På bröllop med ­Jesus

BETRAKTELSE  Livets källa är kommande söndags tema. Evangelietexten är från andra kapitlet i Johannes evangelium.

Vi ska se på tre perspektiv i denna text. Perspektiv som visar hur Jesus ­uppenbarar sin härlighet, sitt liv, Joh 2:11.

Det första perspektivet är när hände detta? På ett bröllop. Jesus var bjuden, och han kom. Han var inte där som en sträng glädje­dödare, han tog del i glädjen på festen.

Några kloka och viktiga råd

Ibland blir tron för oss enbart allvarlig och åtskild från ­övrigt ­socialt liv. Och visst den kristna tron är fylld av allvar, stillhet och det är viktigt med tystnad och eftertänksamhet. Men Charles Spurgeon, baptistpredikant i England, gav sina studenter några kloka, och viktiga råd: ”Gravallvarliga toner kan passa en man som är begravningsentreprenör, men Lasarus kallades inte upp ur sin grav genom sorgliga suckar. ” ”Jag rekommenderar glädje till alla som vill vinna själar; inte lättsinne och upprymdhet, men ett strålande, inre liv”. ”Det fångas fler flugor med honung än med vinäger, och det kommer att ledas fler själar till himlen av en man som bär himlen i sitt ansikte än av en som bär dödsriket i sitt utseende.”

En kvinna beskrev sin söndagskollärarinna på sätt som visar vad Spurgeon menade: ”Hon fick mig att känna mig som jag badade i solsken”. Sådan var Jesus. Han ansåg aldrig att det var ett brott att vara lycklig.

Anspråkslöst hem i Galiléen

Den andra frågan är var hände detta? I ett anspråkslöst hem i en by i Galiléen. Detta under, att vatten blev till vin, utfördes inte mot bakgrund av ett exceptionellt sammanhang och i närvaro av stora folkskaror. Det utspelades i ett hem.

”Sådan var ­Jesus. Han ansåg ­aldrig att det var ett brott att vara lycklig.

Det finns ofta en tänkvärd paradox i inställningen till våra hem. Vi erkänner ofta att det inte finns en bättre plats i hela världen än vårt hem. Samtidigt tar vi oss rätten att vara mer ohövliga, mer själviska, än vi vågar vara i något annat sammanhang utanför vårt hem. Många av oss behandlar dem vi älskar på ett sätt vi aldrig skulle behandla en utomstående. Främlingar ser oss när vi är som bäst, familjen i hemmet när vi är som sämst. Vi bör alltid komma ihåg att det var i ett anspråkslöst hem som Jesus först visade sin härlighet. För honom var hemmet den plats där bara hans bästa var gott nog.

Stor skam om vinet hade tagit slut

Det avslutande perspektivet är varför hände detta? I detta hem skulle det ha inneburit stor skam om vinet hade tagit slut denna dag. Jesus hjälpte en familj som inte hade tillräckligt med resurser för att möta behoven på detta bröllop. Det var i sympati, i kärlek, i förståelse för enkla människor som ville väl men inte räckte till som Jesus agerade.

Nästan alla kan göra det extra, i de stora sammanhangen. Jesus gör det extra i ett enkelt hem, för en behövande familj. Jesus, som livets källa, använde sin makt för att rädda ett brudpar och deras föräldrar från förödmjukelse. Det är genom sådana gärningar av förståelse, närhet och hjälp vi kan få förmedla Jesus som livets källa till glädje.

Anders Sjöberg
pastor och bibelllärare

Fakta: Söndagstexten

14 januari
Andra söndagen efter trettondedagen

Tema: Livets källa

Text: Johannes evangelium 2:1-11

Fakta: BÖN

Herre, låt budskapet i denna text med dess svar på frågorna om När, Var och Varför. Ge hjälp till oss att inse din närvaro i våra liv både i sorg och glädje. Både i det lilla sammanhanget och i det stora. Både när våra resurser räcker till och när det är brist.
Forma oss också genom detta budskap så vi likt dig kan förmedla en ”källa till liv” i behovets sammanhang. Inte enbart genom det vi säger utan även genom det vi gör.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Sylvia Åberg
Ser också vinet i denna situation som symbol och förebild av Jesu blod som kommer att utgjutas till liv för oss och liknas vid den glädje som Andens nya liv ger genom Jesus Kristus. Och ser det också som en förebild på det vin vi enligt Jesus också kommer att dricka nästa gång vid det stora glädjefyllda bröllopet i himlen! ” O vilket djup av rikedom, vishet och kunskap hos Gud…” Halleluja! Fridshälsningar 🙏❣️Sylvia Åberg. Jävrebyn

 

Till minne