Räddningen är redan här

P-O Byrskog

Jag spelade stenkula hemma i lekparken med två kompisar. Jag var väl nio år, förlorade stort, anklagade de andra för att fuska och tog tillbaka mina kulor.

Det slog inte väl ut. De hoppade på mig och började slå mig. Jag var chanslös.

Plötsligt kommer min syster springande. Hon var inte vilken syster som helst, utan det starkaste barnet på gatan. Befrielsen hade anlänt! På ett kick var jag fri. Dagen efter var jag gul och blå, men vad spelade det för roll när räddningen hade kommit i precis rätt tid.

Dragit igång räddningsoperation

Advent handlar om ankomst. Räddningen är redan här. Gud har dragit i gång en räddningsoperation och den är en annorlunda.

Ni kanske har sett de gamla bilderna när allierade trupper marscherar in i Paris? Äntligen befriade och man jublar! Israels folk levde under romarnas ockupation. Man väntade och längtade ­efter den som skulle komma och med Guds hjälp, och med svärdet i hand, befria dem.

Kom på ett litet åsneföl

Så kommer han då den väntade befriaren. Han kom inte i spetsen av en här på sin vita springare med svärdet i sin hand – utan på ett ­litet åsneföl. Han kom inte för att gripa makten med våld utan för att beröra människors hjärtan. Han kom för att besegra ondskan och döden men utan dess egna vapen. Han kom med det spirande livet. Livet som han själv offrade. Livet som vann över döden.

I vår tid kan det vara svårt att tro på och följa fridsfursten. Vårt hopp bleknar i förhållande till vapnens stål och hatets hårdhet. När Jesus säger att vi skall vända andra kinden till känns knytnäven som det bättre alternativet. Men historien visar att hårdhet, hat och vapen leder ingen annanstans än till mer hat, hårdhet och död. Denna värld behöver inte mer hat utan mer hopp. Det finns inget vi behöver mer i vår värld än ett möte med Jesus Kristus. Det är inga floskler – det är på riktigt. Det är på liv och död.

Lovar inget liv utan blåmärken

Gul och blå dagen efter. Jag minns det tydligt. Men räddningen hade kommit. Herren Jesus lovar oss inget liv utan blåmärken, vare sig till kropp eller själ. Det han vill visa är vägen till ett heligt liv, där våra liv får peka på hoppet som en dag skall bryta fram.

”Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla, dotter Jerusalem! Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I ringhet kommer han, ridande på en åsna, på en ung åsnehingst. Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim, alla hästar i Jerusalem. Krigets vapen skall förintas. Han skall förkunna fred för folken, och hans välde skall nå från hav till hav, från floden till världens ände.”

Jesus Kristus inbjuder oss till en helig gemenskap. Där vi blir sedda och vi ser. Där vi kan bli befriade från det som tynger, men också hjälpa någon annan att bli fri. Där vi blir älskade av universums skapare som lär oss att älska. Där vi kan få möta förlåtelse och försoning, men också få förlåta och försonas.

P-O Byrskog
regional kyrkoledare Region Mitt

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

3 december
Första söndagen i advent

Tema: Ett nådens år

Text: Matteus evangelium 21:1-9

Fakta: BÖN

Jesus, vår Herre, kungars kung, fridsfursten, kom till oss i denna tid med din fred, försoning och med ditt hopp. Helige Ande, förvandla oss. Gode Far, lär oss att älska som du. Vi ber speciellt för alla barn som får uppleva det ingen skall behöva. Förbarma dig över oss och denna värld. Herre Jesus Kristus, kom snart! Amen

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne