”Att vara materiellt rik är en andlig risk”

Arne Fritzson

Arne Fritzson, Equmeniakyrkans teologiska sekreterare varnar för att ha för stor trygghet i materiella ting.  Foto: Johannses Frandsen

Är det rätt att som kristen försöka bli rik på aktier?

Teologen Arne Fritzson menar att alla behöver reflektera över sitt för­hållande till pengar och materiella tillgångar.

Vi lever i en tid när aktier och investeringar intresserar allt fler. Drygt tio procent av den svenska befolkningen är aktieägare enligt SCB, och då är inte de som sparar i aktiefonder inkluderade. Fler yngre väljer också att satsa på aktier, kanske med drömmen om att bli ekonomiskt oberoende.

Varningsord i Bibeln

Arne Fritzson, som är teologisk sekreterare inom Equmeniakyrkan, betonar att detta är ett komplext område där det sällan finns svartvita svar. Men Bibeln innehåller många varningsord.

– Som kristen är allt som vi gör relaterat till vår tro, och det finns många bibelord som säger att vi kan få problem om vi investerar för mycket av våra förhoppningar på lycka i materiella tillgångar. Att vara materiellt rik är en andlig risk, säger han.

De flesta svenskar välbeställda

I ett globalt perspektiv är de flesta svenskar välbeställda, inte bara miljonärer och miljardärer. Att fundera över det egna förhållandet till pengar kan vara nyttigt för de flesta.

– Men det handlar inte bara om materiella tillgångar, utan också om de förmågor, gåvor och relationer jag har. Vi bör reflektera över att vi hanterar dem på ett ansvarsfullt sätt, säger han.

Han citerar reformatorn Martin Luther, som i sin stora katekes skriver: ”Det, varvid du fäster ditt hjärta och varpå du förlitar dig, är, säger jag, i verkligheten din Gud.”

– Om min stora trygghet i liv­et är min förmögenhet är det ett problem, säger han.

Samla skatter i himlen

Han tycker att de unga som idag strävar efter ekonomiskt oberoende bör fundera över Jesu ord i Bergspredikan, där han uppmanar oss att samla skatter i himlen och inte på jorden.

– Ett annat är bibelordet i  ­Markus tionde kapitel, där Jesus säger att det är lättare för en ­kamel att komma igenom ett nålsöga än en rik att komma in i himmelriket.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne