Ny kurs drillar framtidens körledare

körövning

Carin Åkesson och Jacob Wessbo leder körkursen för körledare. I helgen träffades man på Södra Vätterbygdens folkhögskola.  Foto: Anna Hållams

Både röstvård och slagteknik står på schemat när Equmeniakyrkans sångarförbund drillar nio blivande och nuvarande körledare i en ny körledarutbildning – något de hoppas ska hjälpa församlingars körer att föryngras.

Vid fyra tillfällen, över sammanlagt åtta dagar, har körledare från olika delar av landet samlats på Södra vätterbygdens folkhögskola i Jönköping för att få lära sig mer om att leda körer. Initiativet kommer från Equmeniakyrkans sångarförbund, som såg ett behov hos församlingar.

– I sångarförbundet tycker vi oss ha lokaliserat ett behov i församlingarna, där de ofta hör röster som ”vi har några som vill sjunga i kör men ingen ledare” och ”vår körledare har lett kören länge och ingen vill ta över”. Så vi ser ett behov av att utbilda körledare, säger Jacob Wessbo, som leder körledarutbildningen tillsammans med Carin Åkesson.

Nio personer deltar

Utbildningen har hörsammats av nio personer som sedan i höstas träffats tre gånger, varav det senaste tillfället var den 19–20 januari. Sista träffen blir i mitten av mars.

– Man kan säga att vi riktar oss till både de som är nyfikna och vill veta mer om vad det handlar om att vara körledare och till de som lett en kör ett tag och som vill få en slags fortbildning, säger ­Jacob Wessbo.

Röstvård och slagteknik

Deltagarna har vid kursen fått gå igenom bland annat röstvård och hur man lär ut sång till en kör, och även så kallad ”slagteknik” som används av körledare för att dirigera olika takter.

– Vi försöker gå så djupt vi kan med det musikaliska hantverket. Förhoppningen är att deltagarna ska få nya verktyg att jobba med sin kör i sin församling.

Röstvård och slagteknik är några av hantverken som lärs ut.

Det blir många handfasta övningstillfällen, då deltagarna får träna genom att leda de andra i en kör och övar därigenom på och med varandra.

– Vid sista tillfället avslutas allt med en lunchkonsert i Immanuelkyrkan i Jönköping. Då blir det på riktigt, säger Jacob Wessbo, som upplever att deltagarna verkligen uppskattat utbildningen.

– De tycker det är kul och vi tycker det är kul. Det känns väldigt bra på många sätt, summerar han och lägger till:

– Något som är glädjande är att flera också har hört av sig efter att vi började kursen och frågar om vi kommer köra igen. Vi har inte bestämt hur vi ska göra, men det vore kul om vi kan fortsätta.

Starkt intresse för körsång

Jacob Wessbo upplever att intresset för körsång är fortsatt starkt i församlingarna och att körerna har en viktig roll – något de hoppas kunna bidra till att bredda genom körledar­utbildningen.

– Körsång berikar verkligen musiklivet i en församling genom att komma med en annan sorts musik. Det kan också vara en väg in i en församlings­gemenskap och är ett viktigt komplement i mångfalden av uttryck kulturellt och åldersmässigt.

Svårighet göra generationsväxling

Men samtidigt, tror Jacob, kämpar många körer lite för sin överlevnad genom åldrande kördeltagare och svårighet att göra en generationsväxling.

– Men också genom det vi jobbar med i kursen: en brist på ledare. Det är inte alldeles enkelt att ta sig an en kör, man behöver ha handfasta kunskaper med sig.

Just det hoppas Equmeniakyrkans sångarförbund att kör­en ska kunna hjälpa till med – och därigenom få fler att upptäcka de många goda sidorna i körsången.

Välgörande sjunga i kör

– Jag tror verkligen fler än man tror skulle trivas i en kör. Många upptäcker det när de provar att sjunga i en kör. De upptäcker hur välgörande det är, säger Jacob Wessbo och skickar med en hälsning till läsarna:

– Min uppmaning är: sök upp din närmaste församlings- eller kyrkokör och testa att vara med!

Taggar:

Kör och Musik

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne