Gospelgung hela dagen lång

Gospelfestival i Fagerås

Jade Ell och Emma Nilsdotter. Foto: AnnaSara Gotting

En dag med 35 konserter i sju lokaler. Helt ideellt drivet. Det är Gospelfestivalen i Fagerås.

Det är lördag och dags för invigning av årets Gospelfestival i Equmeniakyrkan i Fagerås. C-G Salomonsson går igenom programmet och efter några scoutrop och raketen är dagen igång. Kent Lundberg och Lasse Magnell som sjunger Elvis-låtar tar över scenen och några minuters promenad bort, i församlingshemmet, börjar en jazztrio spela Bill Evans, medan några tanter säljer kaffe och kaka för 10 kronor. Pengarna ska gå till simundervisning för årskurs 1 på orten. Men Elvismusik och jazz? Skulle det inte vara gospel? C-G Salomonsson förklarar:

– Gospelmusik är nödvändigtvis inte en musikstil utan ett innehåll. Vår ambition är att erbjuda ett stort utbud av musik med ett tydligt budskap.

Det här är tolfte året då sju lokaler fylls med musik under en dag. Det är allt från blues och bluegrass till salsa och gospel och varje artist eller kör ger besökarna tre konserter att välja mellan.

Hamburgergrillen lockar

När klockan närmar sig lunch lockar byalagets hamburgergrill utanför ortens idrottshall där det är dags för konsert igen. Det är sjunde året David Nilsson uppträder med egen musik.

– Det är en väldigt rolig festival, bra stämning och uppskattande publik. Jag vill förmedla min tro genom musiken och försöker bara vara öppen och ärlig och så får Gud göra resten.

Equmeniakyrkans egen gopelkör, Niehgbourhood Gospel, under ledning av körledare Ammi Näsman. Solist är amerikanska Marilyn T Keller

Marilyn T Keller

I bygdegården en bit därifrån hinns det med en konsert med rutinerade Jade Ell och Emma Nilsdotter. De sjunger om livets mörker och ljus i ett sound som påminner om Joni Mitchell och publiken diggar med. Sen är det snabba steg till Equmeniakyrkan där Marilyn T. Keller ska sjunga med församlingens gospelkör, Neighbourhood Gospel. Marilyn är här för andra året och har åkt från Portland i USA till Fagerås i Värmland, enbart för Gospelfestivalen.

– Och jag kampanjar redan för att få komma en tredje gång, säger hon och skrattar.

Marilyn har övat in några svenska fraser till konserterna. Det är viktigt för henne att berätta att alla får delta.

– Alla får prisa och lovsjunga. Jag vill att hjärtan och tankar tas ifrån allt annat i vardagen.

En och annan busslast

Främst är festivalbesökarna från närområdet men varje år kommer ett gäng husbilar och en och annan busslast. Ingvar Andersson från Nässjö är här för fjärde gången.

– Det är fantastiskt med sången och de olika grupperna. Det är verkligen en positiv injektion.

Gospelfesten är ett ideellt arrangemang. Tolv föreningar i bygden samarbetar och C-G Salomonsson från Equmeniakyrkan leder festivalkommittén. Han är stolt över den folkfest de skapat.

– Det är fantastiskt att vi samverkar kring gospel. Jag anser ju att vi erbjuder 35 gudstjänster.

Men hur gör ni? Fagerås är en liten ort och ni som församling har ju inte ens någon anställd.

– Jag brukar få den här frågan ganska ofta och jag tänker att man inte riktigt har insikt i landsbygdsfrågor. Det är ju just här man kan göra det. Just i de här små sammanhangen där vi känner varandra väl och är vana att hugga i och samarbeta och inte väntar på att kommunen eller någon annan ska göra saker åt oss.

Säljer hembakat fika

Hanna Arnell är Fageråsbo och sportmamma och står idag i förkläde med den lokala idrottsklubbens logga och säljer hembakat fika i idrottshallen.

– Den här dagen betyder såklart jättemycket för en sån här liten ort. Fagerås har ju inte så mycket mer än pizzerian och sportklubben. Att dra folk till ett sånt här evenemang öppnar givetvis ögonen för bygden.

Johan Gund och Hans Backenroth spelade i församlingshemmet.

C-G Samuelsson, ordförande i Equmeniakyrkan i Fagerås.

Det börjar bli kväll och marschaller lyser upp promenaden till Goba gospels konsert i Baptistkyrkan. Väl framme är det glädjande nog så fullt att man knappt kommer innanför dörren. Någon timme och ett stilbyte senare sjunger Paul Biktor Börjesson gospelblues i Kulturhuset. Han säger att han hoppas att det finns en förändring runt hörnet på just det vi som lyssnare kanske går igenom och stämmer in i Trouble will soon be over och I want Jesus to walk with me.

För att genomföra en sådan här dag krävs många ideella och när klockan slår sju har Equmeniakyrkans medlemmar serverat soppa i åtta timmar. Men än är dagen inte slut. Vid ett bord sitter C-G Salomonsson.

Är du nöjd såhär långt?

– Vi är alltid nöjda. Vi vet inte om det gått ihop sig ekonomiskt men det är alltid ett trevligt arrangemang och glada människor. Och vi har haft vår huvudsponsor med oss - Gud har gett hyfsat väder.

Fakta: Gospelfestivalen I Fagerås

 • Ideellt arrangemang av tolv föreningar i värmländska Fagerås.
 • 35 konserter i sju lokaler med 12 medverkande grupper och körer.
 • Bland artisterna: Marilyn T. Keller, Jade Ell, Emma Nilsdotter och Paul Biktor Börjesson.
 • 700 besökare och 150 medverkande.

AnnaSara Gotting

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne