Evangeliet är ett inbjudningskort

Jonas Eek

Tänk om man ändå hade varit bjuden.”
Det kan vara lätt att känna så, när vi hör eller läser om alla spännande sammanhang som äger rum.

 Oftast någon helt annanstans än där vi är. Oftast för helt andra personer än oss. Känslan av – och rädslan för – utanförskap är allmänmänsklig. Askungens längtande suck bort mot slottet i skymningsljuset: ”Vad är väl en bal på slottet…?”, betyder egentligen inget annat än: ”Tänk om man ändå hade varit bjuden.”

Utanförskapet tar inte paus

Den psykiska ohälsan breder ut sig bland barn och unga i vårt land. Ofta kopplas den samman med de sociala medierna. På Instagram och TikTok finns inga pauser. Hela tiden pumpas bilder, uppdateringar och push-notiser. Dessa tar aldrig slut. Ytan är ständigt välpolerad. Möjligheterna är eviga. Men därmed också utanförskapet. Inte heller det tar paus. Så många sammanhang som fladdrar förbi dit man själv inte har tillträde.
Så är det också för oss vuxna. Bilderna från den stora världen och gästlistorna från de fina tillställningarna påverkar oss. Men kanske har vi lättare att se igenom dem. Har man levt en stund kan det vara enklare att acceptera att själv inte alltid stå på gästlistan. Sådant är livet. 
Desto mer remarkabelt är då den här helgens evangelium: Välkommen – du är bjuden!
 

Evangeliet ett inbjudningskort

Evangeliet är ett inbjudningskort som möter oss, just där vi står. Evangeliet känner inga VIP-personer, utan träffar oss alla. Utan krav kommer det med gemenskap i vår ensamhet, med sammanhang i vårt utanförskap, med en inbjudan i vår Askungesaga. Det är verkligen ett evangelium – goda nyheter för alla människor.
Sedan kan ingen påstå att söndagens text är särskilt enkel. Den väcker en mängd frågor. Gud framställs till exempel som både storsint och lättretlig på en och samma gång; en nyckfull festfixare. Men det finns ändå ett par punkter i texten som är klara: Som att Guds rike liknas vid en fest – livet med Gud är något lustfyllt, som en fest med många gäster. Som att alla är bjudna på festen – Guds rike är annorlunda än världens fester, också Askungen är bjuden, till och med du och jag är inviterade. Slutligen är också vikten av att tacka ja tydlig – den klara uppmaningen att se till att gå på festen. 

Dröm dig inte bort

Så, dröm dig inte bort till andra sammanhang. Och låt inte livets alla plikter komma i vägen. Undanflykterna kan vara många och – faktiskt – rätt rimliga. Bortförklaringarna i bibeltexten verkar både ärliga och uppriktigt beklagande. Någon har köpt en åker. En annan ett par oxar. En tredje har gift sig. Man har annat att tänka på än att gå på fest. 
Begripligt? Ja. 
Ändå är det utmanande budskapet en enda: låt inte livet komma emellan dig och Livet. Livet är en fest – och du är bjuden. 

Jonas Eek
domprost Stockholm

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

9 juni
Andra söndagen efter ­trefaldighet

Tema: 
Kallelsen till Guds rike

Texter: 
Luk 14-15-24
GT: Sak 3:1-7
Ep: Upp 19:5-9
Ps: 65:2-5

Fakta: BÖN

Gud, 
Tack för att du i dopet bjuder in oss till festen i ditt rike. Hjälp oss att höra din kallelse. Ge oss kraften att leva i den och berätta om den för andra. 
Sänd oss ut till dem som behöver oss. Ge oss nåden att verka för ditt rike här i världen. Hjälp oss sprida ljus där mörker råder och sammanhang där ensamhet härskar. 
Tack för att livet med dig inte är begränsat till den här världen. Bevara oss i tron på ditt evangelium, att festen med dig fortsätter in i evigheten. 
Amen

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne