Gospelfest väntar när The Master’s Voice får finbesök

Donald Lawrence

Donald Lawrence. Foto: Pressbild

14 oktober kommer en av de allra största gospelnamnen i världen, Donald Lawrence, till Sverige för en konsert tillsammans med gospelkören The Masters Voice. Och alla som vill får chansen att sjunga med honom.

I våras fyllde den svenska gospelkören The Master’s Voice, som ursprungligen grundades som en projektkör av elever på Musikhögskolan, 35 år. Nu har de också tagit sig an ett omfattande projekt – en konsert tillsammans med Donald Lawrence.

– Vi tänkte att vi måste få till det här. Det är en jättestor satsning för oss, säger Stefanie Sporre, ledare för The Master’s Voice sedan 2014.

Genom åren har de haft en del kontakt med Donald ­Lawrence, och även andra gospelartister, via sociala medier och taggat dem när de sjungit deras låtar. För fem år sedan, i samband med att The Master’s Voice släppte en EP, började de få en närmare kontakt med Donald Lawrence, och i flera år har de haft kontakt med hans management för att försöka få till en konsert ihop.

Coronapandemin kom i vägen

I april 2020 skulle den konserten bli av var tanken, men då kom coronapandemin i vägen. I oktober är det dock äntligen dags.

– Det är mycket genom Guds ledning och genom att vi följt varandra på sociala medier. Vi känner en samhörighet med ­honom och för mig är han en form av mentor.

I gospelkretsar är i dag 62-åriga Donald Lawrence ett av de allra största namnen och har så ­varit sedan 1990-talet. Han är känd för låtar som Deliver me och The blessing of Abraham och har skrivit sånger för andra artister som Mary J Blige, The Clark Sisters och Kirk Franklin.

Gigant inom gospeln

Det är alltså inget snack om annat än att The Master’s Voice lyckats få en gigant inom gospeln till Sverige.

– I USA är han, kanske parallellt med Kirk Franklin, en av de absolut största inom gospelmusiken. Mycket tack vare att han skrivit så många gospellåtar som är riktiga klassiker och som alla sjungit i kyrkan.

– Det finns en förväntan hos kören och vi är taggade men vi kan nog inte riktigt greppa hur stort det här kommer vara. Vi kommer leva på det här i flera år. Alla är extremt glada och taggade.

Den 14 oktober sker konserten i Filadelfiakyrkan i Stockholm, då The Master’s Voice kommer sjunga förstärkta med ett extra stort liveband kvällen till ära. De kommer dels sjunga några egna låtar – men framför allt många låtar med och av Donald Lawrence.

– Vi har också förberett några överraskningar för honom som han inte vet om, säger Stefanie Sporre.

Möjlighet för allmänheten att få sjunga med Donald

Redan under lördagsförmiddagen finns det möjlighet för allmänheten att också sjunga med Donald. Under några timmar håller han en masterclass, dit i skrivande stund ett 100-tal personer i dag har köpt biljett. Vid konserten på kvällen får del­tagarna vid masterclassen sjunga tre låtar tillsammans med Donald Lawrence och The Master’s Voice.

– Vi vill gärna satsa på att göra en konsert där blev får vara med och inte bara vi, säger Stefanie Sporre.

Biljetterna redan släppta

Biljetterna till konserten med gospellegendaren är redan släppta och hos Stefanie Sporre, som vid flera gånger sjungit vid masterclasser med Donald Lawrence och sett konserter med honom, är förväntan stor.

– Jag har sett honom live och vet hans styrka i musiken och den tillbedjan som sker. Det är som att gå in i ett rum som är helt fullt andligt. Vi hoppas verkligen att så många som möjligt kommer till konserten och får uppleva det.

– En stor förhoppning är att publiken inte bara ska få gå på en häftig konsert på en hög musikalisk nivå. Jag hoppas också verkligen att det ska hända något där i rummet över samfundsgränser, där alla får upp­leva Guds storhet och där musiken ger en ingång i det.

Fakta: The Master’s Voice:

 • Grundades: 1988.
 • Medlemmar: 22 sångare.
 • Ledare: Stefanie Sporre (körledare) och Jonathan ­Valdenfrid (kapellmästare).
 • Övar: I Stefanskyrkan i Stockholm.

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne