Metodister i katolska metropolen

Kyrka i Bayern

I kontrast till Munchens kyrkors tinnar och torn sticker Metodis­kyrkan ut med sin moderna form. På baksidan ligger amfiteatern. Foto: Annika Eller

I hjärtat av det katolskt dominerade Bayern florerar nya protestantiska ungdomskyrkor, som har rört om i den kyrkliga grytan. Samtidigt har kyrkorna hittat till ett bättre samarbete och ömsesidig respekt.

Jörg Finkbeiner är pastor i den metodistiska Erlöserkirche (Frälsarkyrkan) i norra München. Den föddes ur en närgrupp, som KFUM startade i början av 1900-talet.
– Jag har ett intryck av att de tiderna är förbi, då man tittade kritiskt på andra kristna. Alla kyrkor verkar ha förstått att vi sitter i samma båt, nu när de öppet kristna är på väg att bli en minoritet, säger han.
Särskilt positivt är samarbetet bland de drygt 20 medlemmarna i den Evangeliska Alliansen. Året börjar till exempel alltid med en gemensam bönevecka.
Tre nya ungdomskyrkor har under de senaste 20 åren satt färg på München. 2005 kom den största frikyrkan för unga International Christian Fellowship (ICF) till München.

Häftig prövning för andra frikyrkor

Starten var en häftig prövning för alla andra frikyrkor i stan, som förlorade nyckelpersoner och ungdomar till den nya uppstickaren. Nykomlingarna lockar med hög musik, coola videoclip, spotlights och teampredikningar. I en singelstad som München är en sådan träffpunkt för unga människor också en möjlighet att hitta sin partner. Besökare slussas snabbt in i introduktionskurser, workshops, får personliga mentorer, kontaktnät och chatgrupper.
En annan modern ungdomskyrka, som har funnits i München sedan 2017, är Hillsong-rörelsen från Australien. Ecclesia är vidare en kyrka för unga, som fick ett uppsving ungefär vid samma tid. Båda hyr eventlokaler och biografer för sina gudstjänster.
– De nya rörelserna kommer säkert att etablera sig och växa sig starkare, vilket betyder att fluktuationen mellan församlingar kommer att fortsätta, antar Jörg Finkbeiner.
– Vi vet inte om vi kommer att ha någon ungdomsgrupp i framtiden, det är en utmaning för oss. Typiskt för en storstad är ju generellt att man startar olika projekt, som kanske får läggas åt sidan för att generationer och besökarstrukturer förändras.

Jörg Finkbeiner är pastor i den metodistiska Erlöserkirche.  Foto: Anika Eller

Systrarna Marianna, 14, och Tabitha Bardstübner, 18, hör till lovsångsteamet hos metodisterna och har valt att stanna där familjen är.
– Jag har mina vänner här, dem jag också träffar efter skolan, berättar Tabitha.
– Även jag trivs bra här i ungdomsgruppen och arbetar i barnverksamheten och hos scouterna, fyller Tabitha i.
Metodistkyrkan kan fira gudstjänster i en egen modern byggnad med en yta på 2 000 kvadratmeter. Den kostade 6,7 miljoner euro och invigdes 2012. Nu är den en hemvist för runt 150 medlemmar, en vanlig söndag kommer ungefär hälften till gudstjänsten. Ett hundratal personer tittar på videostreamen.

Driver vinstgivande förening

Många barnfamiljer attraheras av barngrupperna och församlingen driver också en vinstgivande förening med musikskola, dansundervisning och en inomhuslekplats för de yngsta på vintern.
Daniel Ott växte upp i kyrkan. Sedan drogs han till andra församlingar med mer utbud för unga människor. Efter corona-nedstängningen återvände han med sin nygrundade familj, framför allt för att hjälpa sin mamma med transporten till Erlöserkirche.
– För oss var det också viktigt att barnen hittar vänner och gärna går till kyrkan, säger hans fru, förskolläraren Sabine Ott. Och det fungerar väldigt bra.

Stiliserade händer

Hon tyckte från början mycket om arkitekturen med stiliserade skyddande händer i siluetten och stora fönster. Huset rymmer vid sidan av kyrkorummet en stor gymnastiksal, grupprum, kök med matsal, ett andaktsrum, bokshop, kontor och personalbostad. I den stora trädgården finns en amfiteater för konserter och gudstjänster.
– Vi lägger stor vikt vid gemenskapen och äter ofta tillsammans. De viktigaste samtalen och mötena uppstår just där. Det är en fin motvikt till anonymiteten i en storstad, säger pastorn.
Risken med en åldrande församling ser Jörg Finkbeiner samtidigt som en chans.
– Det frigörs snart resurser, när babyboomarna går i pension – människor med mycket tid, som på ett autentiskt sätt kan ge sin tro vidare till personer, som kanske hittills varit distanserade.

Fakta: Frikyrkolandskapet i München

 • Bayern är känt för sina vackra slott och barocka kyrkor. Här dominerar den katolska tron fortfarande och protestanter är udda varelser.
 • Ungefär hälften av befolkningen är katoliker och knappt 20 procent är protestanter, alltså medlemmar i den lutherska kyrkan. Till det kommer frikyrkomedlemmar, som inte ingår i statistiken.
 • I den bayerska huvudstaden München är uppdelningen drygt 25 procent katoliker och under tio procent protestanter. Gruppen ”övriga”, som innefattar frikyrkor, andra religioner och konfessionslösa människor, blir allt större.

Fakta: De åtta största frikyrkorna i den Evangeliska Alliansen

International Christian ­Fellowship (ICF)
Grundad: 2005 (kommer från Schweiz)
Antal vuxna besökare per söndag i gudstjänsterna: cirka 1 500
Antal streamare: 1 500 live, ytterligare tittare över Youtube, lokal-tv och Bibel-tv.
Antal anställda: 70 anställda inklusive minijobbare*.
Träffas i ett diskotek centralt i München. Strävar efter en egen lokal. Framför allt under coronatiden startade många lokala församlingar på andra orter, som övertar programmet från München, i kombination med lokala närgrupper och själavård.

Hillsong
(på väg in i Alliansen, medlem i tyska pingströrelsen)
Grundad: 2017, ursprungligen från Australien.
Antal besökare: ca 400
Antal streamare: finns bara en central stream från Konstanz i Tyskland
Antal anställda: 4

Evangelisch-methodistische Kirche, Erlöserkirche
Grundad: 1913
Antal besökare: 60-80 personer
Antal streamare: ett hundratal
Antal anställda: 4 heltid, en minijobbare
Samhällsengagemang genom musikskola, öppen inomhuslekplats för barn på vintern.

Evangelisch-Freikirchliche Gemeinde München-Mitte
Grundad: 1967
Antal besökare: 450 vuxna, plus 80 barn
Antal streamare: runt 350, plus podcast 400
Antal anställda: 7, plus 4 pastorstrainees.
Bedriver aktivt church planting och har 4 dotterförsamlingar i München

Gospel Life Center
Grundat: 1982 av den amerikanske pastorn John Angelina, som fortfarande arbetar.
Antal besökare: 300
Antal streamare: 400, ytterligare tittare över Youtube och lokal-tv
Antal anställda: 4
Kreativcentrum Gospel Art Studio, med utbildning inom teater och skådespel.

Evangeliumszentrum
Grundat: 1982
Antal besökare: ca 140
Antal streamare: 150
Antal anställda: 4 heltid, 4 minijobbare
Driver ett daghem och en kvartersträff för alla generationer, med workshops och träffar. Engagerar sig för enhet bland kristna från alla läger.

Evangelisch-freikirchliche Gemeinde - Baptisten
Grundad: 1903
Antal besökare: 80
Antal streamare: 30
Antal anställda: 3
Öppen inomhuslekplats för barn på vintern.

Agape Gemeinschaft
Grundad: 1977 av den amerikanske evangelisten Terry Bysinger.
Antal besökare: 120
Antal streamare: runt 150
Antal anställda: 8 anställda och 7 minijobbare
Karismatisk självständig frikyrka, som träffas på fredag kväll i en evangelisk-luthersk kyrka.
 *I Tyskland finns det s k minijobb som betalas med högst 520 euro i månaden och inte beskattas, men ger pensionspoäng.

Taggar:

Tyskland

Annika Eller

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice