När kristna vandaliserade

Catherine Nixey

Catherine Nixey.  Foto: Mafalda-Gomes

Vi var många som blev upprörda när IS slog sönder gammalt kulturarv i Syrien och Irak.

Fakta: BOK

Skymningens tid: Kristendomens förstörelse av den antika världen

Catherine Nixey

Översättning: Linus Kollberg

Fri Tanke

Likaså reagerade vi när talibanerna sprängde Buddhastatyer i Afghanistan. Men i början av vår tidräkning var det kristna som på liknande sätt demolerade tempel och gudabilder. Dessutom brände man böcker som uppfattades som hädiska eller kätterska. Men vi känner ändå till delar av deras innehåll eftersom kyrko­fäder ibland skrev motskrifter som bevarats.

Om allt detta skriver antikvetaren Catherine Nixey i boken Skymningens tid: Kristendomens förstörelse av den antika världen. Med skymning menar hon övergången från antik tid till medeltid. Nixey hävdar att enbart tio procent av antikens litteratur överlevt till våra dagar – av den latinskspråkiga endast en procent. Inte bara hedniska gudar angreps av de kristna utan också den grekiska filosofin. År 529 e Kr stängdes antikens förnämsta filosofiskola – Platons Akademi i Aten. Den hade då existerat ända sedan år 387 f Kr – i över 900 år.

Förtrycket av kristna har överdrivits

Nixey hävdar att förtrycket av de kristna i Rom överdrivits i historieskrivningen. När kristendomen blev statsreligion var det i stället de kristna som förföljde sina motståndare. Man drog sig inte för att mörda, lemlästa ­eller tortera i Guds namn. Dessutom byggde man upp ett angiveri­system som för tankarna till öststaternas säkerhetstjänster.

Undertecknad är kluven i synen på Nixeys bok. Onekligen innehåller den fakta som vidgar vår bild av historien. Men mycket av detta är redan känt.

Polyteistisk religion

Det verkar som om Nixeys drivkraft inte varit att skriva historia utan att angripa den kristna tron. Märkligt nog verkar hon ­föredra polyteistisk religion framför monoteistisk. Detta är mycket ovanligt – även för en ateist.

Ingen vettig kristen skulle i dag komma på tanken att förstöra sina motståndares skrifter. Inte ens de som bränner Koranen tror att de kan utplåna samtliga exemplar. Men forntidens kristna levde i en annan tid. Det är enligt undertecknad fel att döma dem med vår tids mått. Däremot kan vi beklaga det kulturarv som gått förlorat.

Taggar:

Bokrecension

Ingemar Andersson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne