Mirakelpastorn pratar AI i Sändarens nya podcast

Micael Grenholm

Kommer Artificiell intelligens bli mänsklighetens undergång, eller är det en möjlighet för kyrkan?

I första avsnittet av Sändarens podd, Sänd, möter chefredaktör Robert Tjernberg pastorn Micael Grenholm i ett samtal om AI.

Sändaren har nu lanserat sin nya podcast, Sänd, som ska fokusera på spännande intervjuer och däremellan samtal om aktuella ämnen mellan tidningens chefredaktör Robert Tjernberg och Alpha sveriges nationella ledare Carl-Henric Jaktlund.

I första avsnittet möts Tjernberg och pastorn, författaren och doktoranden Micael Grenholm för att samtala om det brännande ämnet Artificiell intelligens.

Skapade virala bilder på påvens giftermål

Få pastorer har experimenterat så mycket med nya AI-tekniker som Grenholm. Bland annat tog han fram ett antal bilder på påven när han gifter sig – som sedan blev virala i Kongo och Nigeria.

– Jag lade ut bilderna i en grupp för AI-bilder och tänkte nog att det skulle vara så uppenbart för alla att det här inte kunde vara riktigt, men någon laddade ner bilderna som plockades upp av inflytelserika bloggare i de afrikanska länderna, berättar Grenholm i podden.

Det slutade med att en stor tidning i Kongo fick gå ut med en artikel om att bilden är fejk.

Kraftfullt verktyg

Men han har också samtalat med en AI som ville be med honom, och tror att det är viktigt att kyrkorna inte stänger dörren för AI i rädsla utan också ser det som ett kraftfullt verktyg.

– Inte minst i evangelisation tror jag det kan vara väldigt intressant, berättar han vidare.

I podden går samtalet sedan vidare in på de djupt existentiella frågorna om AI kan bli medvetet, hur ett medvetande i så fall ska definieras och vad det kan betyda för människans självbild – och relationen till Gud.

Grenholm, som också skrivit två böcker om mirakler de senaste åren får fundera över kopplingen mellan Gudsmirakler och teknik som nästan framstår som mirakel.

Liksom ta lyssnarna med på ett resonemang om hur Gud inte slutat att verka genom övernaturliga ingrepp i världen – trots tendensen att världen mer och mer ter sig övernaturligt i sig självt.

Övernaturlig upplevelse

– Mitt intresse för mirakel bottnar i en egen övernaturlig upplevelse i början av min resa som kristen, berättar han i podden.

Han bad om att få se Jesus, och vad han menar sig ha fått för svar på sin bön kan du höra honom berätta mer om i podden.

Mellan intervjuerna sänds också i samarbete med Alpha Sverige ett ”mellansnack” där Tjernberg samtalar aktuella frågor med Alphas nationelle ledare Carl-Henric Jaktlund. I första avsnittet bland annat om kristen kändiskultur.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice