Broderad svart humor mot samtidens glättighet

broderi

Utmattad, deprimerad och ångestfylld började Gisela Ståle att brodera korta texter. Snart dök de upp i sociala medier under signaturen BUT, där deras svarta humor känns befriande i det annars så inställsamma flödet av inlägg.

Den broderade texten som ­pryder väggen bakom ­Gisela Ståle lyder: ÖNSKELISTA framtidstro lugn och ro en j-vla tur ett träd att luta mig mot. Foto: Petra Bindel

Det finns något ängsligt, glättigt och tillrättalagt i sociala medier. Alltför sällan finns det utrymme för livets svärta och svårigheter. Om det mot förmodan läggs ut sådana saker, kommer kanske svar med ”styrkekramar” eller tystnad, snarare än en riktig diskussion om livets alla aspekter.

Förintande enkelhet

BUT, som står för Brodera ut texten, har sedan 2017 stått för en rörelse mot den där glättiga strömmen. Broderierna säger saker som ”Sökes: Räkmacka, gärna med bra glid”, ”Jag ser svårigheter där andra ser möjligheter” och ”Aha, så du valde glädje… själv valde jag ångest, oro och depression”. I sin förintande enkelhet stampar de på de där välkända flosklerna som man annars förväntas säga och uppfylla i olika sociala sammanhang. Med det avskalade friläggs ett slags förljugenhet – och det känns så befriande.

Samtidigt förstår man att det finns svårigheter hos brodösen som exempelvis inte publicerar eller säljer bilder mer än ibland, med hänvisning till sin hälsa. Att hon alltjämt är sjuk av sin utmattning och håller en tämligen låg profil, är inte att ta miste på.

Trots detta har nu delar av de över tusen broderierna blivit till en bok, med präglat omslag som ser ut som de vävar som But brukar brodera på. Men man får leta för att hitta Gisela Ståles namn, den låga profilen håller i sig även här.

broderi

I en intervju i boken, med journalisten och vännen Mattias Areskog, berättar hon att hon från början inte hade någon tanke på de där komiska twistarna.

”Då var mitt mål att hitta något jag kunde fokusera på, för jag mådde så fruktansvärt dåligt.”

Med broderandet kan hon zooma ut, som en helikopter, och få perspektiv på växande ångest.

”Om jag lyckas se något komiskt i det så blir det som terapi. Jag har till exempel ett broderi med texten ’kolla sicken FET ÅNGEST jag jobbat upp alldeles själv’. Då kickar det ut ångesten. Det handlar om en acceptans för att mörkret finns”, säger Gisela vidare i intervjun.

Befriande humor

bok

Det mesta innehållet utgörs av bilder på ett urval broderier varför boken i huvudsak kanske kan betraktas som en ”coffee table-bok” med mer djup än vanligt eller kanske kan den läsas som ett slags poesi. Alla texter är inte unikt påhittade av But själv, men det är heller inte poängen med vare sig broderier eller bok. Poängen är i stället att ifrågasätta alla lena ord där till synes välvillighet snarare riskerar att trycka till eller förminska en människa som rör sig i livets svåra sammanhang. Och så är det den där befriande humorn.

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice