Musiktalangen sjöng sig ur sorg och förtvivlan

Rebecka Ekerby sjunger så det berör. Foto: Press

När Jämtlandsartisten Rebecka Ekerby fick sitt efterlängtade skivkontrakt grät hon glädjetårar. 
Nu har hon precis släppt sin debutskiva, som vuxit fram ur en tuff tid av sorg och förtvivlan.
   – Många av låtarna är skrivna utifrån att Gud står med i allt, säger hon.

Redan i 15-årsåldern visste Rebecka Ekerby att det var musik hon ville hålla på med.
– Det började där med att jag fick många profetiska ord och där jag kände att jag ha något att ge i musiken, berättar hon.


Men det skulle dröja ett antal år innan hon, via en kontakt genom sin bror, fick ett skivkontrakt i handen och började släppa låt­ar. 2019 släpptes en dubbelsingel med två låtar, När du kommer in i rummet och Jag vill göra mitt liv till en lovsång.
– När skivbolaget hörde av sig och sa att de ville jobba med mig så var det många glädjetårar som kom. Det var en lång process innan med många förseningar och väntan, säger Rebecka.

Ekerby

Rebecka Ekerby litar på Gud i sin musik. Foto: Press


Ytterligare några singlar har släppts sedan dess och antalet lyssningar har passerat över 200 000 på Spotify. Nu har hon även släppt sin åtta låtar långa debutskiva. 
Vägen mot ett helt album började med att hon för ett par år sedan upplevde att Gud sa till henne att hon skulle ta två dagar i veckan för att bara vara med Honom och skriva musik.
– Då gjorde jag det och då kom det många låtar, konstaterar hon.

I sällskap med Jesus


För det är just där, i sällskap med Jesus vid ett piano, som hennes låtar skapas. Så har det varit ända sedan hon var tonåring.
– Det är när jag pratar med Jesus som jag får inspiration och kreativitet. Jag gillar att bara hänga med honom, säger hon och berättar att hon bara brukar sitta vid pianot och sjunga och prata med Jesus.
– Då brukar det alltid komma någon liten mening eller rad.


Det är just tron på Gud som driver henne med musiken, något som även det drivit henne ända sedan tonårstiden.
– Jag vill helt enkelt bara försöka förmedla att relationen med Gud är enkel. Jag skriver ganska enkla texter och vill förmedla att det är vardagligt, ­naturligt och enkelt att lära känna Gud och bara vara med Honom.
Ändå är debutskivan född i en tuff period i livet. En tid där hennes pappa insjuknade i cancer, blev frisk och sedan igen fick återfall, vilket fick Rebecka att hela tiden kastas mellan hopp och förtvivlan. För två år sedan gick hennes pappa bort i sjukdomen.
– Många av låtarna är skrivna under den här processen med att han var sjuk och fick flytta hem till himlen. Vi levde med hopp och förtvivlan, men många av låtarna är skrivna utifrån att Gud står med i allt. Det är det jag vill förmedla med min skiva, säger Rebecka Ekerby.

Sjunger mot ensamhet


– Jag hoppas många kommer lyssna och få uppleva att de inte är ensamma. Gud står verkligen med även i svåra stunder. Det hoppas jag folk ska uppleva när del lyssnar, fortsätter hon.
Titeln på debutskivan, Om jag lyssnar riktigt noga, syftar till att man ibland måste lyssna noga för att höra Gud, med så mycket i vardagen som kan ta bort fokus från det.
– Ibland pratar Gud väldigt tydligt, men ibland måste man verkligen fokusera på vad det är som han vill säga.


Mer musik är redan på gång för Rebecka, som kanske framöver även kommer släppa låtar på engelska – något hon inte gjort så här långt. Hon har även en del planer på att skriva låtar tillsammans med andra kristna artister framöver.
– Jag har jättemånga drömmar så vi får se vad som händer. Men jag känner mig fruktansvärt levande när jag får musicera, så det vill jag fortsätta med.
 

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne