Kritiken mot ­boken gör att den får bra betyg

samtal

Motströms får ett bra betyg då den lockar till samtal där vi kan tycka olika.  Foto: Marcus Gustafsson

En snygg framsida lockar mig med några fiskar som simmar mot strömmen.

Fakta: BOK

Motströms – om den svåra ­konsten att vara kristen

Emmanuel Bäckryd

Spricka förlag

Likaså bokens titel som inbjuder till en kristen identitet som gör motstånd mot tidsandan.

Författare är Emmanuel Bäckryd, överläkare och biträdande professor i smärtmedicin, men som också har en teologisk utbildning. Viktiga inspiratörer är de reformerta teologerna Karl Barth och Jacques Ellul.

Alternativ kristen livsstil

På ett kortfattat men ändå tydligt sätt tolkar Bäckryd vårt samhälle, alltifrån ekonomi och konsumism till individualism, prestationsångest och självupptagen nationalism. Efter varje problemområde kommer sedan ett kapitel som visar på en alternativ kristen livsstil.

Tonen är både ödmjuk och samtidigt stringent med tydliga citat och vardagsnära exempel. Dessutom korta kapitel och centrala frågor efter varje kapitel. En utmärkt bok för en samtalsgrupp som vill diskutera vad kristen tro innebär för vardagens beslut.

Individcentrerad kristendom

Frågetecknen som väcks i min läsning rör inte det pedagogiska upplägget eller själva samhällsanalysen utan snarare hur den kristna tron beskrivs. Författarens hemhörighet i mer evangelikal frikyrklighet blir tydlig när han i boken varnar för individualismen samtidigt som en, i mina ögon, individcentrerad kristendom presenteras.

Inte minst märks det i de personliga berättelserna som främst är hämtade från författarens privata sfär och inte så mycket från gemenskapen. När girigheten tas upp i boken lyfts familjens val att stanna kvar i sitt parhus i stället för köp av större villa som ett föredömligt val. Eller att de har en bil i stället för två. Varför är inte hyresrätt och kollektivtrafik ett alternativ när författaren så tydligt vill betona det gemensamma?

Överhuvudtaget kan jag inte riktigt känna mig hemma i beskrivningen av en kristendom där människors enda alternativ är att vara på väg till eller från Kristus. Eller att Jesus är Kung samt att vi främst borde vara förnöjda och tacksamma. Funkar det att använda ett sådant språkbruk när man pratar med sina kollegor under lunchrasten?

Tydligt ifrågasättande

Jag uppskattar författarens mod med ett så tydligt ifrågasättande av nationalismen, särskilt när den kopplas ihop med kristendomen. Jag hade dock önskat att modet också hade omfattat kanske ännu mer känsliga frågor inom våra kyrkor som hbtq-plus eller förhållningssätt till andra religioner. Skulle inte också en troende muslim eller transperson kunna beskrivas simma motströms i vårt samhälle? Kan våra erfarenheter mötas?

Jag tänker att min kritik av ­boken inte är ett uttryck för att den är dålig. Tvärtom. Tydlig­heten lockar till samtal där vi kan tycka olika. Det är ett bra betyg på en bok!

Taggar:

Bokrecension

Göran Gustafson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne