Musik på vetenskaplig grund

Magnus Apelqvist och Per Bergström

Musikerna Magnus Apelqvist och Per Bergström har haft en intensiv vår.  Foto: Anna Hållams

Trädgårdssångaren sjunger ovanligt intensivt och virtuost i buskaget strax bortom där vi sitter. Vid dammen intill blommar parksallat vackert. Inte helt bra dock. Denna främmande växt har invasivt spritt sig de senaste åren.

Vi är i Strömsberg. Gammal kulturmiljö med pampig herrgård, öster om oss ett stort naturreservat på kullarna upp mot Bondberget mellan Jönköping och Huskvarna. Platsen är vald av Magnus Apelqvist och Per Bergström, musiker med ”sånger på vetenskaplig grund” som de själva formulerar det.
– Det har varit en intensiv vår, konstaterar Magnus.

Pandemin förändrade det mesta

Som för så många andra förändrade ju pandemin det mesta. Nu har man framträtt på Spira, Smålands musik- och teaters kulturhus i Jönköping, på olika stora publika arrangemang, för pensionärsföreningar och i kyrkor. Mest equmeniakyrkliga.
Samarbetet de två emellan började för många år sedan. De arbetade då ihop på Södra Vätterbygdens folkhögskola.
– Det blev ett scenprogram om miljö, evolution och människans påverkan på naturen, berättar Per.
”Humlan och fjädermottet” blev rubriken, lägger Magnus till.  Totalt framfördes detta ett fyrtiotal gånger.
Mässan  Skapelsens puls  blev ett annat projekt. Den framfördes i domkyrkorna i Uppsala och Växjö, deras egen hemförsamling Immanuelskyrkan i Jönköping samt i Betlehemskyrkan i Göteborg.
Så småningom fick båda jobb på lärarprogrammet vid Högskolan i Jönköping. Som en fortbildning i hållbarhet för kollegerna satte de ihop programmet ”Globen”. Det framfördes också ett fyrtiotal gånger.
Hur skall man då beskriva deras musik?
– Går inte, svarar Per Bergström snabbt.
– Ett tag funderade vi på att tala om ”miljöcabaret”, men det kändes inte helt rätt.

Inspiration från indisk och latinamerikansk musik

I grunden finns vistradition, men inspiration kommer också från indisk och latinamerikansk musik. Och jojk och rock.
En salig blandning alltså. Det gäller också instrumenten de kompar sig själva med. Jag räknar till ett tiotal på konvolutet till en av deras cd. I dag har man tagit med mandolin och aerophone – ett slags halvdigital saxofon som Magnus stolt visar upp. Han skaffade den för sex år sedan. Då skapade han en Facebookgrupp för aerophone-spelare i Sverige. Den fick direkt en medlem till.
– Vi är fortfarande två, skrattar han.

Kompletterar med bildspel

Inte sällan kompletterar de musiken med bildspel. Foton och akvareller – ett annat av Magnus Apelqvist specialintressen, som gillar att uttrycka sig på olika sätt.  Även där en salig blandning.  Hur saligt är då budskapet?
– Beror på hur man ser det, säger Magnus. Vi finns i spänningsfältet mellan tro och vetenskap.
– Vi försöker inkludera de flesta, svarar Per.
Det är Per som skriver det mesta av texter och musiken. Totalt har det blivit uppåt 200 sånger (åtta har han skickat in till Svenska kyrkans nya psalmbok). Men ibland använder man sig också av andras musik och texter.
Engagemanget för miljö och natur, klimat, hållbarhet och biologisk mångfald går dock igen i allt.
Till sist: vad kallar de sig? Inte helt klart. ”Trenden vänder” är ett försök som aldrig riktigt satt sig (de finns dock på Youtube under detta epitet).
– ”Branding” är nog inte vår grej… fnissar Magnus Apelqvist.

Fakta:

Magnus Apelqvist

75 år.
Biolog och lärare på Södra Vätterbygdens folkhögskola under några år. Därefter lärare i biologi och miljövetenskap vid Karlstad universitet och Högskolan i Jönköping. Har forskat om skinnbaggars evolution och ekologi (skinnbaggar är bland annat bärfisar och skräddare).
Aktiv i Immanuelskyrkan
i Jönköping och Biosfärområde Östra Vätterbranterna.

Per Bergström

70 år.
Pensionerad lärare från
Södra Vätterbygdens folkhögskola och Högskolan i Jönköping. Teknik, matematik, svenska och hållbar utveckling är de huvudsakliga ämnena. Civil-ingenjör.
Aktiv i Immanuelskyrkan
i Jönköping och Strömsbergsföreningen.

Fakta: Prisbelönt duo

Tillsammans fick Magnus Apelqvist och Per Bergström 2010 Smålands Akademis Linnépris ”för sina musikaliskt-poetiska scenprogram om hur vi alla bättre kan förstå naturen och oss själva och därmed verka för en mer hållbar livsstil och samhällsutveckling. Deras texter är underfundiga, kloka och roliga och musiken en härlig blandning av olika stilar. Utifrån en holistisk världsbild bygger de broar från naturvetenskap till humaniora och samhällsengagemang, därtill med en fördjupande existentiell dimension.”

Vi svävar mellan kosmos’
plus och minuselektrod
Och mitt i kylan finns en fläkt
av en varm gudomlig nåd
När ondskan brinner tvivlar vi
ropar högt på vår pilot
Finns egentligen nån
som vet vart
vi flyger med vårt klot?

Textrader ur Arvingarna
av Per Bergström

 

Steget inte långt mellan tro och omsorg om miljön

Strömsbergsföreningen bildades 1985 och har 260 hushåll i Ljungarum som medlemmar. Det var genom föreningens arbete som Strömsbergsskogen räddades och blev naturreservat i slutet av 90-talet; det fanns planer på avverkning.

I dag genomkorsas det stora lövskogsområdet med sitt rika djur- och växtliv av stigar kors och tvärs. Strömbergsföreningen jobbar med att göra området tillgängligt och informera om vad där finns. Men man är också engagerad i att vårda kulturmiljön runt herrgården och vad som sker i stadsdelen Ljungarum intill med sin medeltida kyrka i mitten.
Påfallande många av de aktiva i föreningen har sin andliga hemvist i Immanuelskyrkan i Jönköping, som ordförande Lars Hartvigsson. En tillfällighet, men:
– Nja, steget från kristen tro till omsorg om kultur, natur och miljö är inte så långt, säger han.

Natur och kulturdag

För tredje året i rad kommer föreningen i höst att ordna en natur och kulturdag i Strömsbergsskogen med musik, dans, kortföreläsningar och annat. Julmarknad är ett annat stort arrangemang.
När det byggdes bostäder för nyanlända i Ljungarum väcktes missnöje i stadsdelen. Strömsbergsföreningen grep tillsammans med den lokala idrottsföreningen och Svenska kyrkan in. Ett mycket välbesökt informationsmöte ordnades – och protesterna klingade av.
Även Strömsbergsföreningen har fått Smålands akademins Linnépris, år 2016, med motiveringen ”Genom idogt och envetet arbete i sann småländsk anda har Strömsbergsföreningen räddat ett av södra Sveriges största sammanhängande lövskogsområden. I dag är Strömsbergsskogen ett av Jönköpingsbornas käraste utflyktsmål.”

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice