De kan pusta ut – efter att ha ­summerat 144 år av metodism

Christian Ahlstedt, biskop för Metodistkyrkan i Norden och Baltikum, Lasse Svensson, Equmenia­kyrkans kyrkoledare och redaktionsmedlemmarna Nils-Gustav Sahlin och Ralph Engstrand med var sitt exemplar av metodisternas minnesbok. Foto: privat

Efter ett högtidligt boksläpp på Framnäs semesterhem i Gränna, finns den äntligen, boken Metodistkyrkan 144 år.

Stolta redaktörer är metodistpastorerna Nils-Gustav Sahlin och Ralph Engstrand, som nu kan nu pusta ut efter sju års arbete.

– Det var väldigt roligt att vi kunde ha boksläppet i samband med föreningen Metodister i Sveriges inspirationshelg, säger huvudredaktören Nils-Gustav Sahlin, ansvarig för föreningen Metodister i Sverige,

– Särskilt roligt att vi kunde ha det på Framnäs, som är en betydelsefull plats för alla metodister, säger Ingmar Ångman, ordförande i Metodistkyrkans i Sverige sista styrelse.

Det var den styrelsen som 2016, gav Nils-Gustav Sahlin, i uppdrag att sammanfatta kyrkans svenska historia.

– Equmeniakyrkan har efterfrågat sammanställningar av det här slaget från bildarsamfunden, och det här blir ju också ett dokument för omvärlden, säger Ingmar Ångman och berättar att uppdraget egentligen var en uppdatering av Manfred Hurtigs sammanställning Metodistkyrkan 100 år, från 1968

Koncentrerats till de senaste 40 åren

Arbetet har därför främst koncentrerats till de senaste 40 åren, fram till bildandet av Equmeniakyrkan 2011, som ju inte tidigare dokumenterats. Nu har det skett genom bland annat alla årsböcker, som Nils-Gustav Sahlin samlat ända tillbaka till begynnelsen.

Som huvudredaktör har han haft god hjälp av vännen Ralph Engstrand och de bägge är överens om att det varit ett intressant och givande arbete, där också tidningen Sändebudet innehållit bra bakgrundsmaterial.

– Nätet har också varit enormt givande, när man lär sig vad man ska titta efter. Jag hade till exempel ingen aning om att det fanns så många svensk­språkiga tidningar i Amerika vid förra sekelskiftet. Texasposten till exempel, berättar Nils-Gustav Sahlin.

Tidsödande arbete

Ralph Ekstrand har främst koncentrerat sig på bilder. Ett tidsödande arbete, eftersom många gamla foton inte har den kvalitet som krävs för tryck.

– Eller så saknas information om vilka som finns på bilderna, och då blir de ju helt meningslösa, säger Ralph, som i första hand använt sig av Metodist­kyrkans arkiv.

De bägge har arbetat var och en på sitt håll, men regelbundet konfererat över telefon.

Bland de största utmaningarna har varit personalia, fakta kring födslar, och dödsfall, inte minst för dem som inte varit ­ordinerade pastorer, eller som av en eller annan anledning lämnat kyrkan.

– Ovanpå det har jag, med tanke på GDPR, ringt alla nu ­levande personer och frågat om de accepterar att vara med i boken. Det blev över 150 stycken, säger Nils-Gustav.

– Vi har också haft enorm hjälp av Ewa Palmdal i Laxå, fortsätter han och förklarar att även missionsarbetare varit en utmaning att hitta, liksom medarbetare i Metodistkyrkans kringorganisationer, som exempelvis St Lukas- eller Betaniastiftelsen.

Lagt ner ungefär halvtid

Ett tidsödande arbete och Ralph Engstrand beräknar att han lagt ner ungefär halvtid under sex månader på researchen, medan Nils-Gustav räknat ut att han arbetat 2 800 timmar under de sju år projektet pågått.

Att det tagit sin tid beror på att Nils-Gustav Sahlin parallellt skött sitt ordinarie arbete som pastor i Finlands svenska metodistkyrka.

– Men det har varit roligt, inte minst alla biografier jag läst från tiden, det finns hur många spännande historier som helst, om evangelister som suttit fast i isen mellan Sverige och Finland, och människor som förföljts och trakasserats. Men vi måste ju tyvärr begränsa oss.

– Men det finns möjligheter att göra tillägg digitalt, så småningom, säger Ralph Engstrand.

Ingmar Ångman understryker att projektet inte kommer att utvidgas, men det finns frågetecken och bristande uppgifter på sina håll i boken, och det hoppas man förstås kunna åtgärda.

Pengar för tryckkostnaderna och en mindre ersättning till ­redaktörerna kommer från Metodistkyrkans gamla fonder, med full insyn från Equmeniakyrkan.

– Det här var det sista vi gjorde. Styrelsen hade sitt sista möte någon gång i våras, nu lever Metodistkyrkan bara kvar i juridisk eller formell mening, ytterligare en tid.

– Men den här epoken är avslutad.

 

Fakta: BOK

Metodistkyrkan i Sverige 144 år (1868–2012)

Redaktionskommitté: ­Ingmar Ångman, Alf Englund, Nils-Gustav Sahlin, Ralph Engstrand.

Boken kan beställas hos Nya Musik bokhandel i Jön­köping. Kostnad 150 kronor.

Taggar:

Metodism
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne