Den största och härligaste liknelsen

BETRAKTELSE  Evangelietextens liknelse kan för oss låta som den beskriver en upp­diktad situation. Men det är inte fallet. Bortsett från löne­utbetalningen skildrar Jesus en vardaglig situation.

Druvskörden mognade mot slutet av september och regnet kom tätt inpå. Om skörden inte samlades in innan regnet, så var den förstörd. Att skörda var därför en frenetisk kapplöpning med ­tiden. Vilken arbetare som helst var välkommen, även om han bara kunde arbeta en timme.

Villiga arbetare

En denar var lön för en hel dags arbete. Även om vi tar hänsyn till skillnaderna då och nu, gav inte denna lön någon möjlighet att spara något. De människor som stod på marknadsplatsen var inte lata daglönare, de var villiga arbetare. Man kom dit på morgonen med sina verktyg och väntade på att bli anlitad. Det faktum att några av dem stod kvar ända till kvällen visar hur desperat de ville ha arbete.

Dessa människor var den lägsta klassen, livet för dem var alltid osäkert. Slavar ansågs vara knutna till familjen och var inkluderade, de  skulle knappast riskera att svälta under normala tider. Det var annorlunda för de inhyrda dag­lönarna som var utlämnade till den tillfälliga anställningen. De levde på gränsen till svält i svåra tider.För dem innebar det att utan lön skulle deras familj skulle gå hungriga nästkommande dag.

Denna liknelse ger en levande bild av vad som kunde hända på marknadsplatsen i vilken judisk by eller stad  som helst, under druvskördetiden innan höstregnet.

Det finns ingen klausul som heter: ”Mest gynnad” i Guds hushållning.

En förkunnare har sagt ”Detta är en av de största och mest härliga av alla liknelser.” Den innehåller sanningar som kommer ur själva hjärtat i den bibliska gudsuppenbarelsen.”

Varning till redan troende

Det är en liknelse med varning till oss som redan är ­troende. ­Jesus säger  – med andra ord – ”Ni har fått det stora ­privilegiet att komma in i Guds gemenskap före många andra. Men – därför får ni inte göra anspråk på någon speciell ära eller speciell plats. Alla människor, oavsett när de kommer till mig, är lika värdefulla för min Far.”

Riskerar gå in i felaktigt försvar

Det är lätt att tro att församlingens gemenskap tillhör oss och vårt tänkesätt eftersom vi varit medlemmar länge.  När nya män­niskor eller en ny generation kommer in med andra erfarenheter i gemenskapen riskerar vi att gå in i ett felaktigt försvar som kan skapa splittring.

I församlingen betyder att vara ”senior” inte nödvändigtvis en speciell maktposition. Någon har sagt: Det finns ingen klausul som heter: ”Mest gynnad” i Guds hushållning.

Det finns ingen grupp som är bättre än andra i bibelns budskap. Vi, som varit troende länge, har ofta en del att lära av våra yngre syskon, de som kommit sent in i trons gemenskap. Respekten för varandra är central utifrån denna liknelse.

Detta är en första lärdom, men liknelsen har mycket mer att säga.

Läs texten igen – och reflektera!

Anders Sjöberg
pastor och bibellärare

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

28 januari
Septuagesima

Tema: Nåd och tjänst

Texter: GT: 9:23-24

Ep: 1 Kor 1:1-3

Ev: Matt 20:1-16

Ps: 25:4-11

Fakta: BÖN

Lär mig att lyssna, Herre! Så jag hör din viskning: ”Perspektiven är fler än de du tror dig se, jag vill visa dig sanningar du ännu inte sett.” Öppna mina ögon. Så jag ser människan vid min sida – den behövande –  med lika värde inför den himmelske fadern som jag
Ge mig kraft, mod, vishet och ­öppenhet att leva ut denna kärlek och upprättelse från dig Gud till de medmänniskor jag möter i livet. Tack att du går med mig!

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne