Jesus som en okänslig vd

AnnaSara Gotting

BETRAKTELSE  För några år sedan bodde jag i min fjärde lägenhet på sex år och hade börjat jobba på mitt fjärde jobb på fem år under en tid då jag även varit gravid och föräldraledig två gånger.

Nu hade jag ännu ett halvårsvikariat och jag var slut innan jag ens hunnit börja. Jag var vilsen, mådde illa, hade panikattacker och väl på jobbet gick jag ibland undan och satte naglarna i benen och vaggade fram och tillbaka och viskade ”Jesus Jesus hjälp mig, hjälp mig”. *

Jag tänker på den tiden när jag läser dagens bibeltext. Men jag har alldeles för lite kunskap för att uttala mig om vad som menas med att dottern plågas svårt av en demon. Det får någon annan utreda. Det jag däremot kan relatera till är att vara mamma och att vara en dotter som mår dåligt. Aningarna om alla de böner som betts för mig av nära, kära och för mig främlingar, och så bönerna jag ber för mina egna barn. Detta färgar min läsning av texten.

Texten ­säger att Jesus kan hela, att kvinnor är värda att lyssna på och att kvinnor kan ha stark tro.

Jesus bemöter först den ropande kvinnan med tystnad. Sedan säger han att han inte blivit sänd till några andra än judarna. Hon är inte en av dem. Han säger nej. Och för mig blir då Jesus som en okänslig vd som nonchalant inspekterar sina naglar efter att ha gett någon sparken. ”Tråkigt för dig, men det berör inte mig”.

Faller ner för honom

Då kommer hon nära, denna mamma, och faller ner för honom (ser ni gruset och dammet?) och hon viskar liksom jag gjorde: ”Herre hjälp mig”. Och vad gör ­Jesus då? Han kallar henne hund. Va?! Han måste ju hjälpa henne! Var är empatin, var är Jesus som tar henne i handen och ställer henne upp?

Men kvinnan ger sig inte. Gud själv har sagt nej, men i stället för att tystna kontrar hon. ”Nej, herre, men hundarna äter ju smulorna som faller från deras herrars bord.”

Jesus uppdrag var att komma till judarna och kvinnan var inte jude.

Men något händer. Trots att hon inte ingår i originalplanen så hjälper Jesus henne. Dottern blir frisk. Varför? För att mammans tro är stark.

Får honom att ändra sig

Och då blir Jesus någon annan än en känslokall chef. Och händelsen anses så viktig att den kommer med i Bibeln. Jesus; Gud och man för 2 000 år sedan i en mansdominerad värld, med lärjungar och makt att göra under bara man snuddar vid hans manteltofs, möter en kvinna från en annan kultur som vågar debattera med honom, och det hon säger får honom att ändra sig. Hon får det hon ber om.

Texten säger att Jesus kan hela, att kvinnor är värda att lyssna på och att kvinnor kan ha stark tro. Att troende kan finnas där vi minst anar det och att en människas tro kan göra en annan människa frisk. Och texten visar att Jesus hör vår bön. Att Guds kärlek går över gränser och når dem som ropar på honom, når de döttrar som andra ber för. Det har jag ju själv fått känna.

Anna Sara Gotting
föräldraledig journalist

 

* Jag mår bra nu. Förutom bön krävdes professionell hjälp. Mår du ­dåligt kan du också behöva det. Ta dig själv på allvar och sök hjälp.

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

25 februari
Andra söndagen i fastan

Tema: Den kämpande tron

Text: Matteusevangeliet 15:21–28

Nyckelvers: Men hon kom och föll ner för honom och sade: ”Herre, hjälp mig.”

Fakta: BÖN

Tack Jesus för att du lyssnar på oss när vi ber till dig. Tack för möjligheten att be för andra och tack för att vår egen bön inte alltid behöver bära oss själva när vi vacklar. Hjälp oss var och en i det vi kämpar med.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice