Nostalgi och framåtblick när kyrkor firade

Majornakyrkan

Majornakyrkan har funnits i 60 år och församlingen i 140. Det firades med ett stort jubileum. På bilden syns kommittén som höll i trådarna: Fr v Andreas Herngren, Inger Eriksson, Siv Dahl, Marianne Herngren, Marianne Björn och Göran Götborg. Foto: Christina Larsson

Majornakyrkan firade nyligen att församlingen fyllde 140 år och att kyrkan på Chapmanstorg nu har funnits i 60 år.

Ett par mil söderut ligger Ekenkyrkan, som i år firar 150 år som församling och att det är 100 år sedan kyrkbyggnaden invigdes.

I båda kyrkorna blev det en lag­om blandning av nostalgi och framåt­blickande. Till Majornakyrkan hade gamla och nya medlemmar och vänner bjudits in till en jubileumskväll. Jubileumskommittén hade bland annat skapat Minnenas hörna med foto och annan dokumentation av kyrkans historia.

Det blev många goda möten mellan de som flyttat från församlingen men som valt att delta i jubileet och de som stannat kvar.

Fin gemenskap

Många berättade om hur viktiga åren i Majornakyrkan (tidigare Majornas missionskyrka) varit. Den fina gemenskapen som fanns i församlingen och fortfarande präglar den.

– Vi har omkring 180 medlemmar, men många är gamla och den gudstjänstfirande församlingen är inte så stor. Antalet unga som ansluter sig som medlemmar är inte så stort, berättar Andreas Herngren, en av församlingens tre ordförande.

Stor bar- och ungdomsverksamhet

Han gläds åt att församlingen ändå har en stor barn- och ungdomsverksamhet – framför allt genom körverksamheten. När barnen övar inbjuds föräldrarna att sitta ner i kyrkan och ta del av olika program som exempelvis samtalskvällar.

– Vi arbetar för att göra det lättare att hitta in till gudstjänsten och övrig verksamhet, säger Andreas Herngren.

Ekenkyrkan i Kållered byggdes 1923. Här firar Equmeniakyrkan gudstjänst varannan söndag och varannan söndag firar med  Svenska kyrkans församling. Foto: Christina Larsson

Han konstaterar att kyrkan brottas med samma problem som exempelvis idrottsrörelsen: Hur får man fler människor att engagera sig?

– Den stora utmaningen för församlingen är att hitta forum där man kan samtala om aktuella och angelägna frågor, säger han.

Stora utmaningar

I Ekenkyrkan i Kållered har församlingen också stora utmaningar.

– Vi är bara 44 medlemmar och medelåldern är hög. Vi har haft ett stort barn- och ungdomsarbete men tyvärr har det ebbat ut eftersom det är svårt att hitta ledare, berättar Elisif Daveus.

Ingen anställd i församlingen

Församlingen har ingen anställd och framtiden kan ­kännas osäker. Men Elisif och ­övriga medlemmar vill kämpa på så länge de orkar.

– Vi firar gudstjänst i vår kyrka varannan söndag och varannan tillsammans med Svenska kyrkan, säger hon.

Även om framtiden känns oviss så är Elisif förtröstansfull. Hennes önskan är att kyrkan ska få finnas kvar, men då måste församlingen kanske utvidga samarbetet med andra kyrkor, säger hon.

– Det vilar i Guds händer.

Taggar:

Jubileum

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne