Bokaktuella Kristina Post tror på att samtala om tron

Kristina Post

Kristina Post har skrivit samtalsboken Vad vi vet om Gud. Foto: Kerstin Schönström

Kristina Post vill att vi alla ska prata mer om vad vi egentligen tror på. Och hon tror att andra också vill det, men att det kan ta emot att komma i gång. Därför har hon skrivit boken med den lite kaxiga titeln Vad vi vet om Gud.

Omslaget är soligt, grönt och vårfriskt. Tankarna på de 115 sidorna känns också fräscha. Ibland är det lätt att hålla med, ibland krockar innehållet med gamla invanda uppfattningar. Det är just så Kristina Post vill ha det.

– Jag vill inte att folk ska läsa och diskutera om jag har rätt eller fel i det jag skriver. Jag vill att man ska fundera över sina egna gudsupplevelser och dela dem med andra. När man funderar tillsammans över saker, då djupnar man och växer. Det är målet med boken, säger Kristina Post.

Många intressanta samtal

Under pandemin deltog hon i fortbildningen ”Equmeniakyrkan läser” som innebar att läsa en bok och sedan diskutera den i digitala möten. Det blev fem böcker av olika karaktär och många intressanta teologiska samtal.

bokomslag

Kristina Post reflekterade över hur betydelsefull vår bild av Gud är. När bilden av Gud som dömande sprids så påverkar det samhället. Medan Gud som kärlek skapar något helt annat. Detta inspirerade till Vad vi vet om Gud – Insikter under 2000-talet.

Kapitlen är korta och avslutas med några sammanfattande punkter som passar att använda som avstamp för samtal.

– Någon påpekade att kapitlen är så korta, att jag borde utveckla mer. Men då svarade jag: nej, jag vill att du ska utveckla.

Kärleken från Gud

Till sist hittar man Kristina Posts egen formulering av trosbekännelsen med utgångpunkt i kärleken från Gud och relationen till Honom.

– Min tro bygger inte på dogmer, jag tycker inte det är jätteviktigt. När jag pratar tro med andra så pratar jag om relationen.

Kristina Post är en person som är öppen och intresserad, hon pratar gärna med andra som tycker och tänker annat. Läser hon eller hör något som väcker frågor så tar hon kontakt och ventilerar.

Bland annat har hon hört av sig till Equmeniakyrkans samfundsstyrelse för att reflektera. I samband med flyktingkrisen 2015 tog hon kontakt med biskopen Martin Modéus.

– Jag vill att teologer ska reagera och ge respons på saker.

– På samfundsnivå pratar man tro på djupet har jag förstått. Men frågan är om det når oss i församlingarna, säger hon.

Har fyra ben

Kristina Post säger att hon har fyra ben – lärarjobbet, politiken, kyrkan och kreativiteten.

Hon är gymnasielärare i matematik och musik och kommunpolitiker för Miljöpartiet. Författare är hon på sin fritid i de mellanrum som uppstår. Till kreativiteten hör också att spela olika instrument, leda kör och skriva en sång ibland. Hennes församling är Andreaskyrkan i Mjölby, där hon sitter i styrelsen.

– Där har vi pratat om att vi inte pratar om vad vi tror, trots att många vill prata teologi.

Hon tänker att det kan kännas onaturligt och svårt att starta sådana samtal hemma vid köksbordet eller på kyrkfikat. Just därför försöker hon nu sprida sin samtalsbok.

– Skulle någon vilja ha ett besök av mig så kommer jag gärna för att inspirera till samtal.

Läser tillsammans med judisk kvinna

För egen del läser hon nu boken tillsammans med en judisk kvinna, och det händer att ett kapitel ger tre timmars prat om tro.

Vad vi vet om Gud gavs ut sommaren 2022 på förlaget PsykosyntesForum.

Genom samma förlag ger hon ut två av sina teologiska spänningsromaner om vampyrer. Det kan bli en tredje bok i serien så småningom.

… om det fanns vampyrer skulle Gud älska dem också

– Jo, det är så att jag läser ­fiction och med inspiration av Twilight skrev jag om integration och kampen att försöka leva tillsammans. Kontentan är att om det fanns vampyrer skulle Gud älska dem också. Tredje delen är tänkt att handla om hur vi hanterar oss själva i en situation där vi har makt.

När det gäller den vårgröna ­boken om Gudstron säger Kristina Post att den är ett tidsdokument, därav undertiteln Insikter under 2000-talet.

– Det är så det ser ut just nu, sen får vi se vad som händer. Kanske får vi upp ögonen för ­något nytt fantastiskt i Gud.

Fakta: Så kan ni få till ett samtal om tro

 • Lyssna mer än du pratar! (Vi har fått två öron men bara en mun…)
 • Se om du kan hitta något som den du talar med säger som går att spinna vidare ifrån.
 • Leta efter något som ni har gemensamt, sånt som hör till den existentiella sidan av livet. Fråga varsamt efter din samtalspartners upplevelser av tro/andlighet.
 • Våga dela erfarenheter som går på djupet. Det är bättre att prata om Gudserfarenheter än om tro.
 • Håll samtalet respektfullt och uppmuntrande.

Fakta: Kristina Post

 • Bor: i villa i Mjölby.
 • Ålder: 59 år
 • Familj: maken Per-Ola, vuxna barnen Jesper, Signe och Pontus, katten Sigurd
 • Yrke: Gymnasielärare i matte och musik. Men även musiker, författare och kommunpolitiker.
 • Böcker: Romanerna Lek inte med döden, Våga livet en gång till. Bildboken En reflektion om frihet och samtalsboken Vad vi vet om Gud.
 • Bibelfavorit: Joh 15:11-12 Detta har jag sagt er för att min glädje skall vara i er och er glädje bli fullkomlig. Mitt bud är detta: att ni skall älska varandra så som jag har älskat er.

Taggar:

Bok

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne