Frisbee, som dog i aids 1993, endast 43 år gammal, men Greg och Lonnie möttes vid hans dödsbädd, de bad tillsammans och såg fram emot att få mötas i himlen.

Även Greg drabbas av svåra motgångar, i sin familj och i konflikten med pastor Chuck Smith, som initialt gav så mycket stöd åt Greg. Men de båda försonades innan Chuck dog 2013. Men trots svårigheter i Jesusrörelsens spår måste man hålla med om orden på bokens baksida ”Jesusrörelsen förändrade kyrkan – och den kan förändra dig”.

Liknande situation idag

Styrkan med boken är inte främst personporträtten av Jesusrörelsens förgrundsgestalter, utan att Jesusrörelsen sätts in i den aktuella situationen när den växte fram. På samma sätt berättas det om andra väckelser i historien. Frågan är om vi inte befinner oss i en liknande situation i dag; ­politiskt, andligt och socialt, där ­dagens ungdomsgeneration ­söker efter hopp inför framtiden.

Greg Laurie avslutar boken med orden ”Ja, Herre, gör det igen”. Det är också min bön, varför boken rekommenderas till alla som ber om en väckelse och som är öppna för att ta emot en ny väckelse även om uttrycks­sätten är annorlunda än i våra kyrkor i dag.

Taggar:

Bokrecension Film

Bertil Svensson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne