Lös Anders sista korsord i Sändaren

Anders Nordmark
Anders Nordmark är korsordsmakare. Nu gör han sitt sista för Sändaren, som han gjort fler än tusen korsord för. Foto: Mikael M Johansson

Efter fler än tusen bidrag tackar nu Sändarens korsordsmakare Anders Nordmark för sig – och vi honom!

Korsordet i nr 26 är det sista från hans penna.

Nästa vecka levereras korsorden från Oxudde Media i Karlstad.

Sändaren hälsar på Anders Nordmark när han just håller att knåpa ihop veckans korsord. Han sitter vid köksbordet i lägenheten som han och hustrun Monica snart ska flytta ifrån. Tre våningar utan hiss tar ut sin rätt och som 70+are ska man nog unna sig lyxen att bo i hus där man kan ta hissen. Flytten blir bara en bit bort i samma stockholmsförort, Gröndal.

Tyvärr verkar vi inte kunna få fram exakt vilket korsord i ordningen det sista blir .*

– Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag började, men det måste åtminstone vara 20 år sedan, säger Anders och vi kommer snabbt fram till att han därmed producerat över tusen stycken till Sändaren.

Över 6 000 korsord

Och lägg därtill att han under åren konstruerat korsord i en mängd andra förenings- och organisationstidskrifter. Räknar vi med dem så kommer vi upp i över 6000 stycken.

Allt började i Umeå när Anders var i 18-årsåldern och löste korsorden i lokaltidningarna - på tid!

– Men mamma tyckte det var tokigt att göra så, och sa: ”Varför börjar du inte göra egna korsord i stället”?

Så då började han med det.

– Jag var engagerad i KFUM-rörelsen och de hade en ett litet lokalt blad i Umeå. Där kom mitt första bidrag.

Anders, fick snabbt kontakt med andra förenings- och organsationstidskrifter som ville ha korsord signerade av honom. En konsttidning, flera församlingsblad, handikapptidskrifter, tidningen Broderskap medan den fanns och under tiden innan Anders gick i pension då han var chef för Koloniträdgårdsförbundet så blev det förstås också korsord i förbundstidningen. Flera av uppdragen har han fortfarande kvar, parallellt med Sändaren.

Tar inte hjälp av program på datorn

Anders är en korsordsmakare av den gamla stammen. Det vill säga han tar inte hjälp av något korsordsprogram på datorn. Två tredjedelar av jobbet sker med papper och penna.

– När jag gör korsorden i Sändaren börjar jag alltid med att läsa veckans nummer. Är det nått särskilt tema som kan använda mig av? Någon ny krönikör? Jag vill också gärna ha bibelanknytna ord eller namn.

Nästa steg blir att plocka fram det tomma rutmönstret och lägga in fem, sex ord som han absolut vill ha med, och placerar ut dem över arket. En särskilt utmaning är att hitta en bild som det går att göra något av.

– Jag har visserligen ett bildarkiv på 18 000 bilder, men det ser jag faktiskt som den största utmaningen i kryssmakandet.

Fyller ut med kompletteringsord

När huvudorden och bilden är vald, fyller han sedan ut med kompletteringsorden. Det blir ofta ord som vana korsordlösare känner igen.

– Jovisst, säger Anders och ler, jag använder mig också av or ... (Or är en kvalsterart som bland annat finns i ost, och förekommer flitigt i korsordssammanhang, reds anm.).

När så orden är ifyllda formulerar han ledtrådarna. Ju klurligare desto bättre, men det får inte bli för krystat.

– Min fru Monika korrekturlöser mina korsord och suckar till ibland när hon tycker att jag gått för långt i klurighet. Då får jag ändra.

Det är förstås viktigt att ledtrådarna är korrekt formulerade. Ibland händer det att lösare hör av sig och påpekar fel. Det är inget Anders tagit illa vid sig av.

– Tvärtom! Det är roligt. Jag har inga problem att erkänna om det blivit fel, jag har då lärt mig något. Men det har också hänt att jag kunnat bevisa att jag haft rätt, när någon ifrågasatt någon ledtråd.

Ett korsord tar cirka sex timmar

När korsordet är korrläst överför Anders det till en tryckbar pdf – alltså enda gången då använder sig av dator i skapandet. Allt som allt brukar det ta ungefär sex timmar att göra ett korsord.

– Det har varit roligt och spännande att göra korsorden i Sändaren, säger Anders, som ändå inte särskilt besviken över att vi nu förnyar och byter korsordskonstruktör.

– Allt har sin tid. Det tar ju en hel del tid och jag har mycket annat att göra som den föreningsmänniska jag är. Och så ska ju hunden ut fyra gånger per dag, skrattar Anders som beskriver hunden Micro som en översocial och nyfiken jycke.

Även om han nu slutar, hoppas han att Sändarens läsare fortsätta att lösa korsordet i tidningen.

– Det finns ju forskning att korsord, sudoku och även pussel håller hjärnan i trim. Inte minst viktigt för oss äldre.

Men själv löser han inte korsord längre.

– Jag löser sudoku!

 

* Fotnot: En koll i Sändarens arkiv efter besöket visade att Anders första korsord i Sändaren förmodligen var det som publicerades i oktober 1996, alltså 27 år sedan.

Fakta: Anders Nordmark

 • Ålder: 74
 • Bakgrund: Född i Skellefteå, uppvuxen där och i Umeå. Utbildad och verksam som samhällsplanerare. Varit tjänsteman på Broderskapsrörelsen (nu Tro&Solidaritet) i Umeå och på riksplanet. Chef på Koloniträdgårdsförbundet. Ideellt engagerad i en rad föreningar.
 • Kuriosa: När han gifte sig med Monica blev han ”tvungen” att också bli medlem i Hammarby IF (”Hela hennes släkt är hammarbyare...”). Är även medlem i Skellefteå AIK i barndomsstaden. Är således en av mycket få som kan titulera sig som både Hammarbyare och AIK:are...

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne