Goda ord till er som ses som naiva

Jenny Dobers

Det finns något alldeles särskilt sårande i att få sina motiv ifrågasatta när allt man ville var att bidra med något gott.

För sådana tillfällen hämtar jag tröst i dagens text ur Lukas­evangeliet. Det är en text som självklart handlar om något mycket större än till synes små melllanmänskliga förehavanden. Texten har ju rent kosmiska proportioner. Den berättar om att kampen mellan gott och ont är på riktigt, om att Guds godhet är starkare än all ondskans makt. Och den understryker att Jesus är denna godhet personifierad. Men samtidigt är det en text för oss som blivit osäkra på om det inte faktiskt stämmer, det som någon antytt, att vi är naiva och kanske rent av lite dumma.

Den stumme börjar tala

Jesus driver ut en demon ur en stum person och den stumme börjar tala. Som vanligt när Jesus gör under i evangelierna häpnar människor. Men det uppstår också andra reaktioner. Mycket intressanta. Den ena: ifrågasättande av om det Jesus gör verkligen är gott. Kommer inte i själva verket hans kraft från demonernas furste, undrar man konspiratoriskt. Den andra: krav på att få se tecken från himlen. Detta trots att man precis fick ett sådant tecken – en stum har ju alldeles nyss börjat tala?

Onödigt kärv och barsk

Ibland kan jag tycka att Jesus framställs onödigt kärv och barsk i evangelierna. Men när jag läser den här berättelsen kan jag bara tycka att det är skönt att han ryter ifrån! Som den profet han är genomskådar han kritikernas tankar och härskartekniker. Och när han reagerar på ifrågasättandet av vilken hans verkliga drivkraft är tycker jag han står upp inte bara för sig själv. Han står ­också rakryggat upp för människor som förminskas eller förlöjligas för sin vilja att göra gott. För er som blir misstänkliggjorda för att ha grumliga motiv när allt ni vill är att hjälpa till. Som anses vara ­patetiska när ni tror att er lilla insats skulle göra någon skillnad för världens stora problem. För er som blir kallade naiva när ni visar solidaritet med flyktingar. Som anklagas för att godhetsknarka när ni visar omsorg om en tiggare. För er som kallas glädjedödare när ni föreslår klimatsmartare resemål. Som beskylls för att vara tråkiga när ni i själva verket funnit en ny frihet genom att ändra er konsumtion. För er som kallas verklighetsfrånvända när ni dryftar frågan om andra vägar till fred än upprustning. För er som gråtande efter en nyhetssändning swishar pengar till en biståndsorganisation.

”Den som inte är med mig är mot mig”. Det är hårda ord av Jesus. Men i de orden finns också en varm inbjudan: Var med mig! Bortom bevisföring i form av tecken och prestationer.

De små gesterna

Tillsammans får vi engagera oss för och med det goda. Det handlar om de stora, till och med kosmiska, strukturerna. Men också de små gesterna. Låt dem kalla oss naiva om de vill. Men om ett enda av Guds älskade barn som varit stumt kan börja tala – då har Guds rike nått er!

Jenny Dobers
regional kyrkoledare region Stockholm

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

3 MARS
Tredje söndagen i fastan

Tema: Kampen mot ondskan

Text: Lukas evangelium
11:14-26

Nyckelmening: ”Men några sade: det är med demonernas furste Beelsebul som han driver ut demonerna. Andra ville sätta honom på prov och krävde att få se tecken från himlen. Men han visste vad de hade i tankarna”

Fakta: BÖN

Gud, tack för att du genom Jesus tagit kampen mot det onda.
Vi känner oss små inför allt det storslaget svåra. Tack att du ändå bjuder in oss att vara med i kampen. Uppmärksamma oss på både orättvisor och vackra vardagsunder. Låt ditt rike komma. Amen.

Taggar:

Fastan
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice