Johannes döparens fråga och Jesu svar

P-O Byrskog

BETRAKTELSE  Vem är du Jesus? Johannes döparen hade ägnat kanske ett år på att förkunna, omvänd er, himmelriket är nära!

Så står han helt plötsligt där bland mängden av folk som söker sig till dop. Johannes känner på sig att det är HAN och vill inte döpa honom. Men ­Jesus står på sig, dopet sker och himmelen öppnar sig.

Nu har det gått ytterligare lite tid, men det blev ju inte som ­Johannes hade tänkt. Han blev arresterad för att ha ­kritiserat ­Herodes Antipas äktenskap och satt nu troligen i fästningen Machaerus på andra sida Jordan. Man kan ana att han börjar undra – har jag verkligen satsat på rätt häst? Himmelriket har ju inte brutit ut. Allt har inte ställts till rätta. Ondskan fortgår. Är Jesus verkligen Messias? Johannes sänder bud med någon av sina lärjungar. ”Är du den som skall komma, eller ska vi vänta på någon annan?”

Provocerar att han är Messias

Denna fråga kanske vi själva ställer oss från tid till annan. Är Jesus verkligen den vi tror att han är? För det provocerar verkligen att han är Messias. Inte bara en väldigt speciell, helig människa, kanske profet, utan – Gud själv! Jesus svarar på frågan genom att säga; ”Se er omkring. Gå och berätta vad ni ser och hör.”

Vår tro bygger på ordet, teologiska resonemang och andras vittnesbörd till oss, men även på egna upplevelser där Gud, som Fader, Son eller Helig Ande visat sig för oss. Lärjungen Petrus skriver så här; ”Det var inte några skickligt hopdiktade sagor jag byggde på när jag för er förkunnade vår herre Jesu Kristi makt och hans ankomst, utan jag hade med egna ögon sett honom i hans majestät.” (2 Petr 1:16) Inte en dröm, det var på riktigt.

Vad fick Johannes lärjungar se? Jesus ber dem berätta för Johannes det som de själva ser, så att hans oro ska bli stillad, att “blinda ser, och lama går, spetälska blir rena och döva hör, döda står upp och fattiga får ett glädjebud. Salig är den som inte kommer på fall för min skull.”

Gnistrande vinterdag

Trons liv ser olika ut för oss. Några av oss känner oss fria, som på en gnistrande vinterdag, med snö på backen, en blå himmel och en strålande sol. Vi lever mitt i det som så tydligt visar på Jesu närvaro mitt i livet. Några andra av oss befinner oss med Johannes i Machaerus fort. Mörkt och med tvivlen som gnager.

Paulus skriver att ”vi bör betraktas som Kristi tjänare och som förvaltare av Guds hemligheter”. Oavsett våra omständigheter kan vi få nåden att dela tron vidare. För det är inte oss och vår tro det handlar om, utan den vi tror på, Jesus från Nasaret. Ett ärligt, och osminkat, delande av tron är ett starkare vittnesbörd än vi kan ana. Tänk att vi får nåden att bana väg för Herren och berätta om Guds hemligheter.

P-O Byrskog
regional kyrkoledare Region Mitt

Fakta:

17 december
Tredje söndagen i advent

 • Tema: bana väg för Herren
 • Text: Matteus evangelium 11:2-11
 • Nyckelmening: ”Är du den som skall komma, eller ska vi vänta på någon annan?”

Fakta: BÖN

Jesus, vår Herre, kungars kung, fridsfursten, kom till oss i denna tid med din fred, försoning och med ditt hopp. Hjälp oss att vara dina tjänare och goda förvaltare av den tro vi fått som gåva. Ge oss modet att berätta om dig som är så god. Ge oss mod att vara dina händer och fötter. Förbarma dig över oss och denna värld. Herre Jesus Kristus, kom snart! Amen

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne