Kreativ retreat släpper lös skaparkraft

Retreat

På Equmenias kreativa retreat för unga vuxna fanns möjlighet att prova på flera olika skapande uttryckssätt. Ett av dem var att måla utan mål eller krav och utan att prata men med rogivande musik i bakgrunden. Foto: Kerstin Schönström

Kravlöshet var det övergripande ordet när Equmenia ­arrangerade en kreativ retreat för unga vuxna.

Workshops varvades med andakter och enskilda samtal, och så kvällar vid inomhuspoolen. Höstluft, solsken och stora luftiga lokaler bidrog till en perfekt miljö för skapande och reflektion

Måleriet växer fram genom att deltagarna under tystnad går runt det stora bordet och målar lite vad de vill, lite här och där. Stilla musik står på och det finns massor av färger och material att botanisera bland.

– I kyrkans sfär finns inte många sådana här tillfällen, det här är något som jag tycker Equmeniakyrkan behöver utveckla mera, säger Marianne Kvist som är handledare för mål­andet.

Ungdomsledare till vardags

Moa Harrysson från Huskvarna är till vardags ungdomsledare och står ofta med ansvar i olika verksamheter, och hon gillar det. Men nu ägnar hon sig bara åt sig själv.

– Här är man och bara är. Det är något med att få reflektera om tron utan att prata teologi, konstaterar hon.

Veronica Norrby, som pluggar i Uppsala, är inne på samma spår. Hon och en kompis som inte kan träffas så ofta valde att åka hit för att få umgås och samtidigt göra något kreativt.

– Man kommer hit och så har någon tänkt ut och förberett både aktiviteter och mat och allting. Det är jättemysigt, säger Veronica.

Lugnt tempo

Förutom bildskapande erbjuds workshops med fotografering, rörelseglädje och skrivande. Allt i ett lugnt tempo utan krav på att producera några egentliga resultat. Mer för att hinna se, känna, tänka och finna ro.

Den kreativa retreaten hålls på Persås Studios utanför Kristinehamn. Den drivs av Carina och John Persson som också bor på gården. Mest används gården för kurser i dans, pilates och foto, men samarbetet med olika kyrkor vill de gärna utveckla.

– Vår vision med detta är att tacka Gud för möjligheten att ha ett hem där det finns plats att skapa, att få vara människa i sin helhet med ande, kropp och själ, ­säger Carina.

Karin Bodell och Anna Gustafsson

Det är Karin Bodell och Anna Gustafsson från Equmenia centralt som planerat denna kreativa retreat. De tycker det känns viktigt att få bjuda in unga som ofta förväntas ta ansvar till en helg där de bara får vara och umgås med Gud och varandra.

 

 Foto: Kerstin Schonstrom

Förra hösten var första gången som ungdomsorganisationen Equmenia anordnade den är ­typen av retreat i Persås. Region­samordnade Anna Gustafsson besökte platsen för några år sedan och började prata om hur gården skulle kunna nyttjas. Men så kom pandemin emellan innan planerna kunde bli verklighet.

Nu är Anna Gustafsson på plats tillsammans med Karin Bodell, Equmenias nationella koordinator för kreativa uttryck. Och de är glada att kunna genomföra arrangemanget ännu en gång.

– Det finns mycket läger och andra verksamheter, men där förväntas ofta unga vuxna att engagera sig. Vi vill ge dem en kravlös helg där de kan komma och utforska sin kreativa person, säger Karin Bodell.

– De yngre vet kanske inte riktigt ännu vilket uttryck de har i sig. Det känns viktigt att få erbjuda det här, jag är övertygad om att det behövs.

Erbjuder personliga samtal

Under helgen erbjuder Anna ­Gustafsson personliga samtal och hon ser att behovet är stort.

– Den yngre generationen ­lever med bekräftelse och prestation och det är sådant som kan frambringa stress och psykisk ohälsa. Därför vill vi ge en mötes­plats där de ser att det finns ett värde i den de är, inte i deras prestation, säger Anna.

– Vi lägger upp det så att vi ­låter Gud vara med i processen. Vi vägleder dem inte i allt här utan de får ha sin egen upplevelse tillsammans med Gud.

Att ordna en kreativ ­retreat även nästa år verkar vara en självklarhet. Så nu hoppas arrangörerna att nå ut till fler, för det finns 25 platser att fylla.

Fakta: Hitta din kreativitet

 • Försök hitta din inre motivation. När känner du dig varm inombords?
 • Gör plats i kalendern och prioritera tid för dig själv och ditt skapande.
 • Hitta sammanhang där du trivs och får vara kreativ ihop med andra. Ett exempel är Equmenia Tons skrivarhelg, en kravlös retreat för musik och text-skapare.

Taggar:

Retreat

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne