Palestiniernas historia handlar för lite om palestiniernas historia

Palestina

Är palestinerna araber bland araber, eller ett eget folk? Ingmar Karlssons bok och titel till trots ger dock inte recenscenten riktigt klart svar om palestinernas historia. Foto: AP photo/Adel Hana

Vilka är palestinierna? Araber bland andra araber? Detta är Israels traditionella ståndpunkt. Eller ett eget folk med egen historia? Detta är palestiniernas självbild.

Fakta: BOK

bok

Folket som inte fick finnas:

Palestiniernas historia

Ingmar Karlsson

Historiska Media

Det är med stort intresse ­undertecknad öppnar Ingmar Karlssons bok Folket som inte fick finnas: Palestiniernas historia. (Karlsson har varit generalkonsul i Turkiet och har tidigare skrivit flera böcker om Mellanöstern.)

Korta parenteser i historien

Karlsson inleder med att konstatera att det bott människor i Israel/Palestina i minst 5 000 år. De perioder israeliterna styrde i biblisk tid var enbart korta parenteser i historien. Visserligen är judar och palestinier släkt. Men det rör sig om två separata folk med var sin historia. (Nathan Shachar hävdade däremot i boken Vilsenhetens förklädnader 1996 att palestinierna till stor del är ättlingar till de judar som blev kvar i landet efter upproren i början av vår tidräkning.)

Karlsson lägger stor del av skulden på dagens problem på engelsmännen, som efter första världskriget fick i uppdrag att förvalta Palestina. Storbritannien spelade ett trippelspel under kriget. Araberna utlovades ett stort rike om de gjorde uppror mot turkarna. Samtidigt fick judarna löfte om ett hemland i Balfourdeklarationen 1917. Sist men inte minst delade Storbritannien och Frankrike upp Mellanöstern i det så kallade Sykes-Picot-avtalet 1916. (Om det senare har Karlsson skrivit i boken Roten till det onda – recenserad i Sändaren nr 32 2016).

Karlsson redogör noggrant för dessa händelser även i sin nya bok. Likaså skildrar han olika sionisters syn på den arabiska befolkningen. Men särskilt mycket om palestiniernas egen historia nämns inte. Endast i förbigående sägs att ett nationalmedvetande uppstod i början av 1900-talet – främst hos de kristna.

Gjorde uppror mot det brittiska styret

I mitten av 1930-talet gjorde araberna uppror mot det brittiska styret i Palestina. I kriget 1947–49 – då staten Israel tillkom – fördrevs hundratusentals palestinier. Många blev också dödade. Men i stort skildras detta krig främst som strider mellan Israels och grannstaternas arméer. Överhuvudtaget skriver Karlsson ganska lite om palestiniernas eget agerande före bildandet av Fatah på sent 1950-tal. Tyngdpunkten ligger då på deras organisationer – ofta styrda av ledare i exil.

Författaren erkänner att dagens palestinska ledarskap är korrupt. Han skriver också om israeliska högerkrafter, som både vill avskaffa demokratin och deportera palestinierna. Men att ett arabiskt parti ingick i Israels förra regering förbigås helt.

Ingmar Karlssons bok är inte dålig. Men tyvärr handlar den inte så mycket om det den skall handla om – palestiniernas historia. Till Karlssons försvar skall dock sägas att det kan vara svårt att hitta relevanta uppgifter i frågan. Mer källforskning verkar behövas – om arkivmaterial ens finns.

Ingemar Andersson

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Robert Larsson
Kanske är det så att det är svårt att hitta källmaterial just för att palestinierna inte har någon historia som eget folk utan är en politisk produkt av de senaste hundra åren?!

 

Till minne

Söndagsservice