De bjuder in till missnöje i 33 minuter

Linda Näkne och Unni Jonsson välkomnar besökarna till kvällens djupdykning i missnöje. De ordnar samtalskvällar och bjuder in via sociala medier. Foto: Marcus Gustafsson

Vännerna Unni Jonsson och Linda Näkne ordnar samtalskvällar i en modell de kallar 3x11. Det har blivit så bra så de vill gärna sprida idén till andra. Tre talare får elva minuter var att prata om ett ämne och publiken uppmanas att ställa frågor och prata vid borden.

Vid kaféborden i Immanuelskyrkan sitter folk i olika åldrar och äter en härligt doftande soppa. Ett stilla sorl av samtal blandas med levande musik från scenen. Belysningen är dämpad och atmosfären avkopplande.

– Vi funderade på hur vi ska engagera oss och göra något som ger gemenskap och samtidigt nå vår egen åldersgrupp. Vi gillar att lära oss saker och att vrida och vända på perspektiv, så vi kom fram till det här konceptet där vi lyfter ämnen som man kan relatera till och som känns aktuella, säger Unni Jonsson.

Stort utbud i Stockholm

Utbudet av aktiviteter i Stockholm är oändligt stort, ändå har drygt 30 personer kommit just hit denna tisdag.

Denna afton är temat missnöje. Förste talare är en expert. I kväll är det Sandra Håkansson, doktor på Uppsala universitet som ­berättar om sin forskning om hat och hot mot politiker. Hon ser en normalisering i att politiskt missnöje tar sig uttryck i hot och våld.

Teologiskt perspektiv

I den andra delen ska ämnet belysas ur ett teologiskt perspektiv, och Immanuelskyrkans föreståndare Carin Dernulf pratar om hur missnöjet kan vara ett startskott till förändring, och att Gud uppmanar oss att lämna missnöjet till honom.

– Sträva alltid efter ett konstruktivt sätt att vara missnöjd, tipsar Carin Dernulf.

Det är viktigt att kyrkan speglar ämnen som vi alla funderar på, saker som känns aktuella, då blir kyrkan relevant.  Linda Näkne

De sista elva minuterna tar Unni Jonsson och Linda Näkne själva hand om, då är fokus på gemenskap och eget agerande. ­Linda Näkne har ritat en klagomur på en whiteboard och nu får alla som vill formulera sitt missnöje på en lapp och lämna i en skål vid ”muren”.

Barbro Ernald

Barbro Ernald och de andra runt det här bordet tycker om koncepet där gemenskap och kunskap varvas.

 Foto: Marcus Gustafsson

Barbro Ernald är en av dem som tar chansen att lämna ifrån sig missnöjestankar i skålen.

– Det är intressant att tänka efter ordentligt. Det kändes lite läskigt att formulera sig och uttrycka det i ord och sedan lämna.

– Jag gillar konceptet med att först äta tillsammans och sedan sätta fokus på något som berikar och utvecklar, säger hon.

Vid samma bord sitter Lennart Wennberg och han håller med.

– Jag tycker det är ett ambitiöst och väldigt bra upplägg och ett intressant program, säger han.

"Trevlig och intressant"

Matilda Ericson har varit med vid två samtalskvällar tidigare och tycker det är både trevligt och intressant.

– De tar upp ämnen man själv har funderat på. Och just missnöje tror jag är en stor del av mångas liv. Jag pluggar till pastor och jag tror att det här är något jag kommer att få möta mycket av, särskilt bland de unga, ­säger hon.

Inbjudan läggs ut som ett facebookevent och det är över hundra personer som visar intresse, och kvällarna har samlat allt från 30 till 80 personer.

En av dem som hittat det här tillfället via facebook är Knut ­Joensen.

– Jag tyckte det var intressant. Man vet ju hur lätt det är att fastna i missnöjestankar. Det negativa triggar och kan lätt sabba en hel kväll. Det är bra att få tänka till omkring det, säger han.

3 x 11 anordnades två gånger under våren och två under hösten. Förutom missnöje har vänskap, pengar och måltid varit på tapeten.

mötesbild

Sandra Håkansson presenterade fakta om missnöjesyttringar utifrån sin forskning om hat och hot mot politiker.

 Foto: Marcus Gustafsson

När arrangörerna Unni Jonsson och Linda Näkne berättar att de tänker fortsätta under våren får de en spontan applåd.

Desinformation och stress

De planerade ämnena är desinformation och stress. Nu blir utmaningen att hitta sakkunniga i ämnet, så de dammsuger både församlingen och sina nätverk.

Musiker finns att tillgå i kyrkan och de får välja fritt utifrån kvällens tema. Någon som kan hålla i den teologiska biten är inte heller så svårt att hitta.

Linda Näkne och Unni Jonsson är glada över att kvällarnas utformning har fungerat så bra, och ser gärna att konceptet används av fler.

– Det är viktigt att kyrkan speglar ämnen som vi alla funderar på, saker som känns aktuella, då blir kyrkan relevant. Vi har förstått att folk tycker det har varit intressant, de uppskattar enkelheten och tycker det är lätt att bjuda med sig vänner, säger Linda Näkne.

Mat och en hörna för barnen

Att det finns mat och en hörna för barnen är en viktig del som gör att det går bra att stanna kvar och prata med varandra en bra stund efter avslutat program.

– Det ger otroligt mycket samtal mellan människor. Och så passar vi på att bjuda in till annat som händer här i kyrkan, tillägger Unni Jonsson.

Fakta: 3 x 11

 • Kvällen innehåller mat, musik och samtal och programmet omfattar en timme.
 • Ett aktuellt ämne lyfts ur tre perspektiv: sakkunnigt, teologiskt och gemenskap/eget agerande.
 • Varje talare får elva minuter till sitt förfogande plus en frågestund.
 • Ämnen som tagits upp av Unni och Linda är: Vänskap, Måltiden, Pengar och Missnöje. Till våren planeras för Des­information (den 6 mars) och Stress (den 23 april).
 • Namnet 3 x 11 beror på utformningen, men knyter också an till orden i Lukas 3:11 som handlar om att dela med sig av det man har.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne