Psalmfokus när Sewón släpper tionde albumet

Tommie Sewón

Processen med nya skivan Det blir vår igen har tagit Tommie Sewón tre år och spännviden är stor. ”Jag tycker titeln håller det lite öppet vad det handlar om. Det är en skönt opretentiös titel”, säger låtskrivaren.  Foto: Christopher Broman Tak

Både klagan och hopp finns med när artisten och låtskrivaren Tommie Sewón lämnar pophimlen, åtminstone för en stund, för att ge sig in i psalmernas rike med sitt nya album.

 

För många är Tommie Sewón förknippad med pop, både genom soloskivor och med Tommie Smajls Poporkester under 1990-talet. Men på det nya albumet har psalmer mer eller mindre fått ta hela utrymmet.

– Tidigare kände jag starkt för att få skriva vad jag vill, säger han och framhåller att han då kunde han skriva om tro likväl som om någon tjej han blivit kär i. Men hans jobb i Svenska kyrkan har präglat honom i en annan riktning.

– Ju mer jag jobbat i kyrkan, desto mer har jag känt att jag vill bidra i det sammanhanget också, säger han.

Tydligare riktning mot psalmer

Sedan dess har han fortsatt blanda sina teman, men nu på nya albumet har det alltså tagit en tydligare riktning mot psalmer.

– Det här är väl första gången jag gjort det väldigt tydligt att det är sånger för allsång och brukssånger.

Under pandemin fick Tommie Sewón frågan från Stockholms stift om att göra en sång åt stiftet, vilket blev lite av ett avstamp även för den nya skivan.

– Det blev också mycket hemmajobb under pandemin och min chef sa till mig att det var okej att sitta hemma och skriva sånger. Så jag köpte ett piano för första gången, lite som ett pandemiprojekt.

Blev också en morot

Att Svenska kyrkan dessutom just nu letar psalmer till en revideras psalmbok blev också en morot.

– Jag försökte inventera lite kring vilken typ av text och teman som saknas, berättar han.

Under de senaste åren har han skrivit 35–40 låtar, 14 av dem har valts ut till den nya skivan, där han jobbat tätt med producenten Robert Ivansson.

– Det har handlat om att försöka få en bra spridning på teman på skivan, säger han om urvalet.

Skivan har blivit hans kanske mest genomarbetade skiva. Processen har tagit omkring tre år och många av sångerna har arrangerats, spelats in och sedan arbetats om igen från början för att hitta rätt form.

– Det är väl alltid svårt att vara 100 procent nöjd, men jag tycker det blev fint. Jag har gjort så bra jag har kunnat.

Testade materialet live

I våras testade han dessutom materialet live vid några musikgudstjänster med kör och församling och fick ett fint mottagande från publiken. Vid ett framförande av sångerna mer nyligen var det en man som precis förlorat sin hustru som reagerade starkt på en av sångerna, och som höll upp en bild på sin saknade hustru för att hon skulle få ta del av upplevelsen.

– Då känner man ju en stark mening med det man gör. Det blir något större än bara för mig, säger Tommie.

Stor spännvidd

Spännvidden på det nya albumet är stort. Det blir vår igen handlar om hoppet och förvissningen om att det blir vår igen, trots att det kan kännas avlägset när man vandrar hem med shoppingkassarna från Konsum i vinterns slask. I Gåtans skrud citerar han till och med Kung Carl XVI Gustaf.

Här finns även en begravningssång, en dopsång, en för nattvard och en för vigslar – och så mycket mer däremellan.

– Jag tycker titeln håller det lite öppet vad det handlar om. Det är en skönt opretentiös titel, säger han och framhåller att det inte bara är psalmer där allt är guld och gröna skogar, utan också sådana med en mer ”klagande” botten.

– Psalmer ska inte bara vara vackert. För mig är det viktigt att uttrycka alla känslor. Lovsång blir bara äkta om den också får uttrycka kamp och smärta. Som det ser ut nu i världen tror jag man verkligen behöver få uttrycka både smärta och hopplöshet också, samtidigt som jag vill vara med och sprida hopp och tro.

Vad har du för förhoppningar med den nya skivan?

– Jag hoppas ju att sångerna ska användas. Sedan hoppas jag så klart att någon av dem komma med i psalmboken, även om det är ett nålsöga.

Kanske kan det rentav bli en del två av skivan, tack vare det stora antalet redan skrivna sånger. Men om det fortsätter komma psalmer, om poppen återvänder eller om det blir både och i framtiden – det återstår att se.

– Just nu kan jag inte tänka mig något finare än att sångerna kan bli en del av någons heliga stund. Men kanske är det så att jag tömt den kranen nu och behöver uttrycka något annat.

Taggar:

Kör och Musik

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne