Lätta bördorna för dem som plågas

Joel Backman

BETRAKTELSE  Jag har nyligen kommit hem från en semesterresa med familjen till USA. När vi var där passade vi på att besöka ett par kyrkor. De är ganska kända och skulle båda gå under epiteten megakyrka.

Jag är nog inte ensam om att bära en längtan efter att se många människor komma till kyrkan även här i Sverige. Man kan fundera kring vad som är attraktionskraften i dessa kyrkor? Det var mycket som var annorlunda jämfört med det vi kan kalla för det traditionella. Jesus hade även han mycket folk som sökte upp honom. Även här kan vi fråga oss varför Jesus var så intressant för människor i allmänhet?

På söndag är det apostladagen och predikotemat är ”Sänd mig”. Ändå är det inte det som exemplifieras av evangelietexten, utan snarare motsatsen. Vi läser om att Jesus och hans lärjungar för­söker att dra sig undan från folket. Det är anmärkningsvärt.

Omåttligt populär

I texten är det inte Jesus som går ut till folket, utan det är folket som kommer till honom. Är inte det raka motsatsen till ”Sänd mig?”. Han bad till och med sina lärjungar att skapa en flyktväg för honom så att han inte skulle bli trängd av folket. Ändå var han omåttligt populär. Varför? Vad var det som gjorde att folket så enträget jagade efter honom? Det står att det kom folk i stora skaror ”när de hörde talas om allt han gjorde”. Det talades om det som hände runt Jesus. Men vad var det han gjorde som skapade en sådan uppmärksamhet? Och vilka var alla dessa som sökte sig till honom? Fortsätter man läsa står det att ”han botade så många att alla som led av någon plåga trängde sig inpå för att få röra vid honom” (Mark 3:10).

Gör vi det kommer vi inte att behöva jaga efter människor, utan de kommer att jaga efter oss.

Folket sökte efter Jesus därför att han hjälpte dem. Han botade de sjuka och därför sökte sig alla som var plågade fram till honom. Attraktionskraften fanns i det han gjorde för dem.

Behöver möta människor behov

Det skapar några reflektioner hos mig angående kyrkans roll. Om vi vill dra till oss folk på samma sätt som Jesus gjorde behöver vi också möta människors behov. De plågade söker efter någon som kan lätta deras börda. Är det vi? Är det oss som människor tänker på när de söker efter en hjälpande hand? En annan fråga är om vi orkar att vara en kyrka för de plågade? Det är krävande att vara en församling för de behövande. Jesus verkar även han upplevt den uppgiften som utmanande för när folket trängde sig på sökte han efter en utväg.

Evangelietexten avslutas med berättelsen om hur Jesus väljer ut de tolv som han kallar för apostlar. Det står att han sände ut dem att predika och att han gav dem makt att driva ut onda andar. Vi är kanske inga amerikanska megakyrkor, men Gud har gett oss ett evangelium att förkunna, och händer med kraft att bota och lösa. Gör vi det kommer vi inte att behöva jaga efter människor, utan de kommer att jaga efter oss för det finns många plågade i världen och de väntar på oss. Budskapet om en räddare attraherar människor även i dag, för det är många som behöver räddning.

Joel Backman
föreståndare Elimförsamlingen Eskilstuna

 

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

9 juli Apostladagen

Tema: Sänd mig

Text: Markus evangelium
3:7-19

Nyckelvers: ”han botade så många att alla som led av ­någon plåga trängde sig inpå för att få röra vid honom (vers 10)

Fakta: BÖN

Tack Gud för att du har gett oss ditt evangelium, dina goda nyheter, att förkunna. Tack också för att du har gett oss kraften att bota de sjuka och att lösa de som är bundna. Hjälp oss att vara en kyrka för de plågade och utsatta. Ge oss kraften att orka bära varandras bördor och att vara din utsträckta hand i sargad värld. 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne