Musikkonferens: Olika stilar passar den gemensamma sången

musikkonferens

Drygt 200 sångare och musiker fyllde Betlehemskyrkan när Equmeniakyrkans sångarförbund kunde genomföra sin första konferens efter pandemin. Foto: Joakim Eriksson

Efter en inställd och en digital musikkonferens kunde Equmeniakyrkans sångare och musiker äntligen träffas igen i Betlehemskyrkan Göteborg till tre dagar med seminarier, gudstjänster och konserter.

Drygt 200 musiker och sångare hade anmält sig till konferensen som enligt Maria Ydreborg, ordförande i Equmeniakyrkans sångarförbund, fyller en viktig funktion.
– Vi får en chans att träffas och diskutera aktuella frågor, som exempelvis hur vi tänker kring den gemensamma sången. Svenska kyrkan håller på med ett stort arbete med ny psalmbok – hur ställer vi oss till det?

Utrymme för olika musikstilar

Att den gemensamma sången i gudstjänsten är viktig för att skapa gemenskap, samhörighet och glädje är Maria Ydreborg övertygad om. Likaså att det måste finnas utrymme för olika musikstilar.
– Det ser jag inte som ett problem utan som en ännu större anledning till att jobba mer med.
I en del församlingar har det blivit missnöje med att det sjungs mer lovsång än psalmer  i gudstjänsten. Det var ett ämne som också togs upp i flera av seminarierna under konferensen. Victor Bodell, som ledde ett seminarie med rubriken Psalm i ny skrud, gav tillsammans med sina musikerkolleger exempel på hur gamla psalmskatter kan få ett nytt liv med nya uttryckssätt.

Ständig förnyelse

– Det är olyckligt om lovsång blir en genre, vilket den ju inte är. En psalm kan också vara en lovsång, men den kan behöva bearbetas musikaliskt för att kännas mer aktuell i vår tid.  Bibeln uppmuntrar ju kyrkan att vara i ständig förnyelse, vilket tror jag också gäller sången och musiken.
Victor Bodells uppmaning var: Bevara arvet, men klä det i nya kläder. Det behöver inte vara en konflikt mellan orgel och trummor.
Under konferensen kunde deltagarna både få praktiska råd och tips och ta del av varandras erfarenheter. Men framför allt fick man sjunga och musicera tillsammans.
 

Edo Bumba och Amanis framträdde på musikkonferensen.

Victor Bodell vill klä det gamla arvet i nya kläder.

Framträdande med Eva Kunda Neidek.

Att det var en konferens som samlade många musikaliska deltagare blev extra tydligt i den gemensamma sången. Kanske var det ändå så att taket i den vackra kyrksalen i Betlehemskyrkan höjde sig ett par centimeter när Anna-Maria Toftgård, musikproducent i Equmeniakyrkan, tillsammans med ett gäng duktiga sångare gav exempel på hur olika musik kan låta.
Seminariet Varför Sjunger vi?  handlade om förhållningssätt som hjälper oss till tro, bön och gemenskap.
Under en stund fick deltagarna prata om vad musiken gör för gudstjänstdeltagarna. Ska musiken tilltala mig personligen? Är den gemenskapande? Är den en del av förkunnelsen?

Bredare fokus

Anna-Maria Toftgård menade att gudstjänstmusiken måste ha ett bredare fokus än att behaga musikledarens personliga önskemål.  Som musiker måste man sträva efter att fler ska känna sig delaktiga.
Att musiklivet ser olika ut i olika församlingar beror inte minst på vilka resurser som finns. Mellan programpunkterna under Musikkonferensen blev det god tid för deltagarna att prata med varandra och berätta om utmaningarna i den egna församlingen.  Här handlade samtalen om minskade ekonomiska resurser som lett till att musiktjänster tagits bort eller krympts och om svårigheter att skapa långsiktiga engagemang. Men också om glädjen i att se barnkörer växa och kontakten med föräldrar som i vanliga fall inte kommer till kyrkan men är där när barnen sjunger.
Equmeniakyrkans sångarförbund har satsat mycket på barnkörssånger under senare tid och bland annat arbetat fram ett nytt material. Soulchildren, som riktar sig till åldrarna 10-16 år, har ett genomtänkt koncept och är växande.
– Vi har inte så många stora ungdomskörer längre, men musikintresset finns kvar. Det gäller för oss att vara lyhörda för vad ungdomarna vill, säger Maria Ydreborg.

18 valbara seminarier

Under Musikkonferensen, som började på fredag eftermiddag och avslutades med Sångarförbundets årsmöte på söndag eftermiddag,  erbjöds tre storseminarier och 18 valbara seminarier med ämnen där deltagarna fick ta del av andras erfarenheter. Dessutom bjöds på flera konserter med bland andra Michael Jeff Johnson, Edo Bumba, JAERV och sångensemblen Iris och Eva  Kunda Neidek och Tobias Nilsson.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice