Frihet från och till

Britta Bolmenäs
Britta Bolmenäs pastor i Equmeniakyrkan i Värnamo Foto: Lars Rindeskog

BETRAKTELSE  1439 skrev biskop Thomas: ”Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring”.

Frihet är en av Bibelns röda trådar. Gud befriar sitt folk från slaveri. Kristus befriar oss från synd, ondska, skam och död. ”Frihet” handlar ofta om att göra vad jag vill när jag själv känner för det. Slippa ta hänsyn. Vara min egen herre. Bibelns frihet är annorlunda: den är frihet från och frihet till.

I bibelordet bryter Jesus traditionen. Frihet! I samma andetag säger han: sabbaten är till för er.

Radikal bomb

Orden om vilodag lyser genom Bibeln. Som en radikal bomb slog Guds gåva om sabbat för alla ned. Vilodag för affärsmän och bagare? För slavar och slavinnor? Va? Ja, säger Bibeln. Gud själv vilade den sjunde dagen efter att ha skapat kosmos. Vilken hybris att tro att vi både förstår mer och orkar mer än Gud själv!

Det är inte Gud som behöver sabbaten. Det är vi. Varje vecka sträcker Gud fram en ljuvlig dag när vi slipper vara duktiga. Slipper jaga. Slipper orka. Vi får rum att andas, umgås, njuta, fira gudstjänst. Vilodagen är mer än så. Den är ett tecken på vems vi är.

Det är inte Gud som behöver sabbaten. Det är vi.  Varje vecka sträcker Gud fram en ljuvlig dag när vi slipper vara duktiga.

2 Mos 31:”Mina sabbater måste ni hålla för det är ett tecken som förenar mig och er.” Att var sjunde dag bryta rutinerna och vila är ett radikalt sätt att visa dig själv och andra att du är Guds barn. Ett bevis på att du inte tillhör stress-samhället. Du tillhör inte dem som måste prestera sitt värde. Du är varken människors eller tidsandans slav. Du tillhör Gud.

Cole Arthur Riley skriver: ”Vila är en akt av trots. Fräckheten att proklamera för denna världs krav att vi tillåter oss inte att ägas av någon. Är det något som äger mig och hindrar mig från vilans frihet?”

Herre över sabbaten

Människosonen är Herre över sabbaten, sa Jesus. Vem är Herre över min sabbat? Är det Jesus? Eller är det jag? Eller bekräftelsebehovet? Kraven? Kan jag ärligt säga, att Jesus är Herre över min vilodag? Kanske är det fler än jag som behöver omvända sig. Som vill öva med mig på att trotsigt välja friheten att vila.

Hur håller man sabbat då? Eftersom det är svårt att stänga ned när så mycket är kvar ogjort krävs det medvetna beslut. Sabbatskostymen behöver skräddarsys. Detaljstyrning och kontroll är fariséernas fälla. Var och en av oss behöver forma sin vilodag. För någon kanske en fasta från hushållsarbete. För någon att avstå skärmtid och sociala medier. Vi avstår något för att ge plats för annat. En dag för gudstjänst. För gästfrihet. Vi kommer landa i olika slags sabbatsfiranden. Det är som det ska.

Övning inför evigheten

Att vila en dag i veckan är en övning inför evigheten. Gud låter oss vara arbetslösa en dag i veckan som en förberedelse för dagen då vi ska släppa allt. Vilodagen är aptitretare inför dagen då sabbatsglädjen ska bli vår fullt ut.

Hebreerbrevet 4: Så har Guds folk alltjämt en sabbat att ­vänta. Ty att gå in i Guds vila är att vila ut från sitt verk, så som Gud vilade från sitt. Låt oss därför göra allt vi kan för att komma in i den vilan.

Britta Bolmenäs
pastor i Equmeniakyrkan Värnamo. Från och med den 1 september chef för Equmeniakyrkans nationella enhet.

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

27 augusti

Tolfte söndagen efter trefaldighet

Tema: Friheten i Kristus

Text: Markus evangelium
2:23–28

Fakta: BÖN

Tack Far att du befriat mig från slaveri under denna världs krav
Tack Jesus att du har befriat mig från syndens och dödens slaveri.
Helig ande, jag firar den frihet du gett mig och deklarerar: Jag tänker inte ägas av någon. Jag tillhör bara Kristus. Hjälp mig att inte tillåta någon annan att lägga på mig slavoket igen. Amen

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice