Det började med en krubba i varje rum – nu har de 380

Urban och Lena Gustafsson
Urban med fru och sina 380 julkrubbor. Foto Anna Hållams

Har du plockat fram din julkrubba än? Makarna Gustafsson i Eksjö har gjort det. Eller rättare sagt, de har plockat fram 380 stycken.

Kvarnängsvägen 15 i Eksjö är en fastighet som många andra i den småländska trästaden. Men ändå inte. Om man går på baksidan av huset på kvällen ser man genom den inglasade altanen ett upplyst tygskynke föreställande en julkrubba. I huset bor makarna Lena och Urban Gustafsson. Lag­om till advent förvandlas huset till förmodligen Smålands största samling av julkrubbor.

Det var på 1990 talet det började med en fråga, som makarnas då treårige son ställde till föräldrarna, om hur många tomtar som fanns i hemmet. När de räknat tomtarna ställde han nästa fråga, nämligen hur många änglar som fanns i huset. När de tillsammans räknat och konstaterat att antalet tomtar var fler frågade sonen hur det kom sig att man hade fler tomtar än änglar när julen handlar om Jesus...

julkrubba

Den två centimeter höga krubban inuti en hasselnöt är Urbans favorit.

Samtalet resulterade i att man beslöt sig för att se till att det fanns en julkrubba i varje rum. 2015 hade makarna passerat hundrastrecket.

– Somliga lägger tid och engagemang på golf eller segelbåtar. Vi samlar julkrubbor och bjuder in folk att titta, säger Urban.

För att hålla ordning på alla krubbor finns ett register där varje krubba är avfotad och numrerad, och det finns en text om dess historik och hur den kommit till familjens ägo.

Somliga lägger tid och engagemang på golf eller segelbåtar. Vi samlar julkrubbor och bjuder in folk att titta. Urban Gustafsson

I början av november körs ­arbetet i gång. Hyllor töms på böcker och allmänna prydnadssaker. Extra hyllor från källaren plockas upp. Ett vitrinskåp med porslin töms på grejor och fem garderober fyllda med kartonger innehållande de 380 julkrubborna bärs upp från källaren. Till första advent är allt klart och krubborna står framme till slutet av januari. Varje dag fram till jul­afton lägger de dessutom ut bilder på facebook som en adventskalender med en julkrubba ur samlingen varje dag.

julkrubba

Figurerna i krubb-tv:n snurrar samtidigt som en julmelodi spelas.

När jag ber Urban berätta om några speciella krubbor drar han lite på svaret men berättar sedan vidare.

– Titta på den här, det är den minsta i samlingen. Krubban består av innandömet på en hasselnöt. I nöten som är cirka två centimeter stor sitter Maria, Josef och Jesusbarnet.

Urban är pastor i Equmeniakyrkan i Eksjö och det var en församlingsmedlem som skänkte den till samlingen.

krubba

För att brubborna ska få plats plockas extra hyllor fram och befintliga vitrinskåp töms på porslin.

Lite knasiga varianter finns också eller vad sägs om badankor i plast med julkrubbemotiv, eller en gammaldags tv i plast, 30 centimeter hög, som har figurerna snurrande i tv-skärmen under det att att Stilla natt spelas genom rutan.

Urban berättar också att hela världen förenas genom samlingen. Han visar en krubba där de vise männen består av en yngling som sitter på en elefant och har afrikanskt utseende. En medelålders med asiatiskt utseende som rider på en kamel och en europé som är äldst och sitter på en häst.

– Den här har jag kunnat använda mig av i predikningar. Att alla folk förenas kring julens budskap och att det berör alla nationaliteter.

julkrubba

Samhällskritik finns det också plats för.

julkrubba

Ett annorlunda julspel – schack-krubba.

Olika länder har också blivit inköpsplatser för Lena och Urban. Med deras dotter bosatt i Florida i USA har det blivit många julkrubbor köpta där. Bland annat i  en butik som säljer julsaker året om. Och just från USA kommer en stor del av samlingen. Han visar en krubba köpt i USA med en snöglob innehållande Maria, Josef och Jesusbarnet. Man skakar på globen faller snön över krubban och själva globen står på både Gamla och Nya testamentet.

Förutom USA kommer krubborna från ett 20 tal länder. Under en resa i Prag köptes inte mindre än tio julkrubbor. Och i Rom köptes vad- jo julkrubbor. I några krubbor förenas det kommersiella med det kristna julbudskapet, i en modell sitter en tomte vid en kulkrubba och i USA pågår en debatt om julen som resulterat i att krubban med texten ”Keep Christ in Christmas”, det vill säga behåll Jesus Kristus i julen.

Tröttnar ni aldrig?

– Nej, det här en en rolig hobby, svårigheten börjar bli, efter 380 krubbor, att hitta nya modeller. Men det är ett roligt sätt att lyfta julens budskap. Och som någon sade efter att han övertalats av sin fru att komma och se utställningen, ”Oj vad det fanns mycket att se”.

Vem vet kanske samlingen snart innehåller 400?

Taggar:

Jul

Eva Joelsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne