Jesus säger: Nej, Nej, Nej

AnnaSara Gotting

BETRAKTELSE  På nattvardsbordet stod vackra blommor, fikabrödet låg under plastfolie i salen intill och snart skulle vi sjunga en psalm.

Då berättar gudstjänstledaren om en man hon träffat, som under flykt korsat Sahara med en dunk vatten med bensin i. De var tvungna att spara på vattnet och med bensin i kunde de inte dricka så mycket i taget. Sen fortsatte gudstjänsten. Men jag var kvar i öknen. Kvar i den här världen.

Där jag spolar min toalett med rent vatten medan andra dricker bensinvatten i öknen. Samtidigt som åter andra lever all inclusive och vaskar champagne. Världen där den rikaste procenten i världen har mer än dubbelt så mycket tillgångar än 6,9 miljarder människor tillsammans.

Djävulen talar med Jesus

Det finns ingen tvekan om att det är orättvist i världen. Ingen tvekan om att det finns ondska. Droger, porr, spel, sociala medier, socker, sex, makt, pengar – frestelserna är många. Någon frestar oss dagligen att roffa åt oss, begära mer. Och denna någon är Djävulen. Ett begrepp jag inte är riktigt bekväm med (jag brukar mer tänka det som en kraft, en ondska). Men i dagens bibeltext är det just Djävulen i egen hög person som talar med Jesus. Och det sker när Jesus är som svagast. Han har varit i öknen i 40 dygn och han är ensam, hungrig, törstig och trött.

... befriande att läsa att Jesus ­säger till den där ­satans djävulen att ge sig iväg och att djävulen faktiskt gör det.

Då kommer frestelserna, inlindade i bibelord. Om du är Guds son, så befall att de här stenarna blir bröd. Om du är Guds son, kasta dig ner från tempelmuren och låt änglarna ta emot dig. Tillbe mig och jag ska ge dig allt. Jesus frestas fysiskt – han kan bli mätt. Han frestas att pröva Gud och skapa ett drama och låta alla se vem han är. Och han frestas att vinna hela världen. Slippa förräderi, våld och död. Men Jesus säger nej, nej, nej.

Prov för att se om Jesus håller för trycket

Bibeltexten kommer mellan dopet då Fadern bekräftar att han är Guds son, och att Jesus börjar sitt uppdrag. Det här är ett prov för att se om Jesus håller för trycket och det gör han, även om jag tror att det var en väldig utmaning. Men hade han kunnat misslyckas? Ja, jag tror det. Annars hade det väl inte varit ett prov?

Jag har aldrig varit utan mat i 40 dygn och jag har aldrig stått öga mot öga med djävulen. Men jag har kräkts av ångest i psykisk öken och känt mig prövad. Och då är det befriande att läsa att ­Jesus ­säger till den där satans djävulen att ge sig iväg och att ­djävulen faktiskt gör det. Han lämnar honom ifred. Så har jag känt. Att mörkret skingras och det går att andas igen.

Klarade sin ökenvandring

Och på ett kyrkfika får jag träffa mannen som flydde genom öknen. Han är nio år yngre än mig, har gått alphakurs och han skrattar. Liksom Jesus klarade han sin ökenvandring. Och när jag läser att djävulen lämnar Jesus, och änglarna kommer med mat, inser jag att Jesus inte var lämnad helt själv med djävulen. Änglarna stod ju redo, även om Jesus inte såg dem. Och de är där, även för dig och mig, i våra prövningar.

AnnaSara Gotting
föräldraledig journalist

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

18 FEBRUARI
Första söndagen i fastan

Tema: Prövningens stund

Text: Matteus evangelium 4:1-11

Nyckelmening: Då sade Jesus till honom: ”Gå din väg, Satan. Det står ju skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du dyrka. ” Då lät djävulen honom vara, och änglar kom fram och betjänade honom.”

 

Fakta: BÖN

Jesus, vi ber för den här tuffa världen där frestelser får oss att göra avskyvärda handlingar mot varandra. Hjälp oss att avstå, säga nej och välja Guds vilja såsom du gjorde. Gud hjälp oss när vi själva är i en öken. Sänd dina änglar till oss. Amen.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne