Brädspelsnördens guide till årets julklapp

Joakim Eriksson
Joakim Eriksson fick med sig kollegorna på ett parti ”Ticket to ride”, ett spel som numera har en självklar plats i många hem. Foto: Robert Tjernberg

Joakim Eriksson är inte bara Equmeniakyrkans webbansvarige. Han är också brädspelsnörd. Sändaren tog hjälp av honom för att hitta årets julklapp med det lilla extra.

Det mesta må handla om teknik dessa dagar men årets julklapp blev ändå ett klassiskt brädspel.

– Man har kanske upptäckt mer och mer efter pandemin och så att människor vill ses och umgås. Då är brädspel svårslaget, ­säger Joakim Eriksson.

Halkade in i brädspelsförening

Han borde veta. Ända sedan han halkade in i en brädspelsförening under tiden på högskolan har det varit ett av hans största intressen.

– Jag upptäckte att det fanns mängder av bra spel utanför leksaksaffärernas standardhyllor. Men det var på den tiden som man fick specialbeställa från Tyskland och USA. I dag är det lite annorlunda vilket är väldigt kul, säger han.

Man har kanske upptäckt mer och mer efter pandemin och så att människor vill ses och umgås. Då är brädspel svårslaget,

För Joakims passion har hela tiden varit att hitta nya guldkorn. Ett intresse han också kunnat dela med ett gäng i I Equmeniakyrkan i Tibro.

– Vi är ett gäng gubbar som setts en gång i veckan i många år, men sedan har både fruar och döttrar och söner kommit in i perioder.

Familjen delar spelpassionen

Joakims fru Malin och deras bägge döttrar delar också spelpassionen. Något som ledde till att fredagsmyset framför tv:n byttes ut mot spelkvällar vid köksbordet.

– Det är ett sätt att umgås. Så är det även med vänner. Nio gånger av tio skulle jag säga att ett spel åker fram.

Men det är aldrig spel som ­Monopol och Försvunna ­diamanten?

– Jag brukar säga så här. Monopool kom ut samma år som T-forden. Och lika mycket som bilar har utvecklats har spel utvecklats. Väldigt få nya spel baseras till exempel på tärning och slumpmomentet är mycket mindre.

Mer moderna spel

Även om många leksaksaffärer och kedjor fortfarande mest kör på de säkra korten, gläds han över att mer moderna spel tar plats.

– Stormarknader som Gekås har ett bra utbud nuförtiden och i alla större städer finns numera bra spelbutiker.

Vad ska man tänka på i val av spel?

– Det viktigaste är att våga prova olika typer av spel för att hitta det man gillar. Har man en bra lokal spelbutik brukar jag rekommendera folk att gå dit och få tips om nyheter och hjälp med vad som kan passa.

Joakims speltips

Den Magiska Skogen

spel

Antal spelare: 2-4
Ålder: 4+
Regelnivå: 1/5
Cirkapris: 320 kr

Den magiska skogen är ett familje­vänligt brädspel som kombinerar äventyr och strategi. Spelare tävlar mot klockan och trollen för att rädda en magisk skog.
Spelets mål är att samla och återställa kristaller som skyddar skogen, medan man undviker trollen. Spelarna måste planera sina rutter och ibland samarbeta för att lyckas.
Spelet passar utmärkt för familjer och grupper med olika åldrar, då det är lätt att förstå för yngre spelare sam­tidigt som det erbjuder strategiska utmaningar för de äldre.


Kingdomino

spel

Antal spelare: 2-4
Ålder: 8+
Regelnivå: 1/5  
Cirkapris: 260 kr

Kingdomino är ett spel där spelarna försöker bygga det mest imponerande kungariket. Spelet använder brickor uppdelade i två delar, liknande dominobrickor, med skog, vatten, fält osv. Spelarna lägger dominobrickorna i sitt kungarike och minst en sida måste matcha en terrängtyp som redan är i spel.
Spelet är perfekt för familjen och grupper som söker ett kortare spel med en lagom nivå av strategiskt tänkande. Eftersom alla kan se brickorna passar det bra att spela även med yngre barn eftersom en vuxen kan ge tips och hjälpa till med reglerna.


Ticket to Ride

spel

Antal spelare: 2-5
Ålder: 8+
Regelnivå: 2/5
Cirkapris: 480 kr

Ticket to Ride släpptes redan 2004 och är fortfarande väldigt populärt världen över och är en spelklassiker som har en självklar plats i alla hem.
I spelet kombineras enkelhet och strategi där spelare samlar färgglada tågkort för att bygga järnvägsnätverk och koppla ihop städer över hela USA. Varje tur väljer man mellan att samla kort, bygga spår eller dra nya biljettkort med hemliga destinationer som är spelarnas uppdrag och ger extra poäng när spelet är slut.

 

Wingspan

spel

Antal spelare: 1-5
Ålder: 10+
Regelnivå: 3/5
Cirkapris: 650 kr

Wingspan har varit ett av världens mest sålda brädspel sedan det släpptes för några år sedan. Många menar att ­anledningen till att det är så populärt är temat med natur och fåglar i kombination med så kallad ”positiv spelarinteraktion” där det sätt du kan påverka dina medspelare på är att hjälpa dem.
Målet är att få så många fåglar som möjligt att flytta in i din del av skogen genom att samla mat, ägg och spela ut dina fågelkort strategiskt. Fåglarna har olika egenskaper och med smart planering kan du få kraftfulla kombinationer som både ger mycket poäng och gör det lättare att spela ut fler fåglar.7 Wonders

spel

Antal spelare: 2-7
Ålder:  10+
Regelnivå: 3/5
Cirkapris: 450 kr

Ett snabbspelat kortbaserat strategispel där spelarna antar rollen som ledare för en antik stad. Målet är att samla resurser, utveckla sin stad och bygga ett av de sju underverken. En sak som gör 7 Wonders så bra är att alla spelar samtidigt och ingen behöver sitta och vänta på sin tur.
Varje runda får spelarna sju kort, alla väljer var sitt kort och skickar resten vidare till en granne. Det gäller att göra strategiska val baserat på sina egna kort och de kort medspelarna väljer att spela ut. Korten kan erbjuda omedelbara fördelar, långsiktiga vinster eller poäng, och spelarna måste finna en bra balans mellan resurser och byggnader som ger poäng.  Azul

spel

Antal spelare: 2-4
Ålder: 8+
Regelnivå: 2/5
Cirkapris: 440 kr

Azul är ett sällskapsspel inspirerat av morisk konst och arkitektur. Spelarna är rivaliserande hantverkare som tävlar om att skapa den vackraste väggdekorationen i det kungliga palatset.  
Spelarna turas om att välja antal och typ av färgade kakelplattor från de gemensamma leverantörerna. Spelarna får poäng baserade på hur de placerar sina plattor för att dekorera palatset. Men var försiktig, om du hämtar för många kakelplattor kanske de inte får plats utan ramlar ner på golvet, går sönder, och ger dig minuspoäng.  Quest for El Dorado

spel

Antal spelare: 2-4
Ålder: 10+
Regelnivå: 2/5
Cirkapris: 430 kr

Quest for El Dorado är ett kortdrivet spel där spelarna är äventyrare som tar sig fram genom djungeln för att vara först med att nå fram till El Dorado, den mytomspunna staden av guld. Spelplanen byggs upp med olika brickor vilket gör att den kan se olika ut varje gång man spelar.
På sin tur spelar man olika kort för att ta dig fram på vattnet, genom den snåriga djungeln, eller genom byarna. Spelarna kan också köpa utrustning och anlita nya medhjälpare för att ta sig fram i djungeln bättre.

 

Just One

spel

Antal spelare: 3-7
Ålder: 8+
Regelnivå: 1/5
Cirkapris: 220 kr

Just One är ett partyspel där spelarna samarbetar för att få så mycket poäng som möjligt. Alla försöker tillsammans hjälpa den aktiva spelaren att gissa ett ord genom att skriva ner unika ledtrådar på raderbara tavlor, utan att prata med varandra.
I spelet är det viktigt att vara kreativ och unik. Alla identiska ledtrådar tas bort vilket ger den aktive spelaren färre ledtrådar att gissa från.
Roligt och avslappnat spel perfekt för både familj, kompisgäng och tonårskvällen.
 

 

Dune Imperium

spel

Antal spelare: 1-4
Ålder: 14+
Regelnivå: 4/5
Cirkapris: 640 kr

Dune Imperium är ett strategiskt brädspel baserat på både de nya Dune-filmerna och den klassiska bokserien. Spelarna måste samla sina styrkor och spioner för att kämpa om kontrollen över planeten ­Arrakis.
Spelet blandar så kallad deck-building och worker placement på ett unikt sätt och sticker ut med både strategiskt djup och flexibilitet. Spelarna kan välja att ­fokusera på militär makt eller på att vinna fördelar hos de fyra fraktionerna genom politik och list.
Spelet passar både de som gillar ­Dune-serien och de som älskar strategiska brädspel.

 


Cascadia

spel

Antal spelare: 1-4
Ålder: 10+
Regelnivå: 2/5
Cirkapris: 400 kr

Spelarna skapar och utvecklar sina egna områden med en rik och varierad vildmark. De formar områden med olika terrängtyper och befolkar det med djurliv, där valen påverkar ekosystemets dynamik.
Spelet kombinerar strategi och tur där spelarna strävar efter att bygga upp stora, sammanhängande naturområden och placera djurmarkörer för att maximera poäng. Det är en spännande utmaning för naturälskare och strategispelentusiaster, där man får utforska sin förmåga att skapa ett balanserat och levande ekosystem.

 


Heat: Pedal to the metal

spel

Antal spelare:  1-6
Ålder:  10+
Regelnivå: 3/5
Cirkapris: 650 kr

Ett kortdrivet bilracing-spel som erbjuder en spännande mix av fart och strategi. Spelarna måste inte bara tävla för att vinna utan också skickligt hantera sin bils mekanik för att undvika överhettning.
Spelet har en unik kombination av ­racingelement och strategiska beslut. Spelarna måste överväga väder, vägförhållanden och bilens mekanik för att korsa mållinjen först.
Trots en relativt enkel kortmekaniker har spelet strategiskt djup och en underhållande upplevelse för både racingfans och strategiälskare.

 


Jamaica

spel

Antal spelare: 2-6
Ålder: 8+
Regelnivå: 2/5
Cirkapris: 390 kr

År 1675, efter att ha avslutat sin karriär som pirat, blir Henry Morgan guvernör över Jamaica med uppdraget att rensa Karibien från pirater. Ironiskt nog bjuder han i stället in sina före detta piratkollegor till den Stora Utmaningen, ett lopp runt Jamaica.
Jamaica är ett strategiskt familjespel där vinnaren är den med mest guld efter loppet runt ön. Spelarna får guld baserat på placering vid loppets slut, plus det guld de samlat in under resans gång. Det kan göras genom att till exempel gräva efter skatter eller plundra medspelarna.

 


Fauna

spel

Antal spelare: 2-6
Ålder: 8+
Regelnivå: 1/5
Cirkapris: 450 kr

Ett kunskapsspel där du inte måste veta exakt rätt svar utan det räcker att våga göra en kvalificerad gissning. Ju närmare rätt svar du är, desto mer ­poäng. Du kan också utnyttja dina medspelares kunskaper. Om du tror att de vet vad som är rätt kan du placera din gissning bredvid deras.
Varje runda visas ett av spelets 360 djur med namn och bild, och spelarna gissar på djurets vikt, längd, höjd, svanslängd och framför allt de områden på jorden där djuret lever. Ju bättre man gissar, desto fler poäng får man.

Taggar:

Sällskapsspel
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne