En human officer

Ett kort möte mellan Jesus och en romersk officer, möter oss i söndagens text.

Hans officersgrad är centurion. Dessa var ryggraden i den romerska armén. En romersk legion bestod av 6 000 man. Dessa var indelade i 60 centuriagrupper, som var och en bestod av 100 soldater, och leddes av en centurion. Vilka var den romerska arméns grund i dess disciplin. De var ”klistret” som höll ihop armén. Både i krig och fred var arméns moral beroende av dem.

Fin definition av ledarskap

En romersk författare beskriver en centurion med följande ord: ”De får inte vara våghalsiga sökare som söker strid utan män som kan befalla, stabila i handling och pålitliga; de ska inte vara alltför angelägna om att rusa in i kampen. Men när de pressas hårt måste de vara redo att hålla fast och dö på sina poster.” En fin definition av ledarskap.

”Han ­älskade sin slav. Är det detta som får Jesus att tala om hans unika tro?

Centurionerna var högt aktade. Det är intressant att notera att varje centurion som omnämns i Nya testamentet beskrivs positivt. Centurionen vid Jesu kors bekänner att han är Guds Son, (Mark 15:39). Cornelius, Centurionen i Cesarea, var den förste hedningen som kom till tro på Jesus, (Apg 10:1). Centurionen som upptäckte att Paulus var romersk medborgare, räddade honom från att lynchas, (Apg 22:26). Och det var centurionen som fick kunskap om att judarna hade planerat att mörda Paulus mellan Jerusalem och Caesarea, (Apg 23:17), som vidtog åtgärder för att omintetgöra deras planer. Sedan är det Felix som beordrar en centurion att ta hand om Paulus och ge honom stor frihet, (Apg 24:23). Och slutligen centurionen som följde Paulus på resan till Rom, och behandlade honom med respekt och såg honom som ledaren när stormen kom, (Apg 27:43).

Unik inställning

Men denna centurion i söndagens text är ändå speciell. Hans inställning till sin tjänare - slav - är unik. Centurionen var besluten att göra allt som stod i hans makt för att rädda dennes liv. Helt i motsats till normal attityd gentemot slavar.

I det romerska imperiet hade en slav inget värde alls. Det hade ingen betydelse om de led, levde eller dog. När den grekiske filosofen Aristoteles, talar om vänskap så skriver han: ”Det kan inte finnas någon vänskap till eller rättvisa för livlösa ting; ja, inte ens mot en häst eller en oxe, inte heller mot en slav. Ty herre och slav har ingenting gemensamt; en slav är ett levande redskap, precis som ett redskap är en livlös slav.” En slav var inte bättre än en sak.

Ödmjukhet att be om hjälp

Denna centurion, som möter Jesus är därför unik, Han älskade sin slav. Är det detta som får Jesus att tala om hans unika tro? Inte helt otroligt! Eftersom han trots sin maktposition hade djup respekt för alla människors värde. Och även ödmjukhet att be om hjälp. Samt att han hade tro på Jesu makt ”Säg bara ett ord”.

I dagens värld, där så mycket hat finns mellan människor och där ofta synsättet att alla människor har ett unikt värde – lyser med sin frånvaro. Där är vi kallade att följa denna officer i hans respekt, ödmjukhet och tro.

Anders Sjöberg
pastor och bibellärare

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

21 januari
Tredje söndagen efter trettondedagen

Tema: Jesus skapar tro

Text: Matteus evangelium 8:5–13

Fakta: BÖN

Herre, ge mig öppna ögon, så jag ser de värden du lagt ner i skapelsen Så att jag i ödmjukhet och tro, på samma sätt som denne Centurion, kan få leva ut en respekt och en omsorg om människor från både öst och väst,  ja - från vilket land eller nationalitet de än har. Låt mig i mötet med människor jag har kontakt med, och kanske är ledare för, få förmedla detta förhållningssätt. Ditt förhållningssätt du som var ”pålitlig och stabil” i ditt ledarskap, men även ”bered att dö för din övertygelse.”

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne